Kuvassa maahan hautautuneita akkuja hautausmaalla sekä teksti "It's alive!"

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä räjähtäen palamaan. YouTubesta tuttu Hydraulic Press Channel puristi ja räjäytti litiumioniakkuja turvallisissa olosuhteissa Orimattilassa sijaitsevalla sorakuopalla ja demonstroi väärin lajitellun litiumioniakun räjähdysalttiutta. Katso video!

Katso videolta, miten litiumioniakut räjähtävät

– Kuten täällä sorakuopalla näimme, väärin lajiteltu akku tai paristo voi aiheuttaa merkittävän vaaratilanteen pakkausjätteen seassa. Pakkausjätteen keräyksessä ja kuljetuksissa käytetään pakkaavia jäteautoja ja puristimia, jotka vastaavat Hydraulic Pressin soramontulla simuloimia tilanteita, joissa akku vääntyy tai muuten vaurioituu, toimitusjohtaja Mika Surakka Sumi Oy:stä kertoo.

Litiumioniakkuja löytyy meidän kaikkien kodeista: puhelimissa, läppäreissä, sähköhammasharjoissa, porakoneissa, sähköpyörissä jne. Käyttöikänsä lopussa näiden oikeanlaiseen lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Väärään jäteastiaan joutuessaan litiumioniakku voi muuttua “zombiakuksi” ja syttyä palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jäteautossa puristuksen seurauksena.

Zombiakku = käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä

Lasten leluja; lentokone, kauris ja dinosaurus, edessä kasa litium-paristoja.
Pitääkö lasten lelu ääntä, onko siinä valo tai liikkuuko se? Silloin se on sähkölaite, joka toimii paristolla tai akulla.
Musta-punainen sähköpyörä, polkijan päätä ei näy.
Sähköpyörät yleistyvät kovaa vauhtia. Niissä käytetään ladattavaa akkua.

– Jätteet tulisi lajitella oikein: pakkausjätteet kiinteistökeräysastioihin tai ekopisteisiin sekä paristot, akut ja ladattavat sähkölaitteet kauppaan tai muuhun niille järjestettyyn keräyspisteeseen. Tällä varmistamme pakkausjätteiden turvallisen keräyksen ja kierrätyksen, Surakka peräänkuuluttaa.

Räjähdyksiä ja vaaratilanteita kymmeniä vuodessa

Väärin lajitellut litiumioniakut ja litiumparistot aiheuttavat Suomessa vuosittain useita kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja ja muita vaaratilanteita. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet ainakin 22 “zombiakkujen” eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa viimeisen 15 kuukauden aikana. Tämä käy ilmi Zombiakku-kampanjaa varten tehdystä selvityksestä. Lisäksi viranomaisrekisteristä puuttuu lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

Litiumioniakuista johtuneita vaaratilanteita on pakkausjätteiden, erityisesti muovipakkausten sekä kartonki- ja pahvipakkausten, käsittelyssä viikoittain.

Hiekalla on mustaksi palaneet kännykkä sekä taskulaskin.

Zombiakut

Kaikki, mitä haluat tietää zombiakuista, niiden vaaroista ja kierrättämisestä.

Erilaisia akkukäyttöisiä työkaluja.
Useat työkalut toimivat akuilla.
Aventin valkoinen itkuhälytin ja vieressä pöydällä AA-paristoja.
Lasten itkuhälyttimet toimivat paristoilla. Ympäristöystävällistä on käyttää ladattavia paristoja.

– Väärin lajiteltuja litiumioniakkuja löytyy valitettavan usein erilliskerättyjen kotitalousmuovipakkausten joukosta, joita kierrätämme Riihimäen muovijalostamolla. Riski niiden aiheuttamiin tulipaloihin ja vaaratilanteisiin on todellinen, vaikka jalostamon prosessit on suunniteltu paloturvallisuus huomioiden ja alueella on automaattiset sammutusjärjestelmät sekä oma tehdaspalokunta. Litiumioniakku voi vioittua ja syttyä palamaan missä tahansa kohtaa toimitusketjua ja käsittely- tai prosessivaihetta.

Litiumioniakun sammuttaminen on hyvin haastavaa ja vaikka palo saadaan sammutettua, se voi helposti syttyä uudelleen, kertoo Health, Safety & Security Manager Janne Pekkala Fortum Recycling & Wastesta.

“Tänään kävi taas läheltä piti -tilanne akkujen kanssa. Jäteastiaan oli laitettu akku, joka astian tyhjennyksen yhteydessä räjähti ja syttyi tuleen. Palo saatiin onneksi nopeasti sammutettua, mutta pahimmassa tapauksessa sekä auto että kiinteistö, josta astia tyhjennettiin, olisivat voineet palaa.”

Jätekuljettajan palaute
(tapahtunut kesäkuussa 2023 Mustankorkean toimialueen ulkopuolella)

– Väärin lajitellut akut eivät aseta vaaraan vain jätehuollon parissa työskenteleviä. Meistä jokaisella on vastuu kierrätyksen turvallisuudesta. Jos annettuja ohjeita ei noudata, voi joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista, Paristokierrätyksen toimitusjohtaja LiisaMarie Stenbäck muistuttaa.

“Näin lajittelet litiumioniakut oikein”

Voit palauttaa käytetyt pienakut ja paristot helposti maksutta kaikkiin niitä myyviin kauppoihin tai Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle. Jos keräysastia ei ole näkyvillä, kysythän kaupan henkilökunnalta apua. Jos et saa akkua irti laitteesta, voit palauttaa laitteen akkuineen sähkölaitteiden (SER) keräykseen, lisätietoja löydät täältä: www.serkierratys.fi. Akku irrotetaan laitteesta SER:in esikäsittelylaitoksella, josta se jatkaa matkaansa akkujen ja paristojen käsittelyyn.

Naisen käsissä on pieni akku sekä teippipala.
Muista teipata myös pienakut.
Litium-akkuja on teipattu keltaisella teipillä.
Kaikki paristot täytyy teipata.
Litium-akkuja on teipattu keltaisella teipillä.
Kaikki paristot täytyy teipata.
Keltaisella teipillä teipattu paristo.
Muista teipata! Näin ehkäiset paristoista ja pienakuista aiheutuvia tulipaloja sekä kotona että kierrätyksen eri vaiheissa.

Jos muistia sisältävien laitteiden tietoturva huolettaa, niin turvallisen kierrätyksen voi varmistaa palauttamalla laitteet lukittuihin tai sinetöityihin data-SER -laatikoihin tai käyttämällä tietoturvallista SEIFFI-palvelua. Isommat akut, kuten sähköpyörien akut ja käynnistysakut sekä kaiken kokoiset sähkölaitteet voit palauttaa alueellisiin keräyspisteisiin. Katso lähin: www.kierrätys.info.

Juliste taloyhtiön rappukäytävään

Mikä Zombiakku-kampanja?

  • Räjähdysdemonstraatio on osa Zombiakku-viestintäkampanjaa, jossa alan asiantuntijaorganisaatiot kampanjoivat yhdessä paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen puolesta. Alan asiantuntijaorganisaatiot ovat keränneet vaaratilanteiden varalle jokaiselle hyödylliset toimintaohjeet, jotka löytyvät Zombiakku-kampanjan verkkosivuilta: zombiakku.fi
  • Vuoden 2023 kampanjan päärahoittajat ovat paristojen ja akkujen kierrätystä Suomessa organisoiva yleishyödyllinen tuottajayhteisö Recser Oy, yleishyödyllinen pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy ja muovipakkausten kierrättäjä Fortum Waste Solutions Oy. Muut rahoittajat ovat yleishyödyllinen pakkaustuottajayhteisö Suomen Pakkaustuottajat Oy, SER-kierrätys (sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajayhteisöt), julkista jätehuoltoa ja kuntien kierrätyslaitoksia edustava Suomen Kiertovoima KIVO ry, suomalaisia kierrätysalan yrityksiä edustava Kierrätysteollisuus ry sekä Suomen Romukauppiaiden Liitto ry.
  • Kampanjaa ovat olleet toteuttamassa myös sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, Kaupan liitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY ja Finanssiala ry. Asiantuntijatahoina mukana ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen pelastusalan keskusjärjestö ry (SPEK) ja Kuluttajaliitto.
Vie käytetty akku ja paristo aina kauppaan tai muuhun keräyspistseeseen.