Miehet seisovat jäteauton edessä ja hymyilevät kameralle. Toisella on päällään keltainen takki, toisella oranssi. Ulkona on sateinen sää.

Kesätyöntekijä Topi on Mustankorkealla tuttu kasvo. Topi tuli meille kesätöihin ensimmäisen kerran vuonna 2021 sijaistamaan isyyslomalla olevaa kuljetussuunnittelijaa ja on sen jälkeen tehnyt töitä talossa sekä kesäisin että opintojensa ohessa. Tällä hetkellä Topi hoitaa kuljetussuunnittelijan töitä ja viimeistelee meille myös opinnäytetyötään. Topilla on varmaankin yksi Mustankorkean monipuolisimmista työnkuvista.

Työssään kuljetussuunnittelijana Topi koordinoi kotitalouksien jäteastioiden tyhjennyksiä ja toimii linkkinä jätteitä keräävän kuljetusurakoitsijan, Mustankorkean ja asiakkaan välillä.

­– Kun tulen aamulla töihin, katson ensiksi, mitä jätekuljetuksia edellisenä päivänä on ajettu ja onko jotain jäänyt ajamatta. Jos jätereitti jää jostain syystä ajamatta, urakoitsijat laittavat siitä meille viestiä. Sen jälkeen kerron asiasta asiakaspalvelulle, jotta he osaavat tarvittaessa tiedottaa asiakkaita, Topi kertoo.

Kuljetussuunnittelun lisäksi Topi tekee muun muassa erilaisia pieniä hankintoja ja myy Mustankorkealle tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa nettihuutokaupassa. Yhtenä työtehtävänä oli hankkia työpaikalle kenkäpesuri, jotta laitoksissa ja muussa ulkotyössä sotkeentuneet työkengät saadaan puhdistettua sisätiloihin saavuttaessa.

”Tämä työ on lisännyt kierrättämistäni, ja nykyään kierrätän kaikki jätelajit. Paras kierrätysvinkkini on hankkia kotiin laatikosto, jossa on erikseen tilaa jokaiselle jätelajille. Silloin kierrättäminen on helppoa ja se tulee tehtyä.”

Topi Santapakka, kesätyöntekijä

Aiemmin Topi on ollut Mustankorkealla töissä myös Laukaan pienjäteasemalla, lajittelupihalla sekä mukana lääkekierroksilla. Lääkekierroksilla kierretään kaikki Mustankorkean alueen apteekit ja kerätään lääkejätteet sekä viiltävät jätteet jatkokäsittelyä varten.

­– Minulla on todella vaihteleva työnkuva. Noin 70 prosenttia työajastani kuluu tällä hetkellä kuljetussuunnitteluun, ja loppuajan teen kaikkea muuta mahdollista. Se sopii minulle ja aika harvoin sanon ei, jos joku pyytää jotain. Ehkä siksi he pyytävätkin, Topi nauraa.

Huomiotakki päällä oleva nuori mies puhuu autossa puhelimeen, ulkona sataa vettä.
Kuljetussuunnittelijan työssä Topi on linkki kuljetusurakoitsijan, Mustankorkean ja asiakkaan välillä. Työpäivä käynnistyy usein edellisen päivän kuljetusten tarkastamisella.

Kiertotalouden alalla riittää töitä

Topi tekee Mustankorkealle opinnäytetyönä selvitystä alueen hyötykeräyspisteverkostosta. Hän onkin kiertänyt ja valokuvannut kaikki alueen hyötykeräyspisteet ja dokumentoinut niiden kunnon. Topin selvityksen perusteella Mustankorkea poistaa turhia hyötykeräyspisteitä, kunnostaa huonokuntoisia sekä lisää keräyspisteitä sinne, mistä ne puuttuvat. Samalla myös kerättäviä jätelajeja yhtenäistetään.

Työ Mustankorkealla on ollut Topille mielekästä. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa logistiikka-alaa opiskeleva mies on päässyt tekemään oman alan töitä jo opintojensa aikana. Lähitulevaisuudessa hän aikoo viimeistellä opintonsa, ja toiveissa on myös töiden jatkuminen Mustankorkealla.

– Minut on otettu hyvin vastaan. Apua saa aina, kun pyytää, eikä sanota vain, että hoida hommat, vaan kerrotaan, miten ne hoidetaan. Täällä on hyvät etenemismahdollisuudet työpaikan sisälläkin, eikä työ tällä alalla lopu, Topi miettii.

Huomiotakki päällä oleva mies näyttää jotain käsillään jäteauton kuljettajalle. Ulkona on sateinen sää.
Kuljetussuunnittelijalta vaaditaan ennen kaikkea ongelmanratkaisukykyä.

Kuljetussuunnittelijan työssä saa käyttää päätään

Topin työ vaatii ennen kaikkea ongelmanratkaisukykyä. Aina kuljetukset eivät mene niin kuin on suunniteltu, ja uusi ratkaisu täytyy keksiä lennosta.

– Minua ei tarvittaisi tässä työssä, jos koskaan ei tulisi ongelmia. Toisaalta esimies antoi aikoinaan hyvän neuvon tilanteisiin, joissa kaikki ei mene putkeen: Lopulta kyse on vain jätteistä, eikä kukaan kuole, vaikka tekisi joskus virheen. On myös todella tärkeää, että osaa jättää työt päivän päätteeksi työpaikalle, eikä mieti niitä vapaa-ajalla.

”Tykkään penkkiurheilla pesäpalloa ja formulaa. Käyn myös maastopyöräilemässä ja pelaamassa frisbeegolfia. Vapaalla en mieti työasioita. Olen aina osannut jättää työasiat työpaikalle.”

Topi Santapakka, kesätyöntekijä