Nuori nainen hymyilee kameralle talvisäässä

Mustankorkea työllistää kesäisin useita kausi- ja kesätyöntekijöitä. Työtehtäviä voi olla puutarha- ja risujätteen vastaanotossa, vaa’alla, lajittelupihalla tai alueen kunnossapidossa ja siistimisessä.

TÖISSÄ. Jasmine, 22, oli viime kesänä töissä Mustankorkean lajittelupihalla ja ensi kesänä näemme hänet jälleen. Vaikka savolaissyntyisellä Jasminella ei ollut kokemusta asiakaspalvelusta, sujui asiakkaiden neuvonta iloiselta naiselta kuin vanhalta tekijältä. Lisäksi hän auttoi jätekeskuksen alueen kunnossapidossa eli siistimisessä ja nurmikon leikkauksessa. Jasmine oli pääsääntöisesti aamuvuorossa eli kello 7.00–14.40, minkä ansiosta vapaata jäi myös kesäiltoihin.

MUSTIKSELLE. Jasmine opiskelee LUT-yliopistossa Lappeenrannassa ja valmistuu 1,5 vuoden päästä ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi. Keski-Suomeen kesätöihin hänet toi poikaystävä, jonka vanhemmat asuvat Toivakassa. Ensi kesänä Jasmine ja hänen poikaystävänsä aikovat muuttaa Jyväskylään. Kesätöissä Mustankorkealla parasta oli mukava työporukka ja uuden oppiminen, esimerkiksi vaarallisten jätteiden kierrättämisestä. Työporukkaan Jasmine otettiin hyvin mukaan. Yhteiset lounas- ja kahvihetket olivat mukavia ja työkavereilta sai apua.

KIERRÄTYS. Kierrätyksen Jasmine on oppinut lapsuuden kodissaan ja kirpputoreilla on käyty äidin kanssa pienestä pitäen. Vaatteita hankittaessa Jasmine kiertää ensin kirpputorit, sitten vasta mennään kauppaan. Jasmine ja hänen poikaystävänsä kierrättävät lähes kaiken. Sekajätepussi viedään jätekatokselle kerran kahdessa viikossa, kun taas muovijätettä viedään lähes päivittäin. Matkustamisessa suositaan kävelyä, paikallisbussia ja junaa.

VAPAALLA. Jasmine hiihtää, lenkkeilee, neuloo ja lukee kirjoja, joista suosikkeja ovat jännitysdekkarit. Kotoa löytyy myös kaksi kissaa. Kesätyörahoista Jasmine aikoo säästää suuren osan, mutta toiveissa olisi kotimaanreissukin. Viimeksi hän kävi kesätyörahoilla poikaystävänsä kanssa Kuusamossa, jossa parasta olivat luontoretket ja porot.