Hauskaa vappua! Vappuna on lupa iloita ja hieman hullutellakin karnevaalitunnelmissa. Muista silti pitää järki päässä ja suosi valinnoissa kestäviä vaihtoehtoja, kuten vaikka piknikkorissa kertakäyttöastioiden sijaan vuodesta toiseen käytettäviä astioita. Vappuruokia kannattaa myös ostaa suunnitellen, ettei ruokahävikki kasva mahdottomaksi.

Nappaa tästä vapun lajitteluvinkit, jotta vappukarkelot saadaan juhlittua ympäristöä kunnioittaen. Jos haluat, voit myös tulostaa vapun lajitteluvinkit vaikka taloyhtiösi ilmoitustaululle.

Astiat

Kertakäyttöastiat ovat helppoja, mutta tuovat mukanaan paljon jätettä. Mitäpä jos käyttäisit oikeita astioita? Jos kuitenkin päädyt kertakäyttöastioihin, lajitellaan ne sekajätteisiin, olivatpa ne sitten kartonkia tai muovia. Rikkinäiset ”oikeat” astiat ja lasit lajitellaan myös sekajätteisiin.

Grilli ja grillihiilet

Sanoiko grilli sopimuksensa irti? Jos grilli on mennyt rikki, lajitellaan se metalliin ja sähkögrilli sähkölaitteisiin. Kertakäyttögrilli lajitellaan hiilineen sekajätteeseen tai pelkkä grilliosa metallinkeräykseen. Grillihiilet kuuluvat sekajätteeseen, mutta muista ensin jäähdyttää ne, ettei käy köpelösti.

Ilmapallot

No sekajätteisiin tottakai. Ilmapallon pakkauksen taas voit lajitella muovipakkauksiin ja kartonkiosan kartonkiin. Myös foliopallot kuuluvat sekajätteisiin, vaikka ne metallisilta näyttävätkin.

Kuohuviinipullo ja -lasi

Pantilliset pullot sekä juomatölkit kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautukseen ja pantittomat jätekatoksen lasipakkauksiin. Rikkimenneet juomalasit kuuluvat sekajätteeseen.

Munkkirasva

Älä kaada viemäriin, ettei vappua tarvitse muistella vielä vuosienkin päästä! Pakkaa rasva esimerkiksi maitotölkkiin, sulje se teipillä ja laita biojätteeseen. Törpöttää voi ympäri vuoden!

Serpentiinit ja vappukrääsä

Vaikka serpentiini voi tuntua paperiselta, kuuluu se sekajätteeseen. Muu vappukrääsä kannattaa säästää seuraavalle vuodelle tai rikkoutuessaan hävittää sekajätteenä.

Servietit ja lautasliinat

Kertakäyttöiset lautasliinat voi laittaa biojätteeseen. Näin ne pääsevät osaksi biojätteen matkaa kohti biokaasua ja multaa.

Simapullo

Jos simapullo on pantillinen, palautetaan se kauppojen pullonpalautukseen. Pantittomat lasipullot taas kelpaavat lasipakkauksiin ja pantittomat muovipullot muovipakkauksiin. Muista irrottaa pullosta korkki ja lajitella se materiaalin mukaan eli muovikorkki muovipakkauksiin ja metallikorkki metalleihin.

Sipsipussi

Sipsipussi hämää! Vaikka sisäosa voi viestiä muuta, kuuluu tyhjä sipsipussi muovipakkauksiin. Jos sipsipussi on kartonkia, kierrätetään se kartongeissa.

Suihkuserpentiini

Oletko ihan varma, että edes haluat suihkuserpentiiniä? Onhan se hienoa ja hauskaa, mutta voi mikä sotku! Suihkutettava serpentiini on sekajätettä, mutta ponnekaasupullo kuuluu vaarallisiin jätteisiin, ellei se ole aivan tyhjä. Täysin tyhjän ponnekaasupullon voi lajitella metalleihin.

Vappuherkut

Vappuherkut kannattaa tietysti syödä itse. Jos herkkuja jää yli, muista vaikka naapuria. Jos ruokaa jää vieläkin, niin osta ensi vuonna vähemmän ja kippaa ylimääräiset ruuat tänä vuonna biojätteeseen.

Ylioppilaslakki

Ylioppilaslakki kertoo eletystä elämästä, eikä sitä tarvitse jynssätä vitivalkoiseksi. Jos lakki kuitenkin kokee astetta rankemman vapun ja rikkoutuu käyttökelvottomaksi, on lakin viimeinen osoite sekajätteissä, jolloin lakki päätyy polton kautta energiaksi.