Mies seisoo kompostointilaitoksen lähettyvillä, taustalla näkyy kasoja puuhaketta

Mustankorkean vuosikertomuksissa kerrotaan kunkin vuoden tapahtumista, kehityshankkeista ja tärkeimmistä tunnusluvuista. Vuosikertomusten kautta sukellat jätehuollon kiinnostavaan ja vaiherikkaaseen historiaan.

“Jätteiden käsittely on kehittynyt suuresti. Pahimmillaan Suomessa on ollut 1600 kaatopaikkaa. Enää kaatopaikkoja on vain 38 ja lähes kaikki jätteet kierrätetään.”

Esko Martikainen, toimitusjohtaja

Vuosi 2023

Vuonna 2023 jatkoimme palvelujemme ja toimintamme kehittämistä. Lisäksi vuosi toi mukanaan muutosneuvottelut, joilla oli henkilöstövaikutuksia. Neuvotteluissa kävimme läpi kaikki toimintomme ja opettelimme niiden jälkeen uudenlaista arkea.

Vuosi 2022

Mustankorkea-konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 1,5 miljoonalla eurolla. Vuosi 2022 oli myös todellinen kehittämisen teemavuosi – käynnistimme useita kehitysprojekteja, jotka jatkuivat vuoden 2023 puolelle.

Vuosi 2021

Mustankorkea-konsernin liikevaihto kasvoi miljoonalla eurolla. Suurimpana yksittäisenä investointina avasimme Laukaan pienjäteaseman. Toiminta-alueemme laajeni, kun saimme huolehtiaksemme toivakkalaisten jätekuljetukset. Aloitimme myös muovipakkausten keräämisen.

Vuosi 2020

Jo ilman maailmanlaajuista, ihmisten arkirutiineja järisyttävää covid-19-pandemiaa, vuosi 2020 oli muutosten vuosi. Vuoden alussa toimintansa aloitti tytäryhtiö MKO Ympäristöpalvelut, joka tarjoaa palveluita yrityksille. Otimme myös vastuullemme Laukaan kunnan jätekuljetusten järjestämisen.

Vuosi 2019

Vuosi 2019 toi Mustankorkean asukkaiden jätelaskuun uuden rivin, perusmaksun. Sen myötä kuntalaisten tasavertaisuus Mustankorkean omistajakuntien alueella parani. Jätehuollon perusmaksu on huoneistokohtainen vuosimaksu, jolla katetaan kotitalouksille tarkoitettuja jätehuoltopalveluita.

Vuosi 2018

Vuonna 2018 keskityttiin jätetietoisuuden kokonaisvaltaiseen lisäämiseen. Mustankorkean perustamisesta tuli kuluneeksi 20 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi töitä jätteiden lajittelun edistämiseksi ja jätehuollon kehittämiseksi paiskittiin laajalla rintamalla.

Vuosi 2017

Vuosi 2017 oli Mustankorkealla biokaasun vuosi. Edellisvuonna alkaneet biokaasulaitoksen rakennustyöt saatiin siihen vaiheeseen, että tuotanto käynnistyi ja uuden tuotteen, liikennepolttoaineena käytettävän Mustankorkean biokaasun myynti alkoi omalla tankkausasemalla.

Vuosi 2016

Yhtiön toinen vuosi kuntayhtiönä oli tapahtumarikas. Yhtiön palvelutoiminnot laajenivat, mullan myynti kasvoi ja biokaasulaitoksen rakentaminen alkoi. Vähemmän miellyttävä tapahtuma oli kompostointilaitoksen palo, mutta siitäkin selvittiin.

Vuosi 2015

Mustankorkean vuosi 2015 oli toiminnallisesti ja taloudellisesti varsin hyvä. Mustankorkean lajittelupiha kasvoi kaksi kertaa suuremmaksi ja loppusijoitusalueet muuttuivat energiapuupelloiksi. Vakituista henkilöstöä Mustankorkealla oli 19.

Vuosi 2014

Vuonna 2014 saatiin päätökseen kauppa Mustankorkean osakkeista pääomistajien Vapon ja Jyväskylän kaupungin välillä. Kaupan seurauksena Mustankorkeasta tuli 100 % kuntaomisteinen osakeyhtiö. Toimintaa kehitettiin enemmän asiakaslähtöiseksi ja Omapiha-konsepti syntyi.

Vuosi 2013

Vuonna 2013 Mustankorkealla oli valtakunnan tasolla yksi parhaiten toimivia kompostointilaitoksia. Laitos oli jäämässä pieneksi ja Mustankorkealla ryhdyttiin tutkimaan mahdollisuuksia biokaasulaitoksen rakentamiseen. Omapiha avattiin keväällä.

Vuosi 2012

Vuonna 2012 hyötykäyttöastetta saatiin nostettua lähes 20 prosenttiyksikköä. Suurin uutinen oli kuitenkin Vapon ja Jyväskylän kaupungin välinen sopimus, jossa kaupunki lunasti Vapon omistamat Mustankorkean osakkeet. Meillä työskenteli 18 vakituista työntekijää.

Ajankohtaista Mustankorkeasta

Pyöräkuormaaja on ajamassa sisälle rakennukseen. Edessä lukee heijastavassa kyltissä "Läpikulku kielletty". Takana näkyy kasoja pilkottua puujätettä.

Turvallisuushavainnot auttavat meitä kehittymään

Vuonna 2023 otimme käyttöön Falcony-järjestelmän, jonka tarkoituksena on parantaa turvallisuuttamme entisestään. Mustankorkean työntekijät ja urakoitsijat voivat kirjata järjestelmään…

Toimitusjohtajan katsaus vuoteen 2023

Vuosi 2023 oli yhtiön 25. toimintavuosi ja yhdeksäs vuosi kuntaomisteisena yhtiönä. Vuodesta 2017 alkaen yhtiö on hoitanut omistajakuntiensa…