Nainen oranssissa hupparissa messuosastolla, taustalla nuori mies vihreässä hupparissa

Haluatko kysyä kierrätyksestä? Tule moikkaamaan kierrätyskoutsiamme kesätapahtumiin! Olemme perjantaina 26.5. Suurtoripäivässä Laukaassa, tiistaina 6.6. Huhtasuon hulinoissa, keskiviikkona 7.6. Muuramen kesäpäivässä sekä lauantaina 15.7. Toivakan kesämarkkinoilla.

Kierrätyskoutsi on Mustankorkean asiakaspalvelija ja kierrätyksen asiantuntija. Hän taitaa kierrätyksen salat, neuvoo jätteiden lajittelussa sekä tietää, mistä johonkin kimuranttiin kysymykseen saa vastauksen. Kierrätyskoutsi osaa auttaa myös jätteiden synnyn ehkäisemisessä sekä motivoida tekemään lajittelusta osa kodin arkea.

“Kierrätyskoutsi osaa neuvoa vaikka muovipakkausten lajittelussa. Hän tietää myös minne lajitellaan kesällä esimerkiksi hyttysmyrkky, grillin folioalusta tai rikki mennyt uimapatja. Kierrätyskoutsit ovat varsinaisia kierrätyksen tietopankkeja, jotka kohtaavat asukkaita ilolla ja huikealla osaamisella”, kertoo viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Jätelain mukaan kuntien tulee järjestää jäteneuvontaa, tiedotusta ja valistusta jätehuoltoon liittyvistä asioista. Tähän tarpeeseen Mustankorkealla on tarjolla maksutonta kierrätysvalmennusta. Kierrätyskoutsin voi tilata vaikka taloyhtiön talkoopäivään tai muuhun tapahtumaan, jos osallistujia on minimissään kymmenen henkilöä. Lisäksi kierrätyskoutsimme osallistuvat erilaisiin tapahtumiin sekä kiertävät joka vuosi alueemme eskarit Into-tutkijan ja Älli-robotin kanssa.

“Viimeksi kohtasin kierrätysvalmennuksessa äidin, jonka lapsi muisti Ällin ja Innon eskarikierrokselta. Eskarilainen oli tullut kotiin ja todennut äidilleen, että heillä kotona ei ole samoja jäteastioita, mitä Älli-robotilla oli. Eskarilainen myös opetti äitiään lajittelussa. Tällä työllä on oikeasti suuri merkitys.”

Johanna Purojärvi, kierrätyskoutsi

“Vuonna 2022 tavoitimme kierrätysvalmennuksellamme noin 7 500 asukasta! Se on hurja määrä. Jos luku muutetaan tapahtumiksi, niin kierrätyskoutsimme olivat viime vuonna jokaisena työpäivänä antamassa kierrätysvalmennusta”, Peltola laskee.

Kierrätysvalmennus kustannetaan jätehuollon perusmaksulla.

Olemme kesällä mukana:

  • Suurtoripäivä Laukaan keskustan torilla perjantaina 26.5.
  •  Huhtasuon hulinat tiistaina 6.6.
  • Kesäpäivä Muuramessa keskiviikkona 7.6.
  • Toivakan kesämarkkinat lauantaina 15.7.
Tyttö näyttää metallin jätemerkkiä

Kierrätystä eskareille

Vuonna 2022 tavoitimme lähes 1 800 jyväskyläläistä, laukaalaista, muuramelaista ja toivakkalaista eskaria. Lasten kanssa tehtävä työ on äärimmäisen arvokasta sekä tottakai myös hauskaa.