Mustankorkean järjestämä eskarikierros alkoi helmikuussa Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Eskarikierroksella Älli-robotti ja Into-tutkija vierailevat päiväkodeissa kertomassa jätteiden lajittelusta ja kierrättämisestä. Lähes 1 800 eskarilaista opettelee kierrättämään koodaamalla Älli-robottia.

Kierrätysvalmennus on Mustankorkean maksutonta jäteneuvontaa, jonka suurimpana yksittäisenä kohderyhmänä ovat esikouluikäiset lapset. Vuonna 2022 Mustankorkean kierrätysvalmennus tavoitti yhteensä noin 7 500 asukasta Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueilla. Määrästä esikoululaisia oli lähes 1 800.

– Lapset tutustuvat jätteiden lajitteluun leikin ja oivaltamisen kautta. He pääsevät auttamaan Into-tutkijaa koodaamaan Älli-robottiin lajitteluohjeita. Esitys on osallistava ja humoristinen. Etenkin Älli-robotti on ollut lapsista kiinnostava ja lapset puhuvat siitä vielä päiviä esityksen jälkeenkin, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Mustankorkean eskarikierros alkoi tuttuun tapaan helmikuussa ja kestää kevääseen saakka. Ensimmäisen kerran eskarikierros pilotoitiin vuonna 2018. Sen saama palaute oli niin hyvää, että kierrosta päätettiin jatkaa ja nykyisin se on odotettu ohjelmanumero päiväkodeissa.

– Päiväkoti-ikäiset lapset ovat hyvä kohderyhmä, sillä jätteiden lajittelu opitaan usein jo pienenä. Kun lapset oppivat kierrättämään, voivat he neuvoa myös vanhempiaan kotona. Meilläkin 5-vuotias neuvoo kotona pienempää veljeään muovin lajittelussa, Peltola naurahtaa.

Kierrätysvalmennus innoitti päiväkotiin kokonaisen kierrätysviikon

Vuonna 2022 Mustankorkean eskarikierros tavoitti Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa yhteensä 140 eskariryhmää.

– Eskarikierroksen palautekyselyyn vastanneista sata prosenttia kertoi, että lapset viihtyivät esityksissä. Kaikki myös toivoivat kierroksen jatkuvan tulevaisuudessakin. Eräässä päiväkodissa esitys oli innostanut pitämään kokonaisen kierrätysviikon, mikä poiki myös lelujen vaihtotorin, Peltola kertoo.

Esityksen lisäksi lapset saavat kotiin viemisiksi kierrätykseen liittyvän puuhavihon, jolla osaamista voi syventää entisestään erilaisten tehtävien ja tarrojen avulla.

Kierrätysvalmennusta kustannetaan kaikkia asukkaita ja mökkiläisiä koskevalla jätehuollon perusmaksulla. Se on ollut käytössä Mustankorkean toimialueella vuodesta 2019 lähtien. Perusmaksulla tuotetaan myös muita jätehuollon palveluita, kuten vaarallisten jätteiden keräystä ja käsittelyä sekä ylläpidetään hyötyjätepisteitä.