Joulukortissa iloinen pikkutyttö hymyilee kameralle.

Tänä jouluna tonnin joulurahan saa SOS-Lapsikylän harrastustuki Unelmista totta, joka auttaa vähävaraisia perheitä tarjoamaan lapsille harrastusmahdollisuuksia. Raha käytetään paikallisesti jyväskyläläisten lasten ja nuorten harrastuksiin. Mustankorkea tekee joka joulu lahjoituksen jollekin paikalliselle yhdistykselle tai organisaatiolle. Kiitoksia ehdotuksistanne hyväntekeväisyyskohteeksi, niitä tuli tänä vuonna ennätysmäärä.

Mustankorkea tekee joka joulu rahalahjoituksen jollekin paikalliselle yhdistykselle, järjestölle tai säätiölle, joka tarvitsee toimintaansa tukea. Hyväntekeväisyyskohde valitaan asukkaiden ehdotuksista, joita tulikin tänä vuonna todella runsaasti.

– Saimme erilaisia ehdotuksia sähköpostitse ja sosiaalisen median kanavista yhteensä reilu 120 viestiä. Viesteissä ehdotettiin noin 80 eri yhdistystä tai muuta paikallista tahoa lahjoituksen saajaksi. Mukana oli ehdotuksia todella monipuolisesti aina lasten harrastuksista syöpäpotilaisiin, näkövammaisiin, omaishoitajiin, eläimiin ja vanhuksiin, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Viesteihin oli myös nähty vaivaa. Osa oli kirjoittanut pitkät perustelut, miksi juuri hänen ehdottamansa hyväntekeväisyyskohde ansaitsisi tonnin joulurahan.

– Oli ihanaa nähdä, miten isolla sydämellä ihmiset osallistuivat ja ehdottivat kohteen saajia. Viesteistä näkyi halu auttaa paikallisia toimijoita. Asukkaiden viesteissä korostuivat myös huoli vähävaraisista perheistä ja etenkin lapsista ja nuorista. Moni toivoi, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa, Peltola kertoo.

“Unelmista totta -harrastetuki. Jyväskylän kaupunki on alkanut periä junioreilta myös koululuokkien käytöstä vuokraa. Tämä vaikeuttaa jo ennestään vaikeaa tilannetta niillä, joiden rahat ovat tiukilla. Unelmista.fi auttaa vähävaraisia perheitä jatkamaan harrastuksen parissa.”

Ehdotus hyväntekeväisyyskohteeksi Mustankorkean Instagramissa

Unelmista totta -harrastustuki

Unelmista totta” on SOS-Lapsikylän harrastustuki, jonka avulla vähennetään lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Pienituloinen perhe voi hakea harrastustustukea, mikäli lapsen harrastuksen aloittaminen tai jatkaminen ei olisi muuten mahdollista. Tuki on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, joilla ei vielä ole omaa mielekästä harrastusta.

Unelmista.fi -sivu yhdistää taloudellista tukea tarvitsevat lapsiperheet, harrastustoiminnan järjestäjät sekä lahjoittajat. Harrastustukea myönnetään 7-17-vuotiaiden lasten harrastuksiin ja niiden osallistumismaksuihin. Harrastustukea tarjotaan tietyillä paikkakunnilla ja yksi näistä on Jyväskylä. Jyväskylässä lapsi tai nuori voi valita 25 eri harrastusmahdollisuudesta. Vaihtoehtoja löytyy monipuolisesti pallopeleistä, yleisurheilusta, hiihdosta, ratsastuksesta, tanssista ja maastohiihdosta.

SOS-Lapsikylän Unelmista totta -numeroina

 

1890

lasta ja nuorta autettiin vuonna 2022.

yli 40

eri harrastusmuotoa, joihin tukea jaettiin.

37 %

lapsista pystyi aloittamaan uuden harrastuksen tai harrastamisen ensimmäistä kertaa elämässään.

TOP 3 vaikutukset lapsen hyvinvointiin

  • itsetunto vahvistuu
  • kavereita saa lisää
  • iloisuus lisääntyy

TOP 3 vaikutukset perheen elämään

  • taloudellinen tilanne helpottuu
  • harastuksen jatkaminen mahdollistuu
  • huoli lapsen voinnista vähenee

“Lapsille harrastuksilla on iso merkitys. Harrastusten kautta lapsi oppii uusia taitoja, mutta myös sinnikkyyttä, toisten kanssa toimimista ja yhteisiä sääntöjä. Harrastuksen kautta lapsi saa onnistumisen elämyksiä sekä uusia kavereita. Myös harrastusporukkaan kuuluminen voi olla iso ja tärkeä juttu lapselle.”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija