Muurahaispesä
Muurahaispesä hävitettäisiin biojätteeseen, jos kyseessä on niin sanottu vanha ja hylätty pesä. Jos muurahaispesä taas on hävitetty käyttämällä hyönteismyrkkyjä, on se parempi hävittää sekajätteenä.
Muurahaiset ovat sisällä inhottava riesa, mutta ulkona niiden pesät harvemmin oikeasti häiritsevät ihmistä. Muurahaiset ovat usein harmittomia ja jopa hyödyllisiä hyönteisiä. “Tavalliset muurahaiset” eli kekomuurahaiset muokkaavat maata sekä kierrättävät ja keräävät hiiltä ja ravinteita. Ne myös vaikuttavat monien muiden lajien levinneisyyteen.
Jos muurahaisten pesä kuitenkin on liian lähellä pihapiiriä, olisi paras vaihtoehto koettaa siirtää pesä esimerkiksi lapiolla. Muurahaiskeon rikkominen aiheuttaa muurahaisille paljon töitä, jopa vuosien työn. Usein muurahaiskeko myös ulottuu noin puoli metriä maanpinnan alle, joten maan pinnalla näkyvä keko on vain pieni osa muurahaispesää.
Suomessa asustaa 60 muurahaislajia, joista vain haitallisia ovat vain hevosmuurahainen ja faaraomuurahainen. Hevosmuurahainen nakertaa puuta ja etelästä meille kotiutunut faaraomuurahainen voi saastuttaa elintarvikkeita ja levittää sairaaloissa erilaisia tauteja.
Lähteet:
Kekomuurahainen – Hyönteismaailma (hyonteismaailma.fi)
Faaraomuurahainen – Hyönteismaailma (hyonteismaailma.fi)
Hevosmuurahainen – Hyönteismaailma (hyonteismaailma.fi)
Mitä jätettä tämä on?
Biojäte
Biojäte kerätään kotona biojäteastiaan, josta Mustankorkean kuljetuskumppanit hakevat jätteet. Biojätteestä valmistetaan Jyväskylässä paikallista biokaasua ja multatuotteita.
Sekajäte
Sekajäte on jätettä, mitä ei voi lajitella muihin hyötyjätteisiin. Mustankorkean kuljetuskumppanit keräävät sekajätteen kodeista. Suuret sekajätteet sekä rakennustöiden siivousjäte vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla pienkuormamaksulla.