Ruskea biojäteastia ja vihreä sekajäteastia omatkotitalon pihassa, aurinkoinen päivä on alkamassa.

Kuumat hellepäivät saavat etenkin biojäteastiat haisemaan. Kotona sisällä biojäte kannattaa laittaa jäteastiaan mahdollisimman kuivana ja koettaa ehkäistä ruokahävikkiä. Jäteastioita voi halutessaan myös pestä sekä hajujen että kärpästen toukkien vuoksi.

Pitkien hellejaksojen jälkeen biojäteastiat voivat haista tavallista enemmän. Vaikka biojäteastiat tyhjennetään kesäisin tiuhempaan tahtiin, voi pieniä hajuhaittoja silti ilmetä. Ne ovat luonnollisia, sillä biojätteeseen lajitellaan keittiön perkuutähteet ja pilaantunut ruoka, joihin liittyy aina hajuja.

“Hajuja voi ehkäistä jo kotikeittiössä biojätettä lajiteltaessa. Ruoka kannattaa käyttää mahdollisimman tarkasti ja ehkäistä ruokahävikkiä. Kalan perkeet voi pakata esimerkiksi sanomalehteen ennen roska-astiaan viemistä. Biojäte olisi hyvä olla myös mahdollisimman kuivaa, jotta jäteastiat pysyvät siisteinä”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

“Vaikka biojäteastiat tyhjennetään kesäisin tiuhempaan, on ilmiselvää, että hellejaksoilla biojätteet alkavat hieman haista.

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö

Jäteastian voi tarvittaessa pestä useasti

Jätehuoltomääräyksissä kerrotaan, että biojäteastiat tulee pestä kaksi kertaa vuodessa. Ja mikäänhän ei estä pesemästä biojäteastiaa useammin, jos jäteastia on likainen, se haisee tai astiassa on kärpäsen toukkia.

“Kun astiat pesee säännöllisesti, pysyvät ne hyvässä kunnossa ja jäteastioilla on mukavampaa käydä. Etenkin kesän jälkeen pesu on paikallaan, sillä kesäisin biojätteen sekaan saattaa eksyä toukkia ja kesähelteillä biojäteastia saattaa haistakin enemmän kuin talvella”, Anhava kertoo.

Likaantuuko biojäteastia? Muista pakata biojätteesi sisällä keittiössä huolellisesti esimerkiksi biohajoavaan pussiin tai muuhun sanomalehdestä tehtyyn pussiin. Näin biojäteastiasi pysyy siistimpänä. Biojäteastiat kannattaa myös omakotitaloissa ja alle viiden asunnon taloyhtiöissä pestä pari kertaa vuodessa, niin jäteastialla käynti on meille kaikille mukavampaa.

Yli viiden asunnon taloyhtiöissä jäteastiat pestään automaattisesti Mustankorkean kuljetuskumppaneiden toimesta. Pesut tehdään keväisin touko-kesäkuussa ja syksyisin syys-lokakuussa tarkoitukseen soveltuvalla jäteautolla sekä jäteastian sisä- että ulkopuolelta. Ennen pesua jäteastia tyhjennetään aina, joten se ei pääse likaamaan ympäristöä.

Omakotitaloissa ja alle viiden huoneiston rivitaloissa biojäteastiat tulisi pestä itse tai tilata pesu Mustankorkealta keväällä tai syksyllä, kun jäteastioita pestään suuremmissa taloyhtiöissä. Jos biojäteastian haluaa pestä itse, kannattaa pesu ottaa osaksi pihan kevät- ja syystöitä.

Kurkkaa videolta, miten jäteastiat pestään taloyhtiöissä: