Lupiini kukkii tienvarrella

Mustankorkea muuttaa haittakasvien ja muiden vieraslajien vastaanoton ohjeistustaan ja jatkossa kyseiset jätteet on tuotava jätekeskukselle säkitettynä. Säkityksellä halutaan varmistaa etteivät haittakasvit ja vieraslajit pääse leviämään ympäristöön ja uusille kasvupaikoille kuljetuksen tai käsittelyn aikana.

Vieraslajit, kuten jättiputki, jättipalsami, kurtturuusu, lupiini ja espanjansiruetana alkavat olla liiankin tuttu vitsaus monelle. Nämä vieraslajit vaativat määrätietoista työtä, jotta niiden torjuntatoimissa onnistutaan. Tästä syystä myös Mustankorkealla on tiukennettu käytäntöjä haittakasvien ja vieraslajien vastaanotossa.

“Jatkossa kaikki haittakasvit ja muut vieraslajit tulee toimittaa Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalle säkitettynä. Näin voimme yhdessä estää leviämistä ympäristöön ja uusille kasvupaikoille jätteiden mukana”, kertoo logistiikkapäällikkö Antti Anhava uusista toimintatavoista.

Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla on vieraslajeille oma erillinen jätelava, jonne säkitetyt haittakasvit ja muut vieraslajit otetaan vastaan. Säkitys koskee haittakasvien osalta niin maan yläpuolisia osia ja versoja, mutta myös maan alapuolisia osia eli juurakoita. Myös kuolleet haittaeläimet, kuten espanjansiruetanat, tulee toimittaa pussitettuina. Haittaeläimet voi pussitettuina laittaa myös omaan sekajäteastiaan.

 “Kaikki haittakasvit ja muut vieraslajit toimitetaan säkitettyinä Tampereelle Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä”, Anhava jatkaa.