Aiotko törpöttää jouluna? Hienoa, niin mekin! Törpöttämällä varmistat, että joulukinkun rasvat ja paistinliemet eivät päädy viemäreiden tukkeeksi vaan paikalliseksi biopolttoaineeksi. Lue mitä törpöttäminen on, miten siitä tehdään biokaasua ja miten sillä tehdään ympäristön ja viemäristön lisäksi hyvää myös muille.

Mitä on törpöttäminen ja miksi se on tärkeää? 

Joulun alla keittiössä kokkaillaan varsin ahkerasti. Etenkin karjanlanpaistin, kalan, kalkkunan ja joulukinkun valmistuksessa jää yli rasvaa tai paistinlientä, jonka voisi äkkiseltään ajatella huuhdeltavan alas lavuaariin tai vessanpönttöön. Rasvaista lientä tai rasvaa ei kuitenkaan saa koskaan laittaa viemäriin, sillä jähmettyvä rasva aiheuttaa helposti tukoksia viemäriputkissa ja -verkostossa. Etenkin kiinteistöjen viemäriputkien tukosten aukaisuista voi langeta iso lasku asukkaille. Paistorasva aiheuttaa ongelmia kiinteistöjen lisäksi myös jäteveden puhdistamoissa ja aiheuttaa lisäksi vahinkoa ympäristölle.

Törpöttäminen tarkoittaa rasvan ja liemen valuttamista kartonkiseen törppöön, esimerkiksi maitopurkkiin, ja sen viemistä oman kiinteistön biojäteastiaan. Törpöttäminen on varsin yksinkertaista ja se tapahtuu näin: 

  1. Avaa tyhjä pahvista valmistettu törppö
  2. Valuta vielä lämmin rasva tai liemi varovasti törppöön
  3. Sulje törppö hyvin esimerkiksi teipillä
  4. Anna rasvan tai liemen jäähtyä viileässä paikassa
  5. Vie viilennyt törppö kiinteistön biojäteastiaan

HUOM! Normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkijätteeseen. Kinkku-ja paistinrasvojen tapauksessa törpötys on kuitenkin poikkeuksellisesti suositeltavaa.

Miten törpöstäni tehdään biokaasua? 

Biojäteastiasta törppö kulkeutuu muiden biojätteiden mukana Mustankorkean biokaasulaitokseen. Kartonkitörppö poistetaan prosessissa biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan päästötöntä liikennepolttoainetta eli biometaania. 

Mustankorkean biokaasulaitos on Keski-Suomen suurin kuivamädätystekniikkaan perustuva biokaasulaitos. Kuivaprosessi sopii erityisesti biojätteiden käsittelyyn ja säästää energiaa ja vettä. Lue lisää biokaasun valmistuksesta.

Mitä muuta vaikutusta törpöttämisellä on? 

Ympäristön ja viemäristön lisäksi törpöttämällä tuotat hyvää mieltä myös muille! Mustankorkea on jo vuodesta 2017 lähtien kannustanut keskisuomalaisia törpöttämiseen hyväntekeväisyyteen suunnatulla törppökampanjalla. Törppökampanja kerää varoja hyväntekeväisyyspottiin, joka lahjoitetaan joka vuosi Mustankorkean asiakkaiden ehdottaman keskisuomalaisen yhteisön hyväksi. Viime vuonna tuettiin mielenterveyskuntoutujien Suvimäen Klubitaloa ja aiempina vuosina joulumieltä on lahjoitettu muun muassa sotaveteraanien paikallistoimintaan, omaishoitajille, Keski-Suomen keskussairaalan lasten osastojen tuki ry:lle, Hope ry:lle ja monelle muulle. 

Tänä vuonna keräämme varoja Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry:n hyväksi. Yhdistys tukee alueen kehitysvammaisten ja heidän perheidensä elämää sekä valvoo heidän etujaan. Yhdistys järjestää kehitysvammaisille ja heidän perheilleen yhteisiä tilaisuuksia keskinäisen tukemisen ja yhdessäolon merkeissä. Lue lisää yhdistyksen toiminnasta täällä. 

Törpötä ja tee hyvää!

Törppökampanjaan osallistutaan törpöttämällä rasvat ja liemet sekä klikkaamalla törpötys-nappia kampanjan aikana. Jokainen törpötys eli klikkaus nettisivuilla tuottaa yhden euron hyväntekeväisyyspottiin.