Ilmastokeskustelulta ei voi välttyä vuonna 2021. Liikenteellä – niin maalla, merellä kuin ilmassakin – on edessään kestävämpien vaihtoehtojen tulevaisuus. Vaikka sille tielle on jo lähdetty, vaaditaan tulevaisuuden liikenteeltä yhä pienempiä päästöjä. Miten tulevaisuudessa liikutaan?

Miltä päästötilanne näyttää nyt?

Liikenne saastuttaa, tosin vuosi vuodelta vähemmän. Kotimaan liikenteen kasvihuonepäästöjen osuus oli vuonna 2019 noin 21 prosenttia koko Suomen kasvihuonepäästöistä. Parannusta on tapahtunut, sillä vuoteen 2018 verrattuna liikenteen päästöt ovat vähentyneet kolme prosenttia ja vuoteen 2005 verrattuna 13 prosenttia.

Lähde: https://liikennefakta.fi/fi/ymparisto/liikenteen-kasvihuonekaasupaastot-ja-energiankulutus

Mikä on tavoitteena?

Suomen hallitus on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet liikenteen päästöjen leikkaamiseksi:

  • Kotimaan liikenteen päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. 
  • Vuoteen 2050 mennessä havitellaan lähes hiilineutraalia liikennejärjestelmää.
  • Suomen autokanta on yksi Euroopan vanhimmista. Autokannan uusiutumiseen liittyen tavoitellaan 50 000 kaasuauton ja 250 000 sähköauton lisäystä vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: https://valtioneuvosto.fi/-/hallitus-paatti-tieliikenteen-paastojen-vahennyskeinoista-paastot-puoleen-2030-mennessa

Millaisia käyttövoimia tulevaisuudessa nähdään? 

Liikenteen tulevaisuuteen etsitään nyt kiivaasti hiilineutraalempia ratkaisuja fossiilisten polttoaineiden rinnalle. Tulevaisuuden liikenne ei tule olemaan pelkkää kaasua, sähköä, julkista liikennettä tai polkupyöräilyä, vaan yhdistelmä erilaisia vaihtoehtoja.

Biokaasu

Biokaasun ympäristöystävällisyyttä ei voi kyseenalaistaa, sillä biokaasu on 100 % uusiutuva polttoaine. Sen lisäksi biokaasu on uusiutuvista polttoaineista edullisin ja sitä voidaan valmistaa lähes mistä tahansa eloperäisestä raaka-aineesta, kuten kotitalouksien biojätteestä tai lannasta. 

Maakaasu

Maakaasu ei ole päästötön, mutta se on fossiilisista polttoaineista puhtain. Jalostettu maakaasu tuottaa noin 20 % vähemmän hiilidioksipäästöjä verrattuna muihin fossiilisiin polttoaineisiin. Maakaasu on myös edullisempaa kuin bensa tai diesel. 

Sähkö(auto)

Sähköauto on pakokaasuton ja siksi moni ajattelee sen olevan vähäpäästöinen. Sähköauton ilmastovaikutukset riippuvat kuitenkin sähkön tuotantotavasta – hiililauhdesähköllä toimiva sähköauto on kaikkea muuta kuin ilmastoteko. Myös lyhyt toimintasäde aiheuttaa haasteita. Sähköauton etuina ovat käytön edullisuus sekä kattava latausverkosto ympäri Suomen.

Hybridi

Aivan kuten sähköautoissa, myös hybridin ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa sitä liikuttavan sähkön puhtaus. Mikäli hybridillä haluaa ajaa pääosin ympäristöystävällisellä sähköllä, tulee autoa myös ladata ahkerasti.

Diesel

Dieselautoa on aiemmin suositeltu paljon aikaa tien päällä viettävälle, sillä dieselpolttoaineen kulutus ja hinta ovat alhaisempia kuin bensiinin. Dieselautoilijan lompakkoa rasittaa kuitenkin korkea käyttövoimavero. Ekoautoilusta haaveilevalle diesel ei ole oikea valinta pakoputken hiukkaspäästöjen vuoksi. 

Uusiutuva diesel

Fossiiliseen dieseliin verrattuna uusiutuvan dieselin päästöt ovat alhaisemmat. Uusiutuvaa dieseliä voidaan valmistaa useista eri raaka-aineista, kuten kasviöljyistä sekä erilaisia jätteistä ja tähteistä. Uusiutuvaa dieseliä voi tankata sellaisenaan kaikkien dieselautojen tankkeihin, mutta hinta tankkaajalle on huomattavasti perinteistä dieseliä kalliimpi.

Bioetanoli

Bioetanoli on jätteistä tehtyä kotimaista polttoainetta, josta noin 15-20 prosenttia on bensiiniä. Bioetanolin hinta on maltillinen ja sitä voi tankata bensiinillä kulkevaan autoon, joka on päivitetty Flexfuel-autoksi.

Vähäpäästöisen liikenteen saavuttaminen ei jää yhden käyttövoiman tehtäväksi. Kun tavoitellaan liikenteen päästöjen puolittamista, tarvitaan eri käyttövoimien yhteispeliä. Me Mustankorkealla kannamme oman kortemme yhteiseen kekoon oman kylän biojätteistä tuotetulla päästöttömällä, paikallisella ja edullisella biokaasullamme.

Mustankorkea Biokaasun tankkausasemat sijaitsevat Jyväskylän Seppälässä ja Mustankorkean jätekeskuksen yhteydessä. Palvelemme myös paketti- ja kuorma-autoilijoita, joille löytyy oma, tankkaamista helpottava yrityskortti. Tervetuloa tankkaamaan!