Katriina Heikkinen esittelee kirppikseltä löytynyttä lastenvaatetta

Jyväskyläläinen Katriina Heikkinen innostui kirpputoreista äitiyslomalla odottaessaan ensimmäistä lastaan. Heikkinen kertoo, että aiemmin hän ei juurikaan kirppareilla käynyt, mutta nykyään lähes kaikki perheen lasten vaatteet on löydetty kirpparilta. Kesällä lapset ovat 4- ja 2-vuotiaat ja perheenlisäystä odotettiin syksylle.

– Minulla ei ollut harrastusta äitiyslomalla. Kirpputorien kiertelystä tuli sellainen ja samalla löysin lapselleni vaatteita, hän kertoo.

Myös hutiostokset myydään kirpparilla

Heikkinen etsii lastenvaatteita Facebookin kirpputoriryhmistä tai paikallisia kirpputoreja kiertelemällä. Jyväskylän suosikkikirpputorikseen hän kertoo Kirrissä sijaitsevan Kirpputori Silinterin. Katriina Heikkinen myös myy lapsille pieneksi jääneet vaatteet tai hutiostokset. Kirpputoripöytää hän pitää säännöllisesti ja kauppa käy kuhisten Tori.fi:ssä ja Facebookin kirppisryhmissä.

– Silinteristä löytyy aina hyviä ja laadukkaita lastenvaatteita ja siellä pidän usein itsekin kirppispöytää. Rakastan myös kuvata vaatteita ja postittaa niitä myytyäni. Myyn yleensä merkkivaatteet omissa kirppisryhmissään Facebookissa, hän kertoo.

Katriina Heikkinen käymässä Mäki-Matin perhepuiston vilttikirppksellä
Katriina Heikkinen piipahti kesällä Mäki-Matin perhepuiston vilttikirppiksellä.

Tarjouskauppa suosiossa Facebookissa

Facebook-kirppareilla Heikkinen suosii tarjouskauppaa, jolloin asiakkaat saavat huutaa tiettynä aikana vaatteesta haluamansa hinnan. Se on usein hyödyllistä sekä myyjälle että ostajalle.

– Joskus kirppisryhmissä pitää olla todella nopea varaamaan, jos haluaa saada jonkin tietyn vaatteen. Tarjouskauppa antaa ostajalle mahdollisuuden vaatteeseen, vaikkei olisi nopein.

Heikkisen mukaan kirpputorilla ostaessa ja myydessä on hyvä ottaa huomioon sesonki. Esimerkiksi loppukesästä alkavat myydä hyvin jo syksyn välikausivaatteet ja ehkä talvisemmat toppavaatteetkin. Myytävien vaatteiden tulisi olla siistejä ja hyvässä kunnossa.

– Oli ihan mitä tahansa merkkivaatteita, rikkinäiset ja likaiset vaatteet eivät kuulu kirpputorille, hän korostaa.

Nykyään Katriina Heikkinen ostaa itselleenkin suurimman osan vaatteista second handina. Myös oma hääpuku löytyi Torista ja koristeet häihin kierrätettyinä. – Kaikki koristeet menivät kaupaksi, kun myin ne häidemme jälkeen Facebookin hääkirppiksellä, Heikkinen sanoo.

Vilttikirppis Mäki-Matin perhepuistossa Jyväskylässä
Mäki-Matin perhepuiston vilttikirppis on ollut suosittu kirppistapahtuma lapsiperheillä Jyväskylässä.

Konkarin vinkit lastenvaatteiden myyntiin

Vinkit nimettömältä lastenvaatteiden kierrättäjältä, jonka ensimmäisen päivän myyntiennätys kirpputorilla on ollut huikeat 1 100 euroa.

  1. Korjaa vaatteiden reiät ja poista tahrat. Kukaan ei halua ostaa rikkinäistä tai likaista vaatetta.
  2. Käytä kotona vaatteissa tuoksutonta pesuainetta, niin vaate on myöhemmin helpompi myydä kirpputorilla. Eläinten karvat kannattaa myös poistaa vaatteista.
  3. Tutustu kirppiksen hintatasoon. Oikea hinnoittelu on ensiarvoisen tärkeää, etteivät vaatteet jää myymättöminä pöytään.
  4. Kokeile käyttää hinnoittelussa +50 senttiä. Summa on niin pieni, ettei se vaikuta kenenkään ostopäätökseen, mutta saattaa tehdä omaan kirppistuottoon mukavan lisän.
  5. Panosta esille laittoon. Käytä kirppispöydässä houkuttelevia ja nättejä koreja, viirejä ja kylttejä. Se luo ostajalle vaikutelman, että vaatteista on pidetty huolta.
  6. Yli täytä pöytä. Se voi olla myös riski, mutta muuten pöytä saattaa alun jälkeen huutaa tyhjyyttä. Keskitä siis pöytävarauksesi hetkeen, kun sinulla on riittävästi myytävää.
  7. Varaa kirppispöytä sopivaan ajankohtaan. Milloin esimerkiksi lapsilisät kolahtavat pankkitilille? Pöydän varauksen voi halutessaan aikatauluttaa alkamaan lauantaina ja ottaa viikon varaukseen yhden ekstrapäivän, jolloin kirppispöytään saa kaksi lauantaita, jotka ovat hyviä myyntipäiviä. Viimeisenä lauantaina tuotteet kannattaa laittaa –50 % alennukseen.
  8. Mainosta pöytää alueen Facebook-kirppisryhmissä. Tämän ansiosta potentiaalisia ostajia saattaa olla jopa jonoksi asti, kun pöytä avataan ensimmäisen kerran. Myös kilpailuvietti parhaista vaatteista voi vauhdittaa ostopäätöksiä.

Tiesitkö näistä?

Facebookin alueelliset kierrätys- ja kirppariryhmät ovat jo monelle tuttuja ja paikallisissa roskalava- ja kirpputoriryhmissä vaatteet ja tavarat kiertävät kuhinalla. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin myös erikoistuneempia kirppisryhmiä.

  • Epäkelpokirppis viallisille vaatteille: Kirpputoriryhmässä omistajaa vaihtavat mm. ikitahraiset, reikäiset, kutistuneet, kulahtaneet ja paikatut tekstiilit. Osa annetaan ilmaiseksi tai postikuluja vastaan, osa vaihtokauppoina tai rahaa vastaan. Ryhmästä saattavat löytää kodin esimerkiksi takit, joista on vetoketju rikki ja sitä ei nykyinen omistaja osaa tai jaksaa korjata.
  • Merkkivaatekirpputorit: Joillekin merkeille on omansa (kuten Marimekkoon keskittyvä kirppisryhmä), joillakin kirppiksillä käydään kauppaa usean eri merkin tuotteista. Lasten ja aikuisten vaatteille löytyy omia ryhmiään sekä yhdistelmiä.
  • Alakulttuurien kirppisryhmät: Miltä kuulostaisi Rock is not dead -kirpputoriryhmä, goottivaatteisiin tai keijumaisiin tamineisiin keskittyvä ryhmä tai pin up -henkinen kirppis? Alakulttuureille löytyy somesta omat kirppisryhmänsä.
  • Retkeily- ja vaellustarvikkeiden kirppis
  • Lemmikkitarvikekirpputorit
  • Hääkirppisryhmät
  • Paljasjalkakenkiin keskittynyt kirppis
  • Kansallispukukirppis