Mies tankkaa valkoista biokaasuautoaan

Suomen ajoneuvorekisterissä oli vuoden 2019 päättyessä 5 124 609 liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa. Näistä ajoneuvoista 10 360 oli kaasuautoja. Kaasuautojen määrä on vain 0,2% kaikista liikennekäytössä olevista henkilöautoista, pakettiautoista, kuorma-autoista ja linja-autoista. Numero on piskuinen. Kun lukua kuitenkin tarkastellaan lähemmin selviää, että kaasuautojen määrät Suomessa ovat kasvaneet huomattavasti vain viimeisen kolmen vuoden aikana.

Kasvunvaraa biokaasulle ja kaasuautoille

Kesäkuun 2020 lopussa mitattuna, Suomen maanteillä kaasutteli yhteensä 12 263 kaasulla täysin tai osittain kulkevaa kaasuautoa. Suomen kaasuyhdistyksen vuoden 2018 kaasutilaston mukaan ajoneuvoliikenteessä kulutettiin vuoden 2018 aikana 92 GWh kaasua, josta 60% oli biokaasua. Samaisen tilaston mukaan samana vuonna biokaasua tuotettiin kuitenkin yhteiskäsittely-, kaatopaikka-, jätevesi-, ja maatilalaitoksissa yhteensä 931 GWh, joten kasvunvaraa etenkin biokaasun lisäämiseen liikenteessä on reilusti. 

Vauhdilla kohti tavoitteita

Kasvua kohti ollaankin jo hyvää vauhtia menossa. Kaasuautoilijat Ry:n katsauksen mukaan, vuoden 2017 jälkeen uusien kaasuautojen rekisteröinnit ovat lähteneet hurjaan kasvuun. Kun vuosina 2015–2016 uusia kaasuautoja rekisteröitiin maltillisesti alle 200 vuodessa, vuonna 2017 luku oli 433 ja vuonna 2019 huimat 2 143. Kaasuautojen määrä on kasvanut jo vuoden 2019 aikana yli 4 000 autolla vuodessa. Jos kasvuvauhti jatkuu ja kiihtyy samanlaisena myös seuraavat kymmenen vuotta, saavutamme hallituksen asettaman tavoitteen 50 000 kaasuautosta hyvissä ajoin jo ennen vuotta 2030. 

Tankkausverkosto meillä ja Euroopassa

Jotta tavoitteet saavutetaan ja pysytään kasvun kyydissä, on panostettava myös biokaasun tankkausasema verkostoon. Suomessa on tällä hetkellä 53 kaasun tankkausasemaa, jotka sijoittuvat lähinnä eteläiseen Suomeen. Investointeja tarvitaan etenkin, että Suomen itäisimmät ja pohjoisimmat alueet saadaan katettua.

Euroopan tilanne biokaasun tuotannossa ja kaasuautojen määrässä on vaihteleva. Suomen lisäksi biokaasun tuotanto ja kaasuautojen määrä on kasvussa etenkin Ruotsissa, Tanskassa ja Sveitsissä. Keski-Euroopan väkirikkaimmissa maissa taas nähdään kasvua etenkin sähköautoissa. 

Tutustu Suomen ja Euroopan biokaasun tankkausasemaverkostoon tarkemmin maittain NGVA Europen sivuilta osoitteessa: https://www.ngva.eu/stations-map/

Kasvua myös Mustankorkealla

Kaasuautoilun suosio ja kasvu on myös näkynyt meillä Mustankorkealla. Mustankorkean Biokaasua on tankattu kahdesta pisteestämme syyskuussa 2020 yhteensä 53 281 kg.