Kaasuautoilijat ovat ihastuneet biokaasun ympäristöystävällisyyteen, mutta mikä parempaa, ekoautoilun lisäksi kaasulla ajava saa nauttia edullisista käyttökustannuksista. Tässä blogissa avaamme kaasuautoilun kustannuksia, jatka siis lukemista!

Edullista biokaasua tankkiin

Biokaasua mitataan kiloina ja Mustankorkean biokaasun kilohinta on 1,40 euroa (vuonna 2021). Yksi kilo vastaa reilua 1,5 litraa bensaa ja vajaata 1,5 litraa dieseliä. Bensan hinta on ollut lokakuun loppupuolella keskimäärin yli 1,70 € litralta ja dieselin yli 1,60 € litralta. Esimerkiksi bensa on siis yli 80 % kalliimpaa kuin biokaasu.

Tiesitkö, että kaasuautojen kaasusäiliöihin menee kaasua yleensä 11-25 kg automallista riippuen, ja tankkaamassa saa käydä 200-500 kilometrin välein mikäli haluaa ajaa pelkällä kaasulla. Jos kuitenkin kaasu sattuu loppumaan kesken matkan, ei autoilija jää tien päälle – kaasuautot ovat nimittäin bi-fuel -autoja, eli kaasuautoissa on mukana myös polttomoottori.

Yksityisiä kaasuautoilijoita tuetaan verotuksella

Autoilijoita kannustetaan kestävään ajeluun myös valtion toimesta, kuten kevyemmällä verotuksella. Autoilun verotus muodostuu kerran maksettavasta autoverosta ja vuosittaisesta ajoneuvoverosta. Kaasuauto voittaa autoverossa bensiini- tai dieselkäyttöisen auton. Syynä ovat pienemmät hiilidioksidipäästöt, joiden perusteella vero muodostuu. Ajoneuvovero sen sijaan on kaasuautoilla noin puolet diesel-autojen verosta.

  • Autovero perustuu ajoneuvon hiilidioksidipäästöihin ja kaasuauton päästöarvo on noin 20 % pienempi verrattuna vastaavaan bensiinikäyttöiseen autoon. Euroissa voidaan puhua jopa tuhannen euron säästöstä.
  • Vuosittainen ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Kaasuautoilija nauttii edullisemmasta perusverosta verrattuna tavalliseen polttomoottoriautoon, sillä perusvero määräytyy auton hiilidioksidipäästöjen mukaan. Käyttövoimavero on kaasuautoilla noin puolet diesel-autojen verosta. Tämä koskee kuitenkin vain tehdasvalmisteisia kaasuautoja. Bensiinikäyttöisillä ajoneuvoilla ei tätä veroa ole.

Etenkin paljon kaupunkialueella ajaessa kaasuautoilu kannattaa. Kaupungeissa myös tankkausverkosto on tiheämpi, eikä edullisesta biokaasusta ole pulaa. Mustankorkean tuottamaa biokaasua saa kahdesta tankkauspisteestä Jyväskylässä: Mustankorkean jätekeskuksesta sekä Seppälän Citymarketin parkkialueelta.

Mikäli kaasuautolla lähdetään pidemmälle reissulle esimerkiksi Pohjois-Suomeen, ei pelkoa tielle jäämisestä sielläkään ole – kaasuautoissa on nimittäin aina myös bensatankki.

Psst. Joulukuussa arvomme Facebookissa osallistuneiden kesken tankin täyteen biokaasua. Ota meidät seurantaan Facebookissa tililtä Mustankorkean Biokaasu, niin et jää arvonnasta paitsi!