Nainen näyttää käsillään sydäntä, joka heijastuu auton ikkunasta

JAPA ry on jyväskyläläinen kestävää kehitystä edistävä yhdistys, jonka tavoitteena on saada kestävä elämäntapa osaksi asukkaiden arkipäivää. JAPA ry järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa erilaisia kampanjoita ja tempauksia, toteuttaa hankkeita ja osallistuu tapahtumiin jakaen kestävän arjen ilosanomaa.

Mustankorkean kierrätysvalmennukset hoidetaan biokaasuautoillen

JAPA ry tekee tiivistä yhteistyötä Mustankorkean kanssa kierrätysvalmennusten, tapahtumien ja erilaisten kierrätykseen liittyvien luentojen merkeissä. Parhaillaan pyörii esimerkiksi Mustankorkean eskarikierros, jonka aikana japalaiset käyvät kaikissa Mustankorkean toiminta-alueen kunnissa moikkaamassa eskarilaisia ja kertomassa jätteiden lajittelusta.

– JAPA ry:n kolmesta työntekijästä kaksi kulkee kaasuautolla. Kierrätysvalmennuksiin huristelen aina kaasuautolla ja käyn tankkaamassa Mustiksella banaaninkuoria tankkiin, kertoo JAPA ry:n ympäristöneuvoja Johanna Purojärvi

Työajoa Johannalla kertyy kaasuautoillen vuoden aikana noin 3 000 kilometriä. Hän on kaasuautoillut reilut kolme vuotta. Kun edellinen auto oli aika vaihtaa, vetivät kaasuautoilun monet hyödyt puoleensa.

– Yhdistyksen ydintehtävä on saada kestävä kehitys osaksi ihmisten arkipäivää. Tärkein syy kaasuauton hankintaan olikin elää niin kuin sanomme – ympäristöystävällisemmin. Meidän Skoda Octaviamme, nimeltään Taito Armas, on osoittautunut kuluneiden vuosien aikana erittäin luotettavaksi yksilöksi. Aina on vienyt sinne, minne on tarvinnut, Johanna kertoo. 

Ekologisuuden lisäksi valintaa helpottivat kaasuautoilun taloudellisuus, helppous ja samankaltaisuus verrattuna bensa- tai diesel-autoiluun. Purojärven Skodassa on kaasutankin lisäksi myös iso bensatankki, mikä tuo arkeen joustavuutta. Parhaimmillaan autolla huristelee yhdellä tankillisella yli tuhat kilometriä.

Nainen hymyilee autonsa edessä
Johanna Purojärvi ajaa työajoja vuodessa biokaasulla noin 3 000 kilometriä.

Kaasuautoilu sopii kaikille

Kysyimme Johannalta, suositteleeko hän kaasuautoilua muille yksityisille tai yrityksille. Vastaus on päivänselvä.

– Suosittelen tietenkin, kaikille vastaantulijoille. Ajatus siitä, että auto kulkee ihan konkreettisesti omilla jätteillämme tuottaa mielihyvää. On huikeaa nähdä kierrätyksen tulos niin selvästi omassa arjessa, Johanna summaa. 

Yritysten näkökulmasta Johanna nostaa myös tärkeän huomion biokaasuautoiluun liittyen:

– Kaasuautoilevat yritykset lähettävät selkeän viestin myös ulospäin. Kun käyn tankkaamassa Mustankorkealla, tulee usein nähtyä yritysten autoja. Kyllähän se kertoo, mitkä arvot näille organisaatioille ovat tärkeitä, ja että arvojen eteen ollaan valmiita tekemään konkreettisia tekoja.
Lopuksi Johanna haluaa jättää muille kaasuautoilijoille ja kaasuautoilusta haaveileville lyhyet ja ytimekkäät terveiset:

– Tankilla moikataan! 👋