Jäteauto sekä paikallisbussi tankkaamassa biokaasua Seppälän tankkausasemalla

Vuosi 2023 on aivan nurkan takana – mikäs siis sen parempi hetki ottaa katsaus kuluneeseen vuoteen? Vuosi 2022 oli edeltäjiensä tapaan hyvin ainutlaatuinen, täynnä haasteita ja onnistumisia. Halusimme jakaa näistä tärkeimmät teidän kanssanne.

Ennätyskorkea kaasun kysynnän vuosi

Vuosi 2022 osoittautui biokaasun kysynnän kannalta ennätysvuodeksi. Vuoden ennätysmyynti tehtiin toistaiseksi lokakuussa, kun biokaasua myytiin noin 82 500 kiloa. Biokaasun kysyntä on ollut kasvussa koko vuoden, eikä osoita arvioiden mukaan hiljenemistä myöskään ensi vuonna.

Kokonaisuudessaan kaasua myytiin noin 820 000 kiloa vuoden 2022 aikana. Se on noin 15 % enemmän, kuin vuonna 2021.

– Selkeästi kasvu-uralla vielä ollaan. Kaasuautojen määrä Keski-Suomessa kasvaa koko ajan, mikä tarkoittaa yhä suurempaa kysyntää myös Mustankorkean tankkausasemilla, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.

Myös yhä useampi Mustankorkean kuljetuskumppaneiden jäteautoista kulkee paikallisella biokaasulla. Tällä hetkellä yli kaksi kolmasosaa jätekuljetuksista tehdään uusiutuvalla biokaasulla.

Viisivuotias biokaasulaitos vaatii huoltoa

Vuoden suurin haaste oli voimakkaasti kasvaneeseen kysyntään vastaaminen. Biokaasulaitoksen toimintaa on optimoitu tarkasti läpi vuoden, mikä on mahdollistanut kaasutuotannon kasvattamisen. Samaan aikaan laitoksella on kuitenkin kamppailtu moninaisten haasteiden kanssa.

Laitos on ollut käytössä jo vuodesta 2017, mikä on tarkoittanut vuoden aikana laitteiden uusimista ja perushuollon tehostamista. Muun muassa laitoksen raakakaasuvarasto uusittiin syksyllä vuodosta johtuen ja kaasukompressori päivitettiin uuteen, tehokkaampaan versioon. Myös reaktoreita on kunnostettu ja putsattu poistamalla niihin kertynyttä massaa.

Katseet vuoteen 2023

Vaikka kulunut vuosi toi tullessaan paljon yllätyksiä ja haasteita, kiittää Martikainen henkilöstön kykyä vastata muuttuviin tilanteisiin ketterästi ja ammattitaidolla. Siitä todisteena on kaasuntuotannon jatkuva kasvu.

– Prosessia kehitetään jatkuvasti – haluamme, että se toimii mahdollisimman moitteettomasti, jolloin kaasua saadaan tasaisena virtana. Yksi tärkeimmistä tavoitteistamme ensi vuodelle onkin biokaasulaitoksen toiminnan vakauttaminen, kertoo Martikainen.

Martikaisen mukaan myös ensi vuodelle on odotettavissa noin 10–15 prosentin kasvua kaasun tuotannossa, jos kaasun tuotanto ja jalostus saadaan vakiinnutettua nykyiselle tasolle. Keski-Suomen kaasuautoilijoille tämä tarkoittaa tietenkin hyviä uutisia.

– Toivomme kuitenkin, että myös asiakkailla riittää ymmärrystä biokaasutuotannon haasteita ja niistä johtuvia ajoittaisia kaasun jakeluongelmia kohtaan. Emme ole lähteneet hankkimaan kaasua muualta, sillä Mustankorkea on kuitenkin ensisijaisesti jätehuoltoyhtiö, jonka päätehtävä on jätteen keräys ja käsittely, muistuttaa Martikainen.