Mies maksamassa biokaasun tankkausta

Jokainen meistä tietää, ettei autoilu ole lähtökohtaisesti kovinkaan ekologista. Tänä päivänä onkin täysin perusteltua miettiä ympäristöä ja omia päivittäisiä valintojaan. Entä jos voisitkin tankata autosi helposti uusiutuvalla energialla, joka on oman kylän biojätteistä tuotettua päästötöntä, paikallista ja edullista liikennepolttoainetta? Se on täysin mahdollista ja nyt helpompaa kuin koskaan!

Mitä biokaasu on?

Biokaasu on määritelmänsä mukaisesti kaasuseos, jossa on pääasiassa metaania ja hiilidioksidia. Liikennepolttoaineena myytävä biokaasu on puhdistettu lähes puhtaaksi metaaniksi, ja se vastaa kemiallisesti maakaasua. Mustankorkean biokaasulaitoksessa biokaasua valmistetaan paikallisesta eloperäisestä jätteestä, kuten kotitalouksien ruoantähteistä, jätevedenpuhdistamon lietteistä ja lannasta. Voiko auto liikkua eteenpäin jätteestä valmistetulla polttoaineella? Kyllä voi!

Onko kaasuautoilu vaikeaa?

Ymmärrämme, että uudet vaihtoehdot voivat tuntua vierailta ja jopa pelottavilta. Meillä on kuitenkin hyviä uutisia, sillä kaasuautoilu on nyt helpompaa kuin koskaan! Suomessa on tällä hetkellä noin 45 biokaasun tankkausasemaa ja määrä kasvaa jatkuvasti. Keski-Suomen alueella biokaasun tankkauspisteitä on Jyväskylässä, Laukaassa ja Joutsassa. Mustankorkean lisäksi biokaasua voi tankata Laukaan Leppävedellä Metenerin asemalla sekä Gasumilla, jonka kaasuasemaverkosto kattaa jo suurimmaksi osaksi eteläisen Suomen. Pohjoisin kaasuntankkausautoasema on tällä hetkellä Oulussa. 

Auton tankkaaminen ei ole vaikeaa, vaikka tankkausasemien välillä onkin pieniä eroja. Tankkauksen oppii kyllä jokainen kerran kokeilemalla ja asemakohtaisia ohjeita seuraamalla! Katso ohjeet täältä. Sinun ei myöskään tarvitse pelätä jääväsi matkan varrelle, vaikka biokaasun tankkausasemaa ei olisikaan lähellä. Suomessa myytävät biokaasuautot ovat nimittäin ns. bi-fuel -malleja, eli niissä on kaasutankin lisäksi myös bensatankki. Voit siis tankata autoosi tarvittaessa myös bensiiniä.

Mistä kaasuautoja saa?

Kaasuauton voi hankkia merkkiliikkeestä tai autokaupoista joko Suomesta tai ulkomailta. Erilaisia malleja on tarjolla niin uutena kuin käytettynäkin mm. Audilta, Fiatilta, Ivecolta, Mercedes-Benziltä, Opelilta, Seatilta, Skodalta, Volkswagenilta ja Volvolta. Aloittaaksesi kaasuautoilun sinun ei välttämättä tarvitse edes ostaa uutta autoa, sillä melkein minkä tahansa auton voi konvertoida eli muuntaa kaasuautoksi asiaan perehtyneessä huoltoliikkeessä noin 3000 eurolla. Konvertointiin saa valtiolta muuntotukea, jos auto muutetaan toimimaan kaasulla 1.1.2018 – 30.11.2021 välisenä aikana. Myös dieselauton voi muuttaa kaasulla toimivaksi bi-fueliksi, mutta tällöin auto kuluttaa kaasun ohella osittain myös dieseliä. Lue lisää muuntotuesta!

Kenelle kaasuautoilu sopii?

Kenelle tahansa! Biokaasuautoiluun liittyy monia hyötyjä, kuten päästöttömyys, paikallisuus ja kustannustehokkuus. Se on fiksu ja vihreä valinta niin yksityiselle kuluttajalle, ammattiautoilijalle, yritykselle kuin autoliikkeille. Autamme mielellämme kaasuautoiluun liittyvissä kysymyksissä!