Maito- ja jogurttipurkeista on tehty kaunis talorivi ikkunalaudalle.

Toteuta tyylikäs talorivi ikkunalaudalle maitopurkkeja maalaamalla. Kierrätystalojen sisälle voi istuttaa vaikka pienen äitienpäiväruusun tai vaikkapa yrttikasvin. Jos vaihdat mustan värin keltaiseen, vaaleanpunaiseen ja siniseen, tulee kokonaisuudesta mieleen Kööpenhaminan kadut. Jokainen talo on yksilöllinen ja kaunis myös yksittäisenä.

Talojen silhueteista kannattaa tehdä valmiit mallisabluunat, jonka avulla ääriviivat on helppo piirtää maitopurkin kylkeen. Tasaisten laitojen korkeus tulee miettiä sen mukaan, mitä purkkiin on tarkoitus istuttaa. Monien kukkien esikasvatus vaatii paksumman multakerroksen.

Litran jogurttipurkkiin on piirretty talon sapluuna.
Askarteluun käyvät hyvin litran maito- tai jogurttipurkit.

Mattamaali syntyy kotikonstein

Näiden talojen juju piilee mattapintaisessa maalissa, joka muistuttaa ihan oikeiden talojen rapattua pintaa. lisäämällä tavalliseen askartelussa käytettyyn akryylimaaliin hieman perunajauhoa, maalista tulee mattapintaista ja sakeampaa. Maalisiveltimen jäljet saavat jäädä näkyviin, se antaa talojen seinille patinaa. Jos haluat taloille tasaisen rappauksen, tuputtele maali seiniin superlonin palasella.

Litran maitopurkeista on leikelty taloja.
Tässä askartelussa mielikuvitus pääsee valloilleen talojen koristelussa.

Jokaisella arkkitehdillä on oma näkemys

Talojen koristelussa kaikki on mahdollista. Nämä talot koristeltiin valkoisella kalkkitussilla, jonka saa ostettua askartelu- tai kirjakaupasta. Haasteita haluava talotaiteilija koristelee talot ohutkärkisellä siveltimellä ja sekoittelee värejä vapaasti. Jos talot on maalattu vaaleilla sävyillä, soveltuu ihan tavallinen musta tussi koristeluun hyvin. Pienimmät askartelijat voivat painaa ikkunat valmiilla leimasimella. Liian tarkkaan lopputulokseen ei tarvitse pyrkiä, sillä nämä talot ovat kierrätystaloja!

Askarreltu talo on maalattu mustaksi.
Onko sinun talosi musta vai sateenkaaren kirjava?

Tee näin:

  1. Valitse ja pese purkit. Litran maito-, mehu- ja jugurttipurkit toimivat hyvin.
  2. Tee sabluuna, jolla saat piirrettyä symmetrisen silhuetin purkin kahdelle vastakkaiselle sivulle. Sabluunan voi tehdä ylimääräisestä maitopurkista, niin siitä tulee automaattisesti oikean kokoinen. Silhuetin sommittelussa kannattaa käyttää apuna viivoitinta ja lyijykynää, sekä harppia, jos haluat pyöreitä muotoja.
  3. Leikkaa piirrettyjä viivoja pitkin ja valitse kahdelle matalammalle laidalle sopiva korkeus. Näissä taloissa matalat laidat ovat noin 7 cm korkeita.
  4. Sekoita tavalliseen akryylimaaliin hieman perunajauhoa, niin maalista tulee mattapintaista ja sakeaa. Kokeilemalla löytyy sopiva määrä. Maalaa talot kauttaaltaan.
  5. Koristele talot luovasti. Tussi tai ohutkärkinen sivellin on hyvä.