Mustankorkean biokaasun hinta nousee 1,80 euroon 1.1.2023. Aiemmin hinta on ollut 1,60 euroa. Kyseessä on kolmas hinnankorotus koko biokaasulaitoksen toiminnan aikana eli vuoden 2017 jälkeen.

Verrattaessa biokaasun hintaa muihin polttoaineisiin, voidaan hintaa pitää edullisena ja kilpailukykyisenä hinnannousun jälkeenkin. Viisivuotias biokaasulaitos vaatii huoltoa, laitteita pitää uusia ja perushuoltoa tehostaa, jotta tuotanto saadaan pidettyä vakaana.

– Kustannukset ovat nousseet joka paikassa. Sähkön ja polttoöljyn hinta on noussut kymmeniä prosentteja, samoin myös tuotantoon liittyvien tarvikkeiden hinta sekä työvoimakustannukset, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.

Vuosi 2022 on ollut kysynnän kannalta ennätysvuosi. Toistaiseksi vuoden ennätys tehtiin lokakuussa, kun biokaasua myytiin noin 82 500 kiloa. Kokonaisuudessaan kaasua on myyty tänä vuonna noin 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Ulkona olevat biosäkit jäävät pois käytöstä

Vuoden 2023 alusta kielletään myös biojätteen ulkosäkit. Ne ovat aiheuttaneet ongelmia biokaasulaitoksessa, jossa kotitalouksien biojäte jatkokäsitellään. Ne eivät repeä, eivätkä hajoa, vaan venyvät purkkamaisiksi liianeiksi aiheuttaen ongelmia ja kustannuksia prosessin eri vaiheissa.

– Laskimme, että biosäkkien vuoksi biokaasulaitoksen reaktoreita joudutaan puhdistamaan kaksinkertaisesti verrattuna siihen, että isojen biosäkkien käytöstä luovutaan. Yhden reaktorin puhdistus maksaa keskimäärin 30 000 euroa, Martikainen kertoo.

Reaktoreiden putsaamisen lisäksi viime syksynä uusittiin mm. laitoksen raakakaasuvarasto sekä päivitettiin uusi kaasukompressori. Biosäkkien kiellosta voi lukea lisää nettisivuiltamme.

Toiminnan vakauttaminen ensi vuoden tavoitteena

Ensi vuodelle yksi tärkeimmistä Mustankorkean tavoitteista on biokaasulaitoksen toiminnan vakauttaminen ja prosessin jatkuva optimointi. Mustankorkea on ensisijaisesti jäteyhtiö, jonka tehtävä on jalostaa saatavilla olevasta biojätteestä biokaasua. Kun jalostettu biokaasu myydään loppuun, suljetaan tilapäisesti ensimmäisenä Seppälän tankkausasema. Seppälään biokaasu tuodaan siirtokonteilla, jätekeskuksen asemalle se siirtyy maanalaisia putkia pitkin.

– Biokaasuprosessia kehitetään jatkuvasti. Haluamme, että se toimii mahdollisimman moitteettomasti, jolloin kaasua saadaan tasaisena virtana. Loppuvuoden tilanne biokaasun saatavuudessa onkin ollut parempi kuin keväällä ja kesällä, jolloin Seppälän asema oli viikkojakin kiinni, kertoo Martikainen.

Martikaisen mukaan myös ensi vuodelle on odotettavissa noin 10–15 prosentin kasvua kaasun tuotannossa, jos kaasun tuotanto ja jalostus saadaan vakiinnutettua nykyiselle tasolle.

Lue lisää biokaasun prosessista.

Tiesitkö,

  • Tiedotamme tankkausasemien aukioloajoista ja huoltokatkoista maksuttomalla tekstaripalvelullamme. Voit tilata sen käyttöösi lähettämällä tekstiviestin BIOKAASU numeroon 18232.
  • Tankkausasemiemme ajankohtaiset aukiolotiedot löydät myös Googlesta. Jos käytät kännykällä esimerkiksi Google Mapsia ja haet asemamme hakusanoilla ”Mustankorkea biokaasu”, löydät kaksi biokaasun tankkausasemaamme sekä niiden ajantasaiset aukioloajat.