Mustankorkean jätekeskuksella otetaan käyttöön lokakuun alussa uusi vaakajärjestelmä. Järjestelmän käyttöönotto ei juurikaan vaikuta

Mustankorkean jätekeskuksella Ronsuntaipaleentiellä otetaan käyttöön maanantaina 3.10. klo 7 uusi vaakajärjestelmä. Järjestelmän käyttöönotto voi näkyä ruuhkana jätekeskuksella etenkin viikon 40 alkupuolella eli arviolta 3.-5. lokakuuta.

”Muutos koskee pääsääntöisesti yritysasiakkaita, joiden täytyy opetella uutta ja ennakkoilmoittaa tuomansa jätekuormat. Kotitalouksien asiointiin järjestelmän käyttöönotto ei vaikuta tässä vaiheessa muutoin kuin, että halutessaan asiakas voi saada asioinnistaan kuitin jatkossa myös sähköpostiinsa”, kertoo Mustankorkean palvelupäällikkö Eveliina Kirmanen.

Vaikka järjestelmän käyttöönotto aiheuttaa aluksi ruuhkaa, nopeuttaa se asiointia jatkossa. Nykyisellään vaaka-aseman henkilökunta kirjaa tuotavia kuormia ylös manuaalisesti, mutta uuden järjestelmän myötä käsin tehtävä työ vähenee, mikä nopeuttaa ja sujuvoittaa palvelua kaikilla asiakkailla.

Muutokset yrityksille

Kun uusi järjestelmä saadaan käyttöön, sujuvoittaa se merkittävästi yritysasiakkaiden vierailua jätekeskuksella. Vaakajärjestelmään integroituu esimerkiksi sähköinen siirtoasiakirja, mikä on jätelain vaatima dokumentti jätteen vastaanotosta ja käsittelystä. Se on tullut pakolliseksi vuoden 2022 alussa.

”Uuden järjestelmän myötä yritysasiakkaat voivat täyttää jätteistä tarvittavat tiedot jo etukäteen esimerkiksi ajoneuvon tabletilla tai älypuhelimella. Tämä nopeuttaa asiointia jätekeskuksella”, kertoo projektiasiantuntija Jaakko Tarvainen.

Järjestelmä nopeuttaa myös kotitalouksista jätteitä keräävien jäteautojen käyntiä jätekeskuksella.

”Aiemmin myös jäteautot ovat asioineet jätekeskuksella vaaka-aseman kautta, mutta jatkossa ne ajavat sisään eri portista ja suorittavat kuormien punnituksen omatoimisesti lajitteluhallin luona. Tämän ansiosta vaaka-asemalta vähenee liikenne päivässä noin 80 punnituksen osalta, mikä lyhentää myös jonoja jätekeskukselle”, Kirmanen kertoo.

Uusi vaakaprojekti on ollut emoyhtiö Mustankorkea Oy:n ja tytäryhtiö MKO Ympäristöpalvelut Oy:n yhteishanke. Lisätietoja hankkeesta:

Miksi järjestelmä muuttuu ja mitä se mahdollistaa tulevaisuudessa?

Mustankorkean aiemmin käyttämällä vaakajärjestelmällä on pitkä historia jätekeskuksen toiminnassa syntyvän tiedon keräämisessä. Tietoa on kuitenkin kerätty pitkälti manuaalisesti kirjaamalla, kun taas uusi MaterialPort-järjestelmä mahdollistaa tulevaisuudessa useiden uusien ominaisuuksien käyttöönoton.

”Uusi vaakajärjestelmä luo valmiuksia tulevaisuuden itsepalveluasioinnille ja on ensiaskel kohti modernimpaa jätekeskusta. Tulevaisuudessa lajittelupihalla asiointi voisi olla asukkaille entistä helpompaa, omatoimisempaa ja vähemmän kelloon sidottua. Uuden järjestelmän avulla myös mobiilimaksaminen voitaisiin ottaa käyttöön tulevaisuudessa”, Kirmanen kertoo.

Näin projekti eteni

  • kilpailutus syksyllä 2021 ja päätös toimittajasta vuoden 2021 lopussa
  • käyttöönoton valmistelu ja testaus keväällä 2022
  • henkilöstön koulutukset kesällä ja alkusyksyllä 2022
  • kuljetuskumppaneiden ja yritysasiakkaiden koulutukset järjestetty syyskuussa