Keltatakkinen mies katsoo kameraan pyöräkuormaajan ratissa, ikkunasta näkyy multakuormia.

Mustankorkea työllistää joka kesä useita kesätyöntekijöitä. Yksi heistä on Lasse. Lassen työpäivät kuluvat pyöräkuormaajan ratissa, sillä hän seuloo työssään mullan raaka-aineita. Tärkeintä Lassen työssä on olla rauhallinen ja tarkkailla, että koneet toimivat niin kuin pitääkin.

Lassen työpäivä Mustankorkealla käynnistyy keltaisen pyöräkuormaajan ratissa, sillä Lassen työhön kuuluu seuloa mullan raaka-aineita. Hän ajaa pyöräkuormaajan kompostikasan viereen, nostaa kompostia kuormaajan kauhaan ja kippaa sen rumpuseulaan. Seulassa bio- ja lietekomposti seulotaan halutun kokoiseksi ja erotellaan suurirakenteinen tukiaine takaisin kiertoon. Rumpuseula kuljettaa seulottavaa massaa eteenpäin ja pudottaa sen kahteen kasaan: toiseen kasaan tulee tukiaine, joka palaa kiertoon ja toiseen halutun kokoinen kompostijae mullan valmistukseen.

Kerran viikossa Lassen työhön kuuluu myös harjata lajittelupiha puhtaaksi. Lajittelupihan puhtaanapito on tärkeää siellä asioivien asiakkaiden turvallisuuden takia, jotta maassa ei ole esimerkiksi nauloja tai muuta terävää.

– Minut on otettu Mustankorkealla hyvin vastaan ja olen päässyt heti tositoimiin. Ehkä se johtuu osittain siitä, että olen vähän vanhempi kuin kesätyöntekijät yleensä, 41-vuotias, Lasse miettii.

Huomiotakki päällä oleva mies ajaa pyöräkuormaajaa. Takana näkyy useampi multakasa.
Pyöräkuormaaja on Mustankorkealla työskentelevän Lassen tärkein työväline.

Konemies koko ikänsä

Koneiden kanssa työskennellessä on tärkeää tarkkailla, että kaikki toimii niin kuin pitääkin, eikä koneista esimerkiksi kuulu tavallisuudesta poikkeavia ääniä. Tämä on Lasselle tuttua, sillä hän on tehnyt erilaisten koneiden kanssa töitä koko ikänsä.

Aiemmin Lasse oli metsätöissä. Hän opiskeli lisäksi maanrakennuskoneenkuljettajan tutkinnon ja oli Mustankorkealla harjoittelussa. Lasse on myös ajanut puunkorjuukonetta Irlannissa, Englannissa ja Ranskassa. Työskentely ulkomailla avasi silmät erilaisille työtavoille ja kulttuureille.

– Joka maassa on omat tapansa toimia, eikä siihen pidä mennä neuvomaan, Lasse kuittaa.

Koneet kiinnostivat Lassea jo lapsena. Hirvaskankaalla lapsuutensa viettäneen Lassen isä oli metsäkoneyrittäjä. Päivät Lasse oli hoidossa perhepäivähoitajalla, jolla oli maatila. Siellä hoitolapset pääsivät peltotöihin ja tutustumaan erilaisiin maatilan koneisiin.

“Olen kierrättänyt jo niin monta vuotta, että se on minulle itsestäänselvyys. Kun on työskennellyt ulkomailla, on tajunnut, miten hyvin kierrätys Suomessa hoituu. Esimerkiksi Irlannissa oli todella yleistä heittää roskat metsään ja metsäteiden varrelle.”

Lasse Oksanen, kesätyöntekijä
Mies käynnistää ison vihreän koneen, rumpuseulan. Takana näkyy hihna sekä kauempana multakasoja.
Lasse käynnistää rumpuseulan ja valvoo, että kone toimii niin kuin pitääkin.

Rauhallisuus on kuljettajan tärkein ominaisuus

Pyöräkuormaajan kuljettajan täytyy Lassen mukaan olla ennen kaikkea rauhallinen, sillä ison koneen kanssa on oltava tarkkana, ettei tule vahinkoja. Ympäröivää liikennettä havainnoidaan koneen ohjaamosta tarkasti.

– Itse yritän aina myös miettiä, että työ olisi jouhevaa ja kauhassa olisi aina jotain, kun on johonkin päin menossa.

Yksi vahinko Lasselle kuitenkin sattui.

– Kaadoin yhden valopylvään täällä Mustankorkealla, kun harjasin asfalttitietä. Toin pullakahvit hyvittelyksi, eikä siitä ole kauheasti enää kuittailtu, hän virnistää.

Pyöräkuormaaja tekee töitä multakentällä, taustalla näkyy multakasoja, sää on hieman pilvinen ja sateinen.
Isojen koneiden kanssa työskenneltäessä on oltava tarkkana. ”Täytyy olla rauhallinen, ettei tule vahinkoja, ja pään täytyy kääntyä joka suuntaan”, Lasse toteaa.

Vapaa-ajallaan Lasse ei mieti työasioita. Aktiivinen mies maasto- ja moottoripyöräilee ja harrastaa hyötyliikuntaa.