Huomiopaitainen nuori nainen katsoo infokopin luukusta hymyillen. Vieressä näkyy lavakartta ja hinnastoja.

Angela työskenteli kesän lajittelupihamme infokopilla. Työpäivänsä aikana hän kohtaa jokaisen, joka tulee Mustankorkealle tuomaan jätteitä tai ostamaan esimerkiksi multaa tai kivituotteita.

Logistiikkainsinööriksi opiskeleva Angela on kesätyöntekijänä kotitalouksien lajittelupihan asiakaspalvelussa.

– Minä olen se henkilö, joka moikkaa asiakkaita infokopilla, rahastaa ja opastaa, mihin ajetaan ja mihin jätteet lajitellaan, Angela sanoo.

Keskimäärin päivän aikana infokopin kautta ajaa noin 200 asiakasta. Asiakkaiden määrä kuitenkin vaihtelee suuresti eri päivinä. Sadepäivinä asiakkaita käy vähemmän ja kesän kauniina päivinä enemmän. Keväällä ja syksyllä on myös enemmän puutarhajätettä, mikä myös näkyy asiakkaiden määrässä.

Kaksi naista katsoo toisiaan hymyillen. Kummallakin on huomiovaatteet, toinen istuu infokopin sisällä, toinen on pipo päässä ulkona.
Angela antaa asiakkaille myös lajitteluneuvontaa. Tarvittaessa apua saa kollegoilta, sillä lajittelupihalla on aina useita työntekijöitä.

Työn ilona ihmiset ja linnut

Angelan työpäivä alkaa pukukopissa, kun hän vaihtaa työvaatteet ylleen. Jalkaan täytyy sujauttaa turvakengät, eivätkä nilkat saa turvallisuussyistä olla paljaina. Aamuvuorossa Angela tulee paikalle hieman ennen seitsemää ja avaa infokopin sekä tietokoneen. Seitsemältä Angela käy avaamassa portit, jotta asiakkaat pääsevät ajamaan lajittelupihalle. Jos infokopilla on päivän aikana rauhallista, Angela lakaisee lajittelupihaa ja varmistaa, että siellä on siistiä. Aamun ensimmäiset ja illan viimeiset tunnit kopissa ollaan yksin, mutta itse lajittelupihalla on aina useita työntekijöitä.

Parasta Angelan työssä ovat ihmiset: niin työkaverit kuin mukavat asiakkaatkin.

– Osa asiakkaista käy usein ja heidän kanssaan voidaan jutustella enemmänkin. Myös työkaverit ovat mukavia, helposti lähestyttäviä ja lähestyviä. Koko ajan on tuntunut siltä, että jos on jotain kysyttävää, niin uskaltaa kyllä kysyä. Itse tykkään myös siitä, että täällä on voinut työn ohessa seurata lintujen elämää. Kopin lähellä on ollut räkättirastaan ja lokin pesä, ja lisäksi olen nähnyt korppeja ja meriharakoita. Välillä olemme myös työkavereiden kanssa pitäneet huolta linnunpoikasista ja ohjanneet niitä pois lajittelupihalta.

“Jos tavara on vielä käyttökuntoinen, yritä laittaa se eteenpäin. Joskus joku saattaa tuoda meille vaikkapa pyörän, joka vaatisi vain pientä huoltoa. Jos et itse osaa tai jaksa huoltaa rikkinäisiä tavaroita, niin esimerkiksi erilaisten roskalavaryhmien kautta löytyy usein uusi omistaja, joka haluaa sen tehdä.”

Angela Rentola, kesätyöntekijä

Asiakaspalvelutyössä haastavimpia ovat tilanteet, joissa asiakas ei ole tyytyväinen. Osa asiakkaista kritisoi esimerkiksi sitä, että jätteiden tuominen lajittelupihalle maksaa.

– Ymmärrän kuitenkin, että he eivät ole varsinaisesti minuun tyytymättömiä, vaan minä vain satun olemaan siinä. Yritän itse pysyä rauhallisena ja ymmärtäväisenä ja pitää tilanteen selkeänä asiakkaalle. Hankalatkin kohtaamiset helpottuvat, kun asioista juttelee työkavereiden kanssa, Angela miettii.

Nuori nainen silmälaseissa ja huomiopaidassa katsoo luukun takaa kameraan.
Angela antaa asiakkaille myös lajitteluneuvontaa. Tarvittaessa apua saa kollegoilta, sillä lajittelupihalla on aina useita työntekijöitä.

Aamu- ja iltavuorot rytmittävät arkea

Infokopilla työtä tehdään kahdessa vuorossa. Angela on vuoroviikoin aamu- ja iltavuorossa.

– Tykkään itse enemmän aamuvuoroista. Aamu käynnistyy tehokkaasti sillä, että lähtee töihin, ja vuoron jälkeen on vapaata. Toisaalta iltavuoroviikolla voi valvoa iltaisin myöhään ja nukkua aamulla pitkään.

Angela opiskelee logistiikkainsinööriksi neljättä vuotta. Aiempina kesinä hän on työskennellyt siivoojana ja ajanut kotiinkuljetuksia pakettiautolla. Hän kertoo olleensa aina kiinnostunut siitä, miten asiat järjestyvät ja miten ne laitetaan järjestymään kulissien takana. Vielä Angela ei osaa sanoa, mitä haluaisi tulevaisuudessa työkseen tehdä. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa ennen kaikkea oppia uusia asioita.

– Tulevaisuudessa voisi olla mielenkiintoista yhdistää logistiikka ja jäteala. Minua kiinnostaa ymmärtää asioita syvällisesti. Lisäksi tahtoisin tehdä työtä, joka on ihmisläheistä. Olen tykännyt asiakaspalvelutyössä siitä, että kohtaan ihmisiä päivittäin, Angela sanoo.

“Vapaa-ajallani vietän aikaa kavereiden ja perheen kanssa. Kesäisin tykkään olla ulkona: puistoissa, rannalla ja käydä kävelyllä. Viime kesänä innostuin retkeilemään riippumaton kanssa. Kiinnitin riippumaton metsän reunaan tai järven rannalle ja tarkkailin erilaisia lintuja.”

Angela Rentola, kesätyöntekijä