Nainen kerää roskapihdeillä muovipulloa. Kädessään hänellä on jätesäkki ja käsissä hanskat. Naisen kasvoja ei näy, takana näkyy hieman järven rantaa.

Tänä keväänä siivotaan jälleen katujen ja teiden varsia sekä yhteisiä asuinalueita. Jyväskylässä siivouspäivä on tiistaina 7.5., kun taas Muuramessa roskia kerätään 4.–7.5. ja Laukaassa 13.5. alkavalla viikolla. Mustankorkea on mukana siivouspäivissä vastaanottamalla roskat kunnilta ja kaupungilta maksutta jätekeskukselle.

Kaupunkien ja kuntien siivouspäivissä aktiiviset asukkaat, koululaiset ja muut toimijat keräävät roskia yhteisiltä alueilta, esimerkiksi katujen ja teiden varsilta sekä asuinalueilta. Teiden varsilta kerätään karkkipapereita, tupakantumppeja, pikaruokapakkauksia ja muita sekajätteitä.

Kyllä kiitos

  • karkkipaperit
  • tupakantumpit
  • likaiset muovipakkaukset
  • purukumit
  • muu pieni sekajäte

Ei kiitos

  • Jos roskien seassa on lajiteltavaa jätettä, kuten metallia, auton renkaita tai vaarallisia jätteitä, tulee ne asetella muun kasan viereen eikä niitä saa pakata muovipussiin tai jätesäkkiin. Kunnat ja kaupungit toimittavat ne niille kuuluviin vastaanottopisteisiin.

“Siivoustalkoisiin täytyy muistaa ilmoittautua kaupungin ja kunnan kautta, jotta ne osaavat noutaa talkoissa kerätyt roskat. Ja mikäänhän ei estä laittamasta pientä määrää kerättyjä roskia oman kodin sekajäteastiaan. Sieltä ne matkaavat samaan osoitteeseen kuin kuntien keräyspisteiltäkin.”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Kunnat huolehtivat kuljetuksen ja Mustankorkea ottaa vastaan

Jätteiden kuljetuksesta vastaavat tuttuun tapaan kunnat ja kaupunki. Siivouspäivään täytyy muistaa ilmoittautua, jotta roskat osataan hakea oikeista paikoista. Kaupunki ja kunnat taas toimittavat jätteen säkitettyinä meille Mustankorkealle, jolloin ne jatkaavat matkaansa sekajätteenä Tampereelle poltettavaksi.

“Roskien keräämisessä voi käyttää apuna myös roskapihtejä, joita saa monesta kaupasta ja jotkin kirjastotkin lainaavat niitä. Roskapihdit innostavat etenkin lapsia roskien keräämiseen.”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija
Lapsi kerää roskaa roskapihdeillä. Selässään hänellä on reppu. Maasto on oksaista.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Ylen Miljoona roskapussia -kampanja?

Ylen kampanjan tavoitteena on innostaa suomalaiset keräämään roskia. Viime vuonna kampanjassa kerättiin yli 200 000 pussillista roskaa – hurja määrä!

Vuonna 2024 kampanja on alkanut 15.4. ja päättyy keskiviikkona 5.6.2024 klo 20. Kun olet kerännyt roskia teiden varsilta ja yhteisiltä asuinalueilta, voit ilmoittaa keräämiesi roskapussien määrän Ylen nettisivuilla. Mukaan voi ilmoittautua vaikka oma asuinpaikka ei olisikaan kampanjassa mukana. Muutoin kampanjaan ei tarvitse ilmoittautua.

Yle toivoo ja suosittelee, että osallistujat käyttäisivät omaa sekajäteastiaansa, jonne he roskapussit laittaisivat.

Lue lisää: Yle ja miljoona roskapussia