Puutarhajätteitä vastaanotetaan jälleen maksutta

Joko odotat malttamattomana lumien sulamista? Syyhyävätkö sormesi piha- ja puutarhatöihin? Huhtikuu onkin loistavaa aikaa tehdä valmiiksi pihatyöt, sillä puutarhajätettä vastaanotetaan maksutta jälleen koko toukokuun ajan aukioloaikojemme mukaisesti.

Jyväskylä:

  • Osoite: Mustankorkean jätekeskus, Ronsuntaipaleentie 204, Jyväskylä
  • Avoinna: arkisin ma-pe klo 7–19 ja toukokuussa la 9–14
  • Huom! Puutarhajätettä tuotaessa käänny ennen porttia vasemmalle ja seuraa opasteita. Näin säästät aikaa, eikä sinun tarvitse jonottaa vaa’alle yhdessä lajittelupihalle menevien asiakkaiden kanssa.
Kun käännyt vasemmalle jo ennen porttia, pääset helposti tuomaan puutarhajätteet toukokuussa.

 

 

 

Näin löydät perille

Mustankorkealle tullessasi käänny ennen porttia vasemmalle ja sitten heti oikealle. Aja tovi eteenpäin, lajittelupiha jää oikealle puolellesi. Sitten käänny vasemmalle. Kun seuraat opasteita, löydät kyllä perille.

Puutarhajätteiden ilmaisen vastaanoton ajoreitti on jätekeskuksella sama kuin viime vuonna. Omalla ajoreitillä pyrimme vähentämään ruuhkia vaaka-asemalla. Ajoreitti säästää myös asiakkaan aikaa, kun hänen ei tarvitse jonottaa vaa’alle yhdessä lajittelupihalle menevien asiakkaiden kanssa, vaan hän pääsee ajamaan puutarhajätteiden vastaanottopaikkaan eri reittiä.

Kun tuot toukokuussa jätekeskukselle puutarhajätteitä maksutta, muista seurata uuden ajoreitin opasteita.

 

Laukaa

  • Osoite: Laukaan pienjäteasema, Katajamäentie 6, Laukaa
  • Avoinna: arkisin ti ja to klo 14–19 ja toukokuussa la 10–14
  • Huom! Katso kartasta ajo-ohjeet. Meille pääset, kun käännyt Jyväskyläntieltä 80 km/h-tieosuudelta ja seuraat opasteita. Huomaathan myös, että tänä vuonna vastaanotamme puutarhajätteet Laukaan pienjäteasemalla, EI maankaatopaikalla.

 

Toivakka

  • Osoite: Ajakantien varressa
  • Avoinna: Ei aukiolorajoituksia (avoinna kuitenkin vasta toukokuussa)

Puutarhajätteiden lajittelu

Ohjeistukset ovat edellisiltä vuosilta tutut, eli vastaanottopaikassa on omat kasansa:
1) risuille ja oksille (kaikki alle ranteen paksuiset)
2) haravointijätteelle
3) orapihlaja-aidalle

Huomaathan, että maksuttomaan vastaanottoon ei kuulu muita jätelajeja kuin yllä luetellut (ei esim. maa-aineksia).

Puutarhajäte kannattaa lajitella jo kotona peräkärryyn. Näin reissu Mustankorkealla sujuu sukkelasti.

 

Ei haittakasveja maksuttomaan keräykseen

Huom! Vieraslajit (haittakasvit ja -eläimet) eivät kuulu maksuttomaan keräykseen. Kotitaloudet voivat tuoda Mustankorkealle maksullisena jätteenä, jolloin niistä peritään pienkuormamaksu (kts. hinnasto). Vieraslajeja ovat mm. jättiputki, jättipalsami, japanintatar, kurtturuusu ja espanjansiruetana. Lue lisää: vieraslajit.fi

Vieraslajit kannattaa lajitella valmiiksi jo kotona.

  • Versot eli kasvin yläpuolinen osa viedään lajittelupihalla haittakasvilavalle (säkitystä ei tarvitse).
  • Juurakot eli maan alapuoliset osat lajitellaan mineraalivilla/tasolasilavalle (säkitystä ei tarvitse).

Haittakasveja ja -eläimiä ei vastaanoteta Laukaan pienjäteasemalla.

Ohjeet koskevat kotitalouksia.

Helatorstain jälkeen ruuhkaa

Mustankorkean jätekeskuksella vierailee keskimäärin joka arkipäivä noin 340 asiakasta. Vuoden suurin ruuhkahuippu ajoittuu lähes poikkeuksetta helatorstain jälkeiseen perjantaihin sekä lauantaihin eli tänä vuonna 27.-28.5. Ennätyspäivänä meillä on käynyt 1 300 asiakasta!

Jos siis haluat välttää ruuhkan, voit ajoittaa vierailusi johonkin toiseen ajankohtaan. Jos taas tahdot risuista pikaisesti eroon, niin varaathan mukaan hieman pidempää pinnaa ja enemmän aikaa. Ja muistathan, että alueen 30 km/h -nopeusrajoitusta noudatetaan myös ruuhka-aikoina.

Pyydämme huomioimaan yleiset koronaohjeistukset ja tuomaan puutarhajätettä vain terveenä muistaen turvavälit ja maskisuositukset.

Aurinkoisia pihatöitä!

Ps. Tiesitkö, että meille voit tuoda risuja ja oksia sekä puutarhajätettä myös muulloinkin kuin toukokuussa? Vastaanotamme puutarhajätettä myös toukokuun ulkopuolella, mutta silloin siitä peritään maksu. Muina ajankohtina kuin toukokuussa risut ja oksat sekä puutarhajätteen voi tuoda 12,50 euron päivämaksulla eli tuolla summalla saat tuoda puutarhajätettä samana päivänä niin monta peräkärrykuormaa kuin ehdit ja maksu peritään ensimmäisestä kuormasta. Toukokuussa taas risujen ja oksien sekä puutarhajätteen tuominen on maksutonta.