Kaksi vihreää jäteastiaa, joissa violetit poistotekstiilin jätetarrat. Yläpuolella lukee kierrätyspisteen numero 31.

Poistotekstiiliä on kerätty Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa vain yhdessä keräyspisteessä: Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla. Miksi näin?

– Lähdimme poistotekstiilin keräyksessä liikkeelle rauhallisesti ja pienimuotoisesti, ehkä hieman odottaen EU-tason päätöksiä siitä, kuka keräyksen jatkossa kustantaa. Emme halunneet rakentaa alueellemme laajaa keräysverkostoa, joka voisi jäädä turhaksi, kun jätelajista tulisikin tuottajavastuullista, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava

Tuottajavastuun myötä on esimerkiksi mahdollista, että vaatteiden keräys siirtyy suoraan niitä myyvien kauppojen yhteyteen. 

Rikkinäisiä ja reikäisiä vaatteita sekä lakana

Poistotekstiilien lajitteluohjeet

Mitä ovat poistotekstiilit? Minne menevät likaiset vaatteet? Katso vinkit kierrätykseen lajitteluohjeistamme.

Esilajittelu Mustankorkealla

Mustankorkean lajittelupihalla on kolme jäteastiaa poistotekstiileille. Keräykseen kelpaavat puhtaat ja kuivat rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet, kuten paidat, housut, hameet ja takit. Myös lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat saa tuoda keräykseen. 

– Poistotekstiilit esilajitellaan meillä Mustankorkealla ennen Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokseen viemistä. Keräykseen on tullut paljon myös sinne kuulumatonta jätettä, kuten kenkiä, mattoja, kokonaisia patjoja ja tyynyjä. Myöskään vedenpitävät urheiluvaatteet tai nahkaiset vaatteet eivät käy keräykseen, Anhava luettelee. 

Tärkeää on myös se, että tekstiilit on pakattu huolellisesti muovipusseihin, jotta ne eivät kastu.  

Poistotekstiilistä käsitellään osa kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena. Osa päätyy tilauksena pienyrityksille, jotka käyttävät tekstiilejä omien tuotteidensa valmistukseen. Se osa, mitä ei vielä saada kiertämään materiaalina, hyödynnetään energiantuotannossa polttamalla. 

Keräys maksetaan jätehuollon perusmaksulla

Poistotekstiilin keräyskustannukset katetaan Mustankorkealla toistaiseksi jätehuollon perusmaksulla, jota maksavat kaikki asukkaat. 

– Perusmaksu on jätehuollon kiinteä vuosimaksu, mikä ei liity jäteastioiden tyhjennyksiin. Siitä maksetaan muun muassa poistotekstiilien ja vaarallisten jätteiden keräys, hyötykeräyspisteiden ylläpito sekä tiedotus ja jäteneuvonta, Anhava kertoo. 

Silmälaispäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla näkyy vihreää luontoa.

Tekstiilien tuottajavastuu

Onko tekstiileille tulossa tuottajavastuu? Kysyimme asiaa ympäristöministeriöstä.