Kesäinen piknik pellolla, metallisessa astiassa on luonnon kukkia, viltin päällä on patonkia ja muuta syötävää.

Kesä, mikä ihana vuodenaika. Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo, kertakäyttöastia tai rikkinäinen uimapatja? Listasimme sinulle ohjeet kesän roskien lajitteluun.

Aurinkorasva

Muista kesällä aurinkorasva ja riittävä suojakerroin! Kun aurinkorasvapurkki vetelee viimeisiään, on sen paikka sekajätteessä tai täysin viimeiseen pisaraan asti käytettynä muovipakkauksissa.

Grilli ja grillihiilet

Mustassa hiiligrillissä palaa valkea, taustalla näkyy nurmikkoa.
Grillaus, jos mikä, kuuluu kesään. Muista jäähdyttää grillihiilet ennen kuin laitat ne sekajätteeseen!

Sanoiko grilli sopimuksensa irti? Jos metallirunkoinen grilli on mennyt rikki, lajitellaan se metalliin ja sähkögrilli kokonaisena sähkölaitteisiin. Kertakäyttögrilli lajitellaan hiilineen sekajätteeseen tai pelkkä grilliosa metalliin. Grillihiilet kuuluvat sekajätteeseen, mutta muista ensin jäähdyttää ne, ettei käy köpelösti. Nestekaasupullot palautetaan ensisijaisesti liikkeeseen, josta se on ostettu.

Grillin sytytysneste

Sytysnestepullot ovat muovisia, mutta usein niihin jää nestejämiä, jotka voivat aiheuttaa tulipaloja. Ne kannattaa kierrättää vaarallisissa jätteissä. Pulloissa on myös punaiset vaarallisen jätteen huomiomerkit, mitkä muistuttavat jätteen oikeasta osoitteesta.

Hyttysmyrkyt

Jos hyttysmyrkkypullossa on vielä ainetta jäljellä ja pakkauksessa on vaarallisen jätteen huomiomerkit, lajitellaan se vaarallisiin jätteisiin. Jos pakkaus on täysin tyhjä, lajitellaan se materiaalin mukaan, joko metalliin tai muovipakkauksiin. Muista tarkistaa, että metalliin menevä pullo ei hölsky tai pihise! Irroita tarvittaessa myös pullon muovikorkki ja lajittele se muovipakkauksiin. Joissain lasten hyttysmyrkyissä ei ole vaarallisen jätteen huomiomerkkejä, jolloin ne lajitellaan vajaina sekajätteeseen.

Kertakäyttöastiat

Kertakäyttöastiat ovat helppoja, mutta tuovat mukanaan paljon jätettä. Mitäpä jos käyttäisit oikeita astioita? Jos kuitenkin päädyt kertakäyttöastioihin, lajitellaan ne likaisina sekajätteisiin, olivatpa ne sitten kartonkia tai muovia. Jos kertakäyttöastiat ovat kartonkisia ja melko puhtaita, voit lajitella ne kartonkiin. Rikkinäiset ”oikeat” astiat ja lasit lajitellaan myös sekajätteisiin – ne eivät ole pakkauksia eli niitä ei voi laittaa lasipakkauksiin.

Kuihtuneet kukat

Pienet määrät kuihtuneita kukkia ja multaa voi laittaa kodin biojäteastiaan.

Kännykkä

Kuvassa sähkölaitteita, muun muassa kännyköitä, vanhoja puhelimia, latureita, laskin ja näppäimistö.
Sähkölaitteita on monenlaisia. Muista kierrättää ne maksutta sähkölaitteisiin.

Ploms, tippuiko kännykkä veneretkellä veteen? Jos näin pahasti pääsi käymään, muista kierrättää vanha puhelin sähkölaitteissa. Älypuhelimet sisältävät myös harvinaisia maametalleja. Jos kännykkä koki vain kolhuja ja se on pelastettavissa, googleta kännykän korjaaja ja koeta saada laite vielä kuntoon. Tavaroiden korjaaminen on aina parempi vaihtoehto kuin heti jätteeksi päätyminen.

Perkuu- ja ruokajämät

Pieniä puolikkaita maisseja grillissä
Ruokaa kannattaa grillata sopiva määrä. Se vähentää ruokahävikkiä oleellisesti.

Jämäruoka kannattaa syödä seuraavana päivänä tai hyödyntää muuten ruuanlaitossa. Jos sen paikka kuitenkin on roskiksessa, muista laittaa se biojätteisiin. Se on paras kierrätysteko,  minkä voit Jyvässeudulla tehdä, sillä biojätteistä valmistetaan Mustankorkealla biokaasua ja multaa.

Puutarhajätteet

Kottikärryssä on puutarhajätettä, etualalla näkyy kaunis vanha kastelukannu, takana puutarha kukoistaa vihreänä.
Mustankorkean jätekeskuksella on oma lajittelukasansa haravointijätteelle. Sinne saa laittaa puun lehdet, kasvien ja kukkien naatit sekä rikkaruohot, kävyt ja neulaset sekä olkia ja heiniä.

Puutarhajätteisiin kuuluvat niin haravointijäte, risut kuin orapihlajakin. Kaikkia näitä vastaanotetaan Mustankorkealla päivämaksulla. Vieraslajeille (kuten lupiini), muumio-omenille, kannoille ja muille maa-aineksille löytyy myös omat lajittelupaikkansa.

Lupiini kukkii tienvarrella
Vaikka lupiini on kaunis kasvi, se on vieraslaji. Lupiini peittää alueen luontaiset kasvit ja leviää vuosi vuodelta laajemmalla pitkin tienvarsia.

Retkikeittimen kaasupullo

Tyhjät ja pienet pelti- ja alumiinikuoriset retkikeittimen kaasupullot lajitellaan vaarallisiin jätteisiin.

Ruokapakkaukset

Makkarapaketista kannattaa kaataa nesteet pois tai pyyhkäistä pakkaus vaikka paperilla. Sen jälkeen paketti käy muovinkeräykseen, kuten muutkin melko puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Kartonkiset pakkaukset kuuluvat kartonginkeräykseen. Jos pakkaus on kovin likainen, sen voi laittaa mieluummin sekajätteeseen kuin käyttää puhdasta vettä sen pesemiseen. Esimerkiksi marinadissa olevat lihapakkaukset ovat sekajätettä.

Muista myös irrottaa pakkauksista kansi. Pakkauksen muovinen kansi käy myös muovinkeräykseen, mutta se on usein eri muovilaatua kuin muu pakkaus. Kun irrotat kannen muusta pakkauksesta, tunnistetaan se koneellisessa lajittelussa paremmin.

Thermacell

Thermacellin kaikki osat (hyttystorjuntamatto, tyhjä kaasusäiliö, käytöstä poistettu laite ja hyttystorjuntamaton kääre) lajitellaan käytettyinä sekajätteeseen. Mikäli kaasusäiliössä on kaasua tai hyttystorjuntamatossa on ainetta jäljellä, kuuluvat ne vaaralliseen jätteeseen. Jos hyttystorjuntamatto on vielä sininen, siinä on jäljellä ainetta eli oikea paikka on vaarallisissa jätteissä. Jos hyttystorjuntamatto on valkoinen, ei ainetta enää ole, joten laita se sekajätteeseen. Luonnollisesti kartonkinen pakkaus, jossa tuotteen olet ostanut, kuuluu kartonginkeräykseen.

Uimapatja ja hiekkalelut

Uimapatja ja muut vesilelut tai vaikkapa lasten hiekkalelut lajitellaan rikkinäisinä sekajätteisiin. Jos uimapatjassa on vain pieni reikä, suosittelemme lämpimästä sen paikkaamista. Tavaroiden korjaaminen on ekologisin vaihtoehto.


Lataa rappulappu

Aurinkoista kesää! Voit myös ladata alta kesän kierrätysohjeet A4-kokoisena pdf-tiedostona ja tulostaa vaikka taloyhtiösi rappukäytävään.

Soutuvene on kiinni rannassa. On kaunis kesäinen päivä.

Lasikuituveneen kierrätys

Tiedätkö, miten lasikuituvene kierrätetään? Teimme sinulle ohjeet veneen kierrätykseen jätehierarkian mukaisesti.

Ps. Jos et löydä jätehaustasi jotain tiettya roskaa, kerro siitä meille esimerkiksi sähköpostilla: tiedotus@mustankorkea.fi