Soutuvene on kiinni rannassa. On kaunis kesäinen päivä.

Lasikuituveneen käyttöikä on pitkä, jopa yli sata vuotta. Aivan heti sille ei siis tule edes tarvetta hävittää. Jos et kuitenkaan enää tarvitse venettä, kannattaa se yrittää myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Jos vene on oikeasti kokenut kovia ja on käyttökelvoton, voi venettä tarjota Kuusakoskelle. Siellä lasikuituveneet kierrätetään muovikomposiittina. Mustankorkealla lasikuituveneet otetaan vastaan sekajätteenä, jolloin niistä saadaan polttamalla energiaa.

Lasikuituveneet ovat pitkäikäisiä käyttää. Pienellä kunnostuksella ne saattavat palvella jopa yli sata vuotta, kun aiemmin puiset veneet säilyivät hyvänä käytössä noin parikymmentä vuotta. Lasikuitu eli lujitemuovi onkin nykyisin yksi yleisimmistä veneiden valmistusmateriaaleista – se on melko edullista, iskunkestävää ja melko helppoa korjata.

– Jos lasikuituvene on vielä hyvässä kunnossa, kannattaa se yrittää myydä tai lahjoittaa eteenpäin venettä tarvitsevalle. Sama neuvo pätee kaikkien muidenkin itselle tarpeettomien tavaroiden kohdalla. Heti ei siis kannata sännätä veneen kanssa meille Mustankorkealle, vaikka toki mekin otamme veneitä vastaan sekajätteenä. Youtubesta löytyy myös paljon vinkkejä veneen korjaamiseen, vinkkaa Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Ylösalaisin oleva kolmio, jossa ylhäältä alas lukee: jätteen synnyn ehkäiseminen, uudelleenkäyttö, kierrätys materiaalina, polttaminen energiaksi ja loppukäsittely.
Jätehierarkia painottaa jätteen synnyn ehkäisemistä. Seuraavaksi tulee uudelleenkäyttö eli esimerkiksi myyminen tai lahjoittaminen. Kolmantena on jätteen kierrätys materiaalina ja sen jälkeen vasta sekajätteenä polttaminen energiaksi.

Suomessa poistuu vuosittain käytöstä noin tuhat venettä. Ympäristöministeriön elinkaariarvion mukaan lasikuituveneiden oletetulla 40 vuoden käyttöiällä veneitä poistuisi laskennallisesti peräti 18 000 kappaletta vuodessa. Usein kuitenkin 40 vuotta vanhat lasikuituveneet ovat vielä täysin käyttökelpoisia, ainoastaan moottori voi kaivata vaihtoa.

Arvioiden mukaan lasikuituisia soutuveneitä on maassamme käytössä noin 300 000 ja vuosittain uusia veneitä myydään noin 1 500. Veneiden uusimistahti on siis noin 0,2–0,5 prosenttia.

Lähde: STT

Veneessä on kolme ihmistä, joista yksi on vanhempi, yksi lapsi ja yksi keski-ikäinen. Miehet ovat lähdössä soutamalla kalaan, on pilvinen taivas.
Lasikuituveneet kestävät käytössä monta sukupolvea.

Hylättyjen veneiden huutokauppa

Valitettavan moni myös hylkää veneensä. Jyväskylässä veneitä hylätään eniten Päijänteen rannoille, mutta löytyy niitä muidenkin järvien rannoilta. Osa veneistä jätetään kielletyille alueille ja joidenkin veneiden soutupaikkamaksuja ei makseta huomautusten jälkeenkään.

Jyväskylän kaupunki kerää hylätyt veneet ja tuo ne Mustankorkean alueella toimivaan Jyväskylän kaupungin varastoon. Kaupunki säilyttää veneitä vähintään puoli vuotta. Niistä lähetetään tiedot myös poliisille, jolloin varmistetaan, onko vene kenties varastettu. Veneitä huutokaupataan kaksi kertaa vuodessa ja Jyväskylän kaupunki ilmoittaa huutokauppojen ajankohdista.

Vuonna 2023 huutokaupattiin normaalivuosia enemmän veneitä. Alkukesällä kaupunki myi yhdeksän venettä ja syksyllä yli 20 venettä. Jyväskylän kaupunki sekä media tiedottavat tulevista huutokaupoista.

Lasikuituveneistä raaka-ainetta sementtiin

Jätehierarkiassa uudelleenkäytön jälkeen tulee kierrätys materiaalina. Esimerkiksi Kuusakoski kierrättää lasikuituveneiden muovikomposiitin, joka hyödynnetään prosessoinnin kautta sementin valmistuksessa.

“On hyvä huomata, että muovikomposiittimurskaa ei esimerkiksi kaadeta betonin sekaan – tällaistakin yksinkertaistusta joskus näkee. Muovikomposiitit käytetään klinkkerin valmistuksessa, joka on sementinvalmistuksen ainesosa. Sementtiin, josta betoni puolestaan valmistetaan, ei jää mitään kuitujäämiä, sillä ne sulavat prosessissa. Sementti, jossa on hyödynnetty komposiittijätettä, ei eroa ominaisuuksiltaan mitenkään normaalista sementistä – sillä on ainoastaan pienempi hiilijalanjälki.”

Anu Söderena, liiketoiminnan kehityspäällikkö, Kuusakoski

Kierrättämällä lasikuituveneen asianmukaisesti veneen omistaja pystyy vaikuttamaan ympäristöön kolmella tapaa positiivisesti: ensinnäkään vene ei jää luontoon hajoamaan, toiseksi sen hyödynnettävissä olevat rakenneosat pääsevät vielä materiaaliksi sementinvalmistuksen osana, ja kolmanneksi materiaali auttaa vähentämään sementtiteollisuuden päästöjä.

Lähde: Kuusakoski

Kuusakoski vastaanottaa myös yksityishenkilöiden veneitä. Heillä on parikymmentä palvelupistettä ympäri Suomea. Heiltä saa myös virallisen romutodistuksen, jonka avulla omistaja voi hakea veneen poistoa Traficomin rekisteristä ja päättää vakuutusmaksut. Jyväskylää lähin toimipiste sijaitsee Muuramessa.

Mustankorkealta sekajätteenä energiaksi

Kyltissä lukee sekajäte ja yläpuolella on numero 16.
Sekajäte on kallein jätelaji. Lajittelupihalla on seitsemän lavaa sekajätteelle.

Myös Mustankorkea vastaanottaa lasikuituveneitä pienkuormamaksulla Mustankorkean lajittelupihalla sekä Laukaan pienjäteasemalla. Veneet lajitellaan sekajätteeseen. Veneiden moottorit taas voi lajitella metallijätteisiin, kunhan on ensin muistanut poistaa moottorista nesteet.

– Lajittelupihalla asiakkaan täytyy huolehtia jätekuormansa lajittelusta oikeille lavoille ja astioihin. Asiakaspalvelijamme neuvovat kyllä mielellään. Veneen täytyy myös mahtua jätelavalle. Venettä tuodessa omat kantajat kannattaa ottaa mukaan, tai jos kotoa löytyy vaikkapa moottorisaha, voi venettä pilkkoa pienemmäksi. Vene täytyy nostaa lajittelupihalla itse jätelavalle, kertoo palvelupäällikkö Eveliina Kirmanen.

Lasikuituveneet murskataan Mustankorkealla. Tämän jälkeen ne jatkavat matkaansa Tampereelle poltettavaksi muun sekajätteen kanssa.

“Kanootit ja kajakit ovat melko usein muovia, joten meillä Mustankorkealla nekin otetaan vastaan pienkuormamaksulla sekajätteenä. Lisäksi on olemassa myös lasikuitukajakkeja, joille kierrätystä kannattaa kysyä esimerkiksi Kuusakoskelta. Nykyisin markkinoilla on paljon myös ilmatäytteisiä kajakkeja, jotka nekin rikkinäisinä kuuluvat sekajätteeseen.”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Mustankorkealla on tarjolla myös suurten jätteiden noutopalvelu, mutta sen kautta emme nouda veneitä. Suurten jätteiden noutopalvelun voi tilata, jos haluaa eroon esimerkiksi kodin suurista huonekaluista, isoista sähkölaitteista (esimerkiksi jääkaappi tai pesukone) tai grilleistä ja pihakalusteista.

Mustassa hiiligrillissä palaa valkea, taustalla näkyy nurmikkoa.

Kierrätä kesä

Tiedätkö miten muut kesän roskat kierrätetään? Kurkkaa artikkelistamme tai tulosta taloyhtiön seinälle rappulappu muistutukseksi muillekin.