Jäteastioiden tyhjennyksissä on ollut pieniä viivästyksiä edelleen jatkuvan koronapandemian ja lumisateiden vuoksi. Suurin osa jäteastioista on kuitenkin saatu tyhjennettyä ajallaan, ja viivästykset ovat olleet yhtä päivää.

Jäteastioiden tyhjennyksissä on ollut paikoitellen haasteita. Viime viikonloppuna alkaneet ja yhä jatkuvat lumisateet ovat vaikeuttaneet jäteastioiden tyhjennyksiä. Lumisateiden vuoksi teiden ja pihojen auraukset voivat olla puutteellisia ja ajo-olosuhteet isoille jäteautoille haastavia. Vastaavasti nollakeleillä liukkaus vaikeuttaa jäteastioille ajamista. Oman osansa tuo myös korona.

– Kuljettajat voivat sairastua ja tuuraajien saaminen vaihtelee. Myös jäteautoissa on välillä teknisiä vikoja. Nyt kun korona jyllää monessa paikassa, vaikeutuvat autojen huollot, kun huoltomiehiä ei ole välttämättä saatavilla, kertoo Mustankorkea Oy:n logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Jätteiden tyhjennykset ovat pääsääntöisesti ajallaan, mutta joillakin asukkailla tyhjennys saatetaan tehdä päivän tavanomaista myöhemmin. Asiassa auttavat myös tyhjennysten priorisointi.

– Olemme pyrkineet järjestämään tärkeimpien jäteastioiden tyhjennykset ensin eli omakotitalojen ja taloyhtiöiden seka- ja biojäteastioiden. Toisella sijalla tulevat hyötyjätteet, eli muovipakkaukset, kartonki, metalli ja lasi. Myös joulukuuset kerättiin tammikuussa hieman suunniteltua myöhemmin, Anhava kertoo.

Mustankorkea tyhjentää yhdessä kuljetuskumppaniensa kanssa 1,5 miljoonaa jäteastiaa vuodessa. Tyhjennykset tehdään pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin. Jätehuoltomääräysten mukaan jätteitä ei saa kerätä arkipyhinä ja aattoina.

– Jätteitä ei kuitenkaan jätetä keräämättä. Näissä poikkeusoloissa keräysreittejä on ajettu myös lauantaisin sekä poikkeusluvalla ajopäiviä on saatu pidennettyä. Lisäksi tyhjennyksiä on voitu tehdä tarvittaessa myös sunnuntaisin, Anhava kertoo.