Näin kesällä on hyvä hieman chillata, siksipä asetamme lajittelupihallemme hötkyilykiellon! Mikä se on? Hötkyilykielto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hölläät kaasujalkaa, kun tulet Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle. Turvallisuus koostuu monista pienistä asioista – tässä kymmenen asiaa, jotka huomioimalla parannat meidän kaikkien turvallisuutta.

Jos liikenteessä viilettää tukka putkella, voi sattua ja tapahtua, eikä aina kivoja juttuja. Meillä käy lajittelupihalla isejä ja äitejä, pappoja ja mummoja, sinkkuja ja varattuja, lapsia ja lemmikkejä – kaikki yhtä tärkeitä.   

Joskus portin pieli tai kylttitoppa voi ottaa osumaa, eikä vahingolle mitään voi. Mutta jos pikkuisen hölläät kaasujalkaa, lisää se turvallisuutta lajittelupihalla – meille kaikille. Nyt on aika ottaa käyttöön hötkyilykielto! 

1. Nopeusrajoitukset  

Lajittelupihalla on nopeusrajoitus 10 km/h ja jätekeskuksen alueella 30 km/h. Alhainen ajonopeus antaa enemmän aikaa havainnointiin.  

2. Ajosuunnat  

Lajittelupihalla ja Omapihalla on maalattu katuun ajosuunnat. Niitä noudattamalla vältytään yhteentörmäyksiltä. 

3. Lapset ja lemmikit  

Pienillä lapsilla ja lemmikeillä on turvallisinta autossa. Muista avata myös ikkunat, ettei lämpötila nouse liian kuumaksi. 

4. Vaatteet ja kengät  

Pitkät vaatteet ja kunnon kengät estävät loukkaantumisia, esimerkiksi viiltohaavoja. Vaikka helle hellisi, kannattaa sandaalit jättää meillä asioidessa kotiin. 

5. Suojahanskat  

Muista myös suojata kätesi. Jos omat hanskat jäivät kotiin, saat ostettua “purkuhanskat” lajittelupihan infopisteeltä. Sieltä löytyy tarvittaessa myös laastareita ja puhdistusainetta. 

6. Peräkärry  

Tuulenpuuska voi vahingossa purkamistilanteessa sulkea peräkärryn kuomun ja aiheuttaa vaaranpaikan. Kuomuttomasta peräkärrystä taas voi lentää roskia. Ole varovainen! 

7. Vaarallinen jäte 

Käsittele vaarallisia jätteitä varoen! Jos aine ei ole alkuperäispakkauksessa, kirjoita siihen, mitä se sisältää. Muista sulkea pakkaukset huolellisesti! 

8. Liikennemerkit 

Niitähän meillä riittää, toisten mielestä liikaa, toisten mielestä liian vähän. Kun havainnoit ja seuraat liikennemerkkejä ja muita opasteitamme, selviät asioinnista hienosti! 

9. Jätelavat 

Huolehdithan, että jätelavoille menee vain jätettä, ei jätteiden tuojia 🙂 Jätteiden joukossa on myös lasia ja muuta terävää, ethän siis mene lavoille. Lavoille jätetyt roskat lähtevät meiltä eteenpäin kierrätykseen, ethän siis vie mukanasi mitään. 

10. Hätä 

Sattuiko haaveri? Meillä on infopisteellä ensiaputarvikkeita, jos tarvitset puhdistusainetta ja laastaria. Lisäksi vaarallisen jätteen kontista löytyy silmähuuhdetta ja infopisteeltä sydäniskuri. Suurin osa jätekeskuksen henkilökunnasta on myös hätäensiapukoulutuksen käyneitä.