Mies laittaa lehteä kangaskassiin ja nainen katsoo taustalla perheen koiraa

Viime vuonna Mustankorkea lähetti jätelaskuista noin 39 prosenttia paperisina. Määränä tämä tarkoittaa 53 000 paperista laskua. Paperilaskuihin lisätään kahden euron laskutuslisä, kun taas e-laskuihin, sähköpostilaskuihin tai suoraveloituksiin laskutuslisää ei tule. E-laskun käyttöönotto onkin hyvä keino vähentää paperijätteen määrää sekä säästää euroja. E-lasku on myös ympäristöystävällinen tapa maksaa oma jätelasku.

Paperilaskujen osuusProsentteinaKappalemääränä
202339 %53 000
202242 %71 000
202170 %110 000
Paperilaskujen osuus Mustankorkean lähettämistä laskuista

E-lasku

Mustankorkean asiakkaana helppo tapa vähentää paperin käyttöä on tilata oma jätelasku e-laskuna. E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saa paperisen laskun sijaan omaan verkkopankkiin.

”E-laskut ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia. E-lasku maksetaan nykyaikaisesti ja sujuvasti tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. E-laskut myös löytävät perille. Ne eivät jää lojumaan postilaatikkoon, olipa sitten arki tai vaikka lomareissu”, kerrotaan Mustankorkean taloustiimistä.

E-laskun voit ottaa helposti käyttöön omassa verkkopankissasi aiemman laskun tiedoilla (kts. ohjeet alla). Jos taas olet Mustankorkean uusi asiakas, voit halutessasi saada ensimmäisen jäteastioiden tyhjennyslaskun esimerkiksi sähköpostiisi. Tällöin laskutuslisää ei tule ja voit tilata e-laskun helposti sähköpostilaskun tiedoilla. Muussa tapauksessa ensimmäinen lasku tulee paperisena, jolloin siinä on käytössä kahden euron laskutuslisä.

”Paperilaskujen laskutuslisä on arkipäivää jo monessa paikassa. Paperilaskuja on työläämpää käsitellä, niistä koituu kuluja ja aikaakin ne vievät enemmän. E-laskut ja sähköpostilaskut ovat myös ympäristön kannalta ekologisia”, taloustiimistä kerrotaan.

Näin tilaat e-laskun

  1. Tee e-laskusopimus omassa verkkopankissasi. Tarvitset e-laskun tilaamiseen viimeisimmän laskusi viitenumeron ja laskun numeron. Viitenumero kannattaa kirjoittaa ilman välilyöntejä.
  2. Kun olemme vastaanottaneet pankiltasi tekemäsi e-laskun vastaanottoilmoituksen, lähetämme jatkossa laskut suoraan verkkopankkiisi.

E-lasku pienentää hiilijalanjälkeä

E-lasku pienentää myös hiilijalanjälkeä. Se on yksinkertainen ja helppo tapa vähentää paperin käyttöä. E-lasku myös arkistoituu verkkopankkiisi, mutta ei vie tilaa kotoasi laskumappien muodossa.

On laskettu, että e-lasku on neljä kertaa ympäristöystävällisempi kuin paperilasku – joidenkin laskelmien mukaan jopa enemmän. E-laskun ympäristöhyödyt tulevat paperilaskun materiaalin valmistuksesta, tulostuksesta, kirjekuorista, kuljetuksista sekä käsittelystä.

Sähköpostilasku

Sähköpostilasku on myös hyvä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto, josta ei veloiteta laskutuslisää. Saat sen käyttöösi laittamalla sähköpostia meille osoitteeseen laskutus@mustankorkea.fi.

Kiitos, kun säästät paperia ja ympäristöä kanssamme!

Paperin kierrätys

Laskut ja niiden kirjekuoret lajitellaan paperin keräykseen. Paperin lajitteluohje on helppo muistaa, sillä pääsääntöisesti kaikki, mitä postitse tulee kotiin, kelpaa paperin keräykseen. Paperin keräykseen eivät kuulu esimerkiksi paperikassit, olivatpa ne valkoisia, ruskeita tai värillisiä. Niiden paikka on kartongin keräyksessä. Myöskään lahjapaperit eivät kuulu paperiin eivätkä kartonkiin, vaan sekajätteisiin niiden väriaineiden ja pinnotteiden vuoksi.

Puhdas ja oikein lajiteltu paperi hyödynnetään sanomalehtipaperin sekä talous- ja wc-paperin raaka-aineena. Kierrätetty materiaali vähentää tarvetta uusien luonnonvarojen käytölle. Paperi voidaan kierrättää 6-7 kertaa ennen kuin kuitu on käytetty loppuun.

Paperin kierrättämisen lisäksi täytyisi muistaa, että kierrättämistäkin tärkeämpää on jätteen synnyn ehkäisy. Meidän pitäisi suosia paperilaskujen sijaan e-laskuja, työpaikoilla pyrkiä paperittomuuteen sekä arjessa hyödyntää esimerkiksi paperin molemmat puolet.