Nainen ja mies kahvilla matkailuauton ovensuussa. Mies istuu ja pitää kuppia kädessä. Nainen seisoo ja hymyilee.

Jätettä syntyy myös reissun päällä, pienessä asunnossa ja mökillä – mutta mitä pienempi tila, sitä suurempi haaste löytää oma paikkansa kaikille kierrätysastioille. Miten kierrätyksen saa onnistumaan, kun neliöt ovat kortilla? Haastattelimme opiskelijoita, mökkiläisiä ja karavaanareita, jotka kertoivat heidän ratkaisunsa tilanteeseen. Kierrätys onnistuu pienissäkin tiloissa, se vain vaatii vähän luovuutta!  

“On haastavaa, kun kierrätysastioille ei löydy “oikeita paikkoja” pienessä asunnossa. Keittiön allaskaappiin mahtuu vain sekajäteastia ja pieni biojäteastia. Kierrätyksen kanssa täytyy olla luova, jotta se onnistuu.”  

Pihla Kuulas, opiskelija
Pihla Kuulas, henkilökuva. Naisella on lyhyet vaaleat hiukset ja siniset silmät.
Pihla Kuulas, opiskelija

Opiskelijaelämää ja kierrätystä pikkuyksiöissä

Kierrätys pienessä asunnossa voi tuntua palapeliltä, mutta luovuus ja kekseliäisyys tekevät siitä mahdollista ja jopa innostavaa. Kun kierrätät huolellisesti, lähes kaikki kodissa syntyvät jätteet voidaan uusiokäyttää uusina materiaaleina, raaka-aineina ja energiana. Mitä tarkemmin lajittelet, sitä paremmin jätteet pystytään kierrättämään. 

Katariina Järvinen tunnetaan ystäväpiirissään tarkkana kierrättäjänä.  

– Kierrätys on innostavaa! Siitä tulee hyvä mieli, kun tietää tehneensä jotain hyvää, hän sanoo. 

Kierrättäminen pienessä tilassa on haastavaa, sillä tilaa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kaikille kierrätysastioille.  

– On täytynyt olla luova ja keksiä erilaisia ratkaisuja. Lopulta olen huomannut, että erikokoiset kierrätysastiat toimivat parhaiten. Muoville ja pahville kannattaa varata suurimmat astiat, bio- ja sekajätteelle keskikokoiset, ja lasille sekä metallille riittävät pienemmät purkit, Järvinen kertoo.

Hän muistuttaa, että kierrättäminen on kannattavaa myös siksi, että sekajätepussi täyttyisi paljon nopeammin ja sitä joutuisi viemään ulos jatkuvasti, jos ei kierrättäisi.

Pieneen roskakaappiin mahtuvat hyvin bio- ja sekajäte, ja oven takana ne eivät pääse lemuamaan. Muut jätteet Järvinen on sijoittanut muovipussiin eteisen syvennykseen, jossa niille on oma paikka, mutta ne pysyvät poissa näkyvistä. Järvisen vinkki on yksinkertainen, mutta nerokas: selvitä, kuinka paljon mitäkin jätettä kertyy, ja mitoita jäteastiat sen mukaan. Näin kaikki astiat täyttyvät suurin piirtein samaan aikaan, ja roskat voi kätevästi viedä ulos yhdellä kertaa.

Pieneenkin roskakaappiin mahtuu yllättävän paljon. Järvinen lajittelee kaappiin seka- ja biojätteen, sekä lasit ja pienmetallit.

 

”Kierrättäminen tuntuu pieneltä peliltä – miettii vain, mikä menee minnekin. Ja parasta on, että sekajätettä kertyy tosi vähän, mikä tarkoittaa, ettei roskia tarvitse kantaa ulos koko ajan!” 

Katariina Järvinen, opiskelija
Katariina Järvinen, opiskelija
Järvinen on todennut erilaisten laatikoiden ja ämpärien toimivan hyvin kierrätysastioina eteisen nurkkauksessa.
Kuulas on saanut isältään näppärän
kestokassin väliseinämällä. Näin jätteet on myös
helppo viedä samalla kertaa.

Erityisesti opiskelija-asunnoissa kaappitila on usein rajallista, jolloin kierrätysastioiden paikan tulee löytyä muualta. Pihla Kuulas asuu pienessä yksiössä ja korostaa luovuuden merkitystä kierrättämisen mahdollistamisessa. Jos kierrätysastiat ovat nättejä, ne voivat olla hyvin esillä.  

– Keittiön allaskaappiin mahtuu vain pieni biojäteastia ja sekajäte. Muut kierrätysastiat ovat vähän siellä täällä. Kartongit ja muovit ovat lattialla kestokassissa, joka on jaettu kahteen osaan, ja pienmetalli tyhjässä kirsikkatomaattirasiassa allaskaapin ylätasolla, Kuulas kertoo. 

 ”Kierrätä kierrätysmateriaaleilla: vanha peltipurkki sopii hyvin pienmetallille ja pahvilaatikon voi päällystää kauniilla paperilla, niin siitä saa nätin kierrätyslaatikon.” 

Pihla Kuulas, opiskelija

Jessika Laakkonen on ratkaissut tilanpuutteen luovalla logistiikalla.  

– Meillä toimii hyvin pienet lahjakassit kierrätyksessä, sillä ne mahtuvat kapeaan tilaan ja ovat helppoja ottaa mukaan kierrätyspisteelle. Kartongit ja paperit ovat yhdessä kierrätysastiassa ja muovit erikseen,  Laakkonen kertoo.

Hän muistuttaa, että tärkeintä on kierrättää edes ne jätteet, joita kertyy eniten, kuten muovi ja kartonki, jos tilaa ei löydy enempää. Hän korostaa, että kierrätyksen ei tarvitse olla monimutkaista. Pienilläkin ratkaisuilla voi olla suuri vaikutus. Esimerkiksi vanhat lahjakassit ja muut kierrätysmateriaalit voivat toimia erinomaisina säilytysratkaisuina. Lisäksi kierrätyspisteiden läheisyys ja helppo saavutettavuus voivat kannustaa säännölliseen kierrättämiseen. 

”Jos opiskelee kotona, roskien vieminen on hyvää taukoliikuntaa. Tällöin jätettä ei pääse syntymään liikaa.” 

Jessika Laakkonen, opiskelija
Jessika Laakkonen, opiskelija

Kun kierrätyksen saa rullaamaan, siitä tulee sujuva osa arkea. Pienillä teoilla ja luovilla ratkaisuilla voi olla suuri vaikutus ympäristöön. Kierrättäminen ei ainoastaan vähennä jätteen määrää, vaan se myös säästää luonnonvaroja ja vähentää hiilijalanjälkeä. Jokainen kierrätetty esine tai roska on askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.  

Opiskelijoiden vinkit kierrättämiseen pienessä asunnossa:

  • Tee astioista eri kokoisia: Isoimmat muoville ja kartongille, pienimmät metallille ja lasille. 
  • Käytä luovuutta: Askartele maitopurkin pohjasta biojäteastia tai käytä peltipurkkia astiana pienmetallille.  
  • Vie mennessäs: Ota tavaksi viedä jätteet samalla, kun lähdet kotoa.  
  • Sijoittele fiksusti: Pidä haisevat jätteet roskakaapissa oven takana. Muut voivat olla vaikka eteisen nurkassa.  
  • Seuraa kertymistä: Tarkkaile, mitä jätettä syntyy eniten ja mitoita jäteastiat sen mukaan.  
  • Kierrätä kauniisti: Päällystä pahvilaatikko kauniilla paperilla tai osta nätit kierrätysastiat. Tällöin ei haittaa, vaikka ne olisivatkin esillä.  

Mökki siistiksi – kierrätä näppärästi  

Mökeillä keittiötila ei monesti ole kovin suuri, eikä kaappitilaa ole paljoa. Se tekee kierrättämisestä haastavaa, etenkin, jos mökkikylän kierrätyspisteet ovat kaukana. Kierrätys on kuitenkin mahdollista myös mökillä.  

Iiris Järvinen on juuri saamassa valmiiksi mökin rakennusprojektia, ja kierrätys on ollut ajankohtainen aihe. Saunamökki on ollut jo valmis hetken aikaa, ja siellä tilaa kierrättää on itse mökkiä vähemmän. Järvinen kertoo suurimman haasteen olevan muovipakkaukset.  

– Muovi vie paljon tilaa, eikä mökin lähellä ole sille kierrätyspistettä. Lajittelen ne silti mökillä ja vien ne sitten myöhemmin sopivaan keräyspisteeseen.  

Järvinen on ratkaissut tilanpuutteen yksinkertaisesti: muovipussi kuistille, jolloin se ei vie sisätiloista arvokasta tilaa.  

Lasia ja metallia kertyy mökillä sen verran vähän, että ne mahtuvat hyvin yhteen pieneen astiaan. Biojätteelle Järvisen mökillä on käytössä kätevä ratkaisu.  

– Meillä biojäteroskis viedään suoraan huussiin, jossa on kompostoiva pönttö – näin kierrätys hoituu luonnollisesti. 

Vaikka kierrätys vaatii mökillä hieman enemmän suunnittelua ja vaivaa, on Järvinen sitä mieltä, että pienillä keinoilla homma pysyy hallussa. 

 –  Kun hankkii pieniä, siistejä laatikoita ja vaikka kannellisia roskiksia, kierrätys sujuu siististi, eikä haittaa, vaikka astiat olisivat esilläkin. 

”Pienessä tilassa kierrätys onnistuu, kun miettii etukäteen, mihin kaikki mahtuu. Ja muistaa viedä roskat aina, kun käy kaupassa – näin ne eivät ehdi täyttää mökkiä liikaa.” 

Iiris Järvinen, mökkeilijä
Iiris Järvinen, mökkeilijä

Kierrätys mökillä voi olla myös hauskaa ja palkitsevaa. Järvinen suosittelee hyödyntämään mökin ympäristöä ja luonnonmateriaaleja kierrätyksessä. Esimerkiksi vanhat puulaatikot ja korit voivat toimia kierrätysastioina, ja kompostointi voi olla osa mökin ekologista elämäntapaa. Kierrätyksen suunnittelu etukäteen ja yhteistyö mökkinaapureiden kanssa voivat tehdä kierrättämisestä sujuvaa ja yhteisöllistä. Halutessaan mökkinaapurit voivat perustaa vaikka jätekimpan.  

Pystyykö tien päällä kierrättämään?  

Myllylät ovat eläneet jo muutaman vuoden pakettiautossaan.

Kierrätys matkailuautossa on oma taiteenlajinsa. Myllylät tiivistävät olennaisen: 

– Pienessä tilassa kierrätys onnistuu, kun suunnittelee hyvin. Kyllä asuntoautoissakin on roskakaappi! Tärkeintä on viedä roskat aina, kun pysähtyy esimerkiksi kaupan pihaan, niin ne eivät ehdi täyttää liikaa tilaa. 

Heli ja Markku Myllylä ovat matkustelleet ja asuneet jo pitkään pakettiautossa. He kertovat, että suurin haaste kierrätyksessä tien päällä on tilan puute, kuten muissakin pienissä asunnoissa. 

– Jäteastiat täyttyvät nopeasti, varsinkin jos ruuat tekee itse. Erityisesti ulkomailla reissatessa muovijätettä kertyy paljon, kun juomavesi pitää ostaa pulloissa, Myllylät kertovat. 

”Tyhjennä jäteastiat heti, kun löydät sopivan paikan. Mitä pienempi tila, sitä tärkeämpää on pitää roskat hallinnassa. Lisäksi tiiviit ja juuri oikean kokoiset jäteastiat helpottavat arkea todella paljon.”

Heli ja Markku Myllylä, karavaanarit
Markku ja Heli Myllylä koiriensa Heimon ja Hiskin kanssa.

Myllylät ratkaisivat kierrätyshaasteet monin eri tavoin. He pakkasivat jätteet tiiviisti ja sisäkkäin, jotta tyhjennysväli piteni. Lisäksi he vaihtoivat kirjoja muiden suomalaisten kanssa, jotta tavara kiersi ja lukeminen pysyi monipuolisena. Sähkölaitteille ja muille tavaroille etsittiin uusia omistajia, mikä toi molemminpuolista iloa. 

Ulkomailla suurin haaste oli kierrätyspisteiden löytäminen, sillä niitä ei aina ollut saatavilla. 

– Ulkomailla oli usein pakko turvautua sekajätteeseen, vaikka tunnollisina kierrättäjinä se harmitti. Suomessa sen sijaan kierrätys sujui hyvin, vaikka biojäteastioita ei juuri löytynyt yleisiltä pisteiltä, Myllylät kertovat. 

Kierrätyksen onnistuminen karavaanissa vaatii kekseliäisyyttä ja suunnittelua. Myllylät suosittelevat hyödyntämään tilan tehokkaasti ja käyttämään monikäyttöisiä säilytysratkaisuja. Myös itselle tarpeettomien tavaroiden vaihtaminen muiden matkailijoiden kanssa voi olla hauskaa ja hyödyllistä. 

Ekologinen elämäntapa kulki Myllylöiden mukana myös muissa valinnoissa. Sähkö hankittiin aurinkopaneelin avulla, suihkussa käytiin vain kerran viikossa, eikä kertakäyttöastioita juuri käytetty. 

”Meillä oli periaate, ettei ruokaa heitetä hukkaan. Jos joku tuote ei sopinut meille, annoimme sen eteenpäin muille matkailijoille. Ostimme esimerkiksi ulkomailta herkkuluita koirillemme, jotka eivät sitten heille sopineetkaan. Löysimme kuitenkin toisia matkailijoita koirien kanssa, joille ne sopivat. Me pääsimme meille tarpeettomasta eroon ja toiset karvaiset matkustajat saivat uusia herkkuja.”

Heli ja Markku Myllylä, karavaanarit

Myös Anton ja Beata Liljeblad ovat hioneet omat kierrätysratkaisunsa liikkuvaan arkeen. He ovat rakentaneet itse pakettiauton reissuautoksi, jossa he elävät opiskelijaelämää hieman eri tavalla kuin moni muu. Liikkuva elämäntapa on vapautta ja seikkailua, mutta luo kierrätykseen omat lisähaasteensa. Heidän pakussaan tilankäyttö on tarkasti mietitty jo rakennusvaiheessa. 

– Aluksi meillä oli vain yksi sekajäteastia, mutta myöhemmin löysimme pienikokoiset kierrätysastiat, jotka sopivat täydellisesti meidän autoon, Liljebladit kertovat. 

Nyt heillä on käytössä kaksi jäteastiaa: toinen sekajätteelle ja toinen kaikelle kierrätettävälle. He pakkaavat kaikki kierrätettävät materiaalit, kuten muovin ja kartongin, samaan astiaan. Astian jätteet lajitellaan tarkemmin vasta kierrätyspisteellä. 

Liljebladit ovat hankkineet kaksi jäteastiaa pakun allaskaappiin.

– Tämä toimii tosi hyvin. Ollaan huomattu, että moni muukin karavaanari tekee samalla tavalla, Beata lisää. 

Biojätteen kanssa on ollut eniten pulmia, sillä biojäteastioita ei yksinkertaisesti löydy helposti, eikä pakussa ole kunnollista paikkaa sille. 

– Se on ollut sellainen, mistä on jouduttu vähän luopumaan, he myöntävät. 

Myös reitillä kohdattavat kierrätyspisteet vaihtelevat. Espanjassa ja Portugalissa kierrätys sujuu hienosti: astiat ovat joka kadun kulmassa ja värikoodaus toimii hyvin. Kuitenkin on ollut myös paljon tilanteita, joissa pakussa lajiteltu jäte on päätynyt sekajätteeseen, kun sopivaa kierrätyspistettä ei ole löytynyt. 

– Onneksi Suomessa tilanne on hyvä. Kauppojen pihoilta löytyy usein kaikki tarvittava kierrätyksen mahdollistamiseen, Beata kertoo. 

Haasteita tuo myös muu tavara, kuten vanhat vaatteet, kengät tai elektroniikka. Suomessa niille on helpompi löytää uusi koti, mutta ulkomailla niiden kierrättäminen vaatii enemmän selvitystyötä. 

Paristoja meillä kertyy usein pussillinen reissuilla, ja kierrätämme ne vasta Suomessa, he kertovat. 

”Tien päällä kierrättäminen ei ole mahdotonta, mutta se vaatii vähän vaivannäköä ja ennakkosuunnittelua. Me esimerkiksi mietimme jo ennen reissuun lähtöä, millaiset jäteastiat toimivat meidän tilassamme parhaiten.”

Anton ja Beata Liljeblad, opiskelijapariskunta
Beata ja Anton Liljeblad, opiskelijapariskunta

Liljebladit kiinnittävät kierrätysmateriaaleihin huomiota myös kauppareissuilla. He suosivat tuotteita, joiden pakkaus on helppo kierrättää pienessä tilassa. Esimerkiksi pahvipakkauksen voi litistää, jolloin se vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin lasipurkki. 

”Kannattaa pyrkiä siihen, että hankkii sellaista tavaraa, josta ei synny paljoa jätettä. Myös ruokaa kannattaa tehdä niin, että syntyy mahdollisimman vähän hävikkiä. Se auttaa jo pitkälle.”

Anton ja Beata Liljeblad, opiskelijapariskunta

Sekä Myllylät että Liljebladit ovat yhtä mieltä siitä, että kierrätys kyllä onnistuu myös tien päällä, kunhan siihen suhtautuu luovasti. Vaikka karavaanielämä tuo kierrätykseen omat mutkansa, kokemukset osoittavat, että fiksulla suunnittelulla ja luovilla ratkaisuilla homma toimii silloinkin, kun koti kulkee mukana.   

Karavaanareiden vinkkilista kierrätykseen tien päällä:  

  • Suunnittele etukäteen: Mieti, mihin jäteastiat mahtuvat – pienikin tila riittää, kun on tarkka. 
  • Tyhjennä usein: Hyödynnä jokainen pysähdys kaupan tai huoltoaseman pihaan ja vie roskat pois. 
  • Tiiviit pakkaukset: Pakkaa jätteet mahdollisimman tiiviisti ja sisäkkäin, niin roskatilaa säästyy. 
  • Sopivat astiat: Etsi juuri oikean kokoisia jäteastioita – liian isot vain hankaloittavat säilytystä. 
  • Kierrätä tavaratkin: Vaihda kirjoja ja lahjoita ylimääräiset tavarat tai ruoat muille matkaajille. 
  • Ekologiset valinnat: Vältä kertakäyttöastioita ja hyödynnä uusiutuvaa energiaa (esim. aurinkopaneelit). 
  • Vedenkulutus haltuun: Muista myös jäteveteen liittyvät kierrätys- ja tyhjennyspaikat säännöllisesti. 
Liljebladit nauttivat karavaanarielämän tuomasta vapaudesta ja seikkailuista.