Mies ohjaa isoa kouraa, joka nostelee lasin takana biojätteitä.

Jokainen meille saapuva biojätepussillinen tarkoittaa lisää kilometrejä biokaasuautoiluun. Mutta kuinka pitkälle yhdellä pussillisella perunankuoria ja kahvinporoja pääsee? Lasketaanpa tästä hiukan konkretiaa.  

Kuinka paljon kaasua saa yhdestä biojätepussista?

Biojätepusseja on toki olemassa erikokoisia, mutta oletetaan tässä laskelmassa, että pussillinen painaa 2 kg. 

  • Yhdestä kilosta biojätettä saadaan biokaasua noin 2 kilometrin ajoon, joten pussillisella taittaisi matkaa 4 kilometriä.
  • Jos taloudessa kertyy biojätettä 3 pussia viikossa, koko vuoden saldo on 312 kg.
  • Siitä valmistetulla biokaasulla ajaisi 624 kilometriä eli vaikkapa Jyväskylästä Ouluun ja takaisin. 

Oman talouden biojäte siis harvalla riittäisi kaikkeen omaan autoiluun, mutta onneksi ei tarvitsekaan. Tällä hetkellä Keski-Suomessa on noin 1 000 biokaasulla toimivaa henkilöautoa, joten biojätettä tuottavia kotitalouksia on niihin nähden monikymmenkertainen määrä. Lisäksi biojätettä syntyy eri organisaatioiden toiminnasta.

Biojätettä saapuu biokaasulaitoksen käyttöön.

30 altaallista biojätettä vuodessa

Mustankorkean biokaasulaitokseen tulee vuodessa 15 400 tonnia asukkaiden ja kauppojen biojätteitä. Määrää on vaikea käsittää tonneina, mutta näin se ehkä hahmottuu paremmin: Kuvittele Jyväskylän AaltoAlvarin iso 50 metrin allas. Biojätteen määrä täyttäisi altaan vuosittain 30 kertaa. Joka kuukausi biokaasulaitoksen läpi kulkee siis reilut kaksi tällaista altaallista biojätettä.

Kuinka paljon enemmän voisimme saada tuotettua ajokilometrejä biokaasuautoiluun?

Mustankorkean viimevuotisessa sekajätetutkimuksessa saatiin selville, että Mustankorkean toimialueen sekajäte sisälsi biojätettä noin 15 %. Jos kaikki tämäkin biojäte saataisiin oikeaan laariin, kuinka monta kilometriä biokaasuautoilija sillä ajaisi? 

  • Sekajätteen kokonaismäärä vuodessa oli tutkimuksen mukaan 8 350 tonnia, ja tästä määrästä noin 1 250 tonnia eli 1 250 000 kg oli biojätettä. 
  • Kun kilolla biojätettä ajaa noin 2 kilometriä, niin 1 250 000 kilolla ajaa 2 500 000 kilometriä – eli siis kaksi ja puoli miljoonaa kilometriä. 
  • Tämä määrä kaasua riittäisi noin 125 henkilöauton tarpeisiin, jos autolla ajetaan keskimäärin 20 000 km vuodessa.

Tällä hetkellä Mustankorkean tuottama biokaasu riittää noin 800 autolle, joten lisäys olisi erittäin toivottava. Paikallisten asukkaiden ja toimijoiden lajittelema biojäte on Mustankorkealla ainoa biokaasun valmistuksen materiaali.