Maaliskuussa biokaasua myytiin ennätykselliset 72 270 kiloa. Luku lähentelee jo Mustankorkean biokaasulaitoksen maksimituotantoa. Kun kaasu loppuu, suljetaan Seppälän tankkausasema ensimmäisenä, sillä sinne biokaasu tuodaan siirtokonteilla.

Viime maaliskuu oli biokaasun myynnissä ennätyksellinen – biokaasua myytiin huimat 72 270 kiloa. Edellinen ennätyskuukausi oli vuoden 2021 marraskuu, jolloin myynti oli 69 550 kiloa. Verrattuna vuoden takaiseen myytiin vuoden 2021 maaliskuussa biokaasua 57 536 kiloa.

– Biokaasulaitoksemme pystyy tuottamaan ihanneolosuhteissa 80 000 kiloa biokaasua kuukaudessa. Maaliskuun myyntiluvut lähentelevät siis laitoksemme maksimituotantoa, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.

 

Mustankorkean biokaasua myydään kahdelta asemalta. Toinen biokaasuasema sijaitsee Mustankorkealla suoraan tuotantolaitoksen eli biokaasulaitoksen vieressä, jonne valmis biokaasu siirretään putkea pitkin. Suurimmat myyntiluvut ovat maantieteellisesti vilkkaalta Seppälän biokaasuasemalta, jonne kaasu tuodaan siirtokonteilla.

– Biokaasun kysyntä tässä maailmantilanteessa on valtavaa ja Seppälään siirretty kontti myydään parhaimmillaan loppuun tunneissa. Tuotanto ei yksinkertaisesti riitä vastaamaan kysyntään, harmittelee Martikainen.

Kaasun kysyntä ei myöskään ole tasaista. Parhaimpina päivinä kaasua on myyty 4 000 kiloa, kun tuotanto on tällä hetkellä noin 3 000 kiloa vuorokaudessa.

– Kysynnän huippupäivinä kaasuntuotanto ja paineistus eivät ehdi täyttää vaihtokonttia sitä mukaa, kun kaasua myydään Seppälässä. Tällöin kaasuvarastot tyhjenevät väliaikaisesti ennen kuin niitä saadaan täytettyä taas viikonlopun hiljaisimpina päivinä, Martikainen kertoo.

 

Biokaasun kysyntä Keski-Suomessa on kovaa ja kaasua ei ennätetä tehdä varastoon. Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella jätteitä kerää 19 jäteautoa, joista 13 kulkee ympäristöystävällisesti jo biokaasulla. Lisäksi biokaasua käyttää myös muu raskas kalusto, kuten paikallisliikenteen bussit.

– Mustankorkealla on rajallinen mahdollisuus valmistaa ja myydä biokaasua. Päätehtävämme ei ole olla polttoaineenjakelija, vaan biojätteen jatkojalostaja. Kun kaikki tuote on myyty, joudumme ikävä kyllä laittamaan asemia välillä kiinni, Martikainen kertoo.

 

Kerro meille, mistä kanavista sinä haluaisit tietoa biokaasusta? Käytätkö tekstaripalveluamme, seuraatko meitä Facebookissa vai käytkö nettisivuillamme mustankorkea.fi/biokaasu? Vai olisiko jokin muu parempi kanava kehittää tiedotustamme? Kerro ja kommentoi vaikkapa Facebook-kanavallamme!