Mustankorkean biokaasun hinta nousee 1,60 euroon 1.6.2022. Aiemmin hinta on ollut 1,40 euroa. Kyseessä on kuitenkin vasta toinen hinnankorotus koko biokaasulaitoksen toiminnan aikana eli vuoden 2017 jälkeen. Syynä ovat tuotantokustannusten kasvu.

Verrattaessa biokaasun hintaa muihin polttoaineisiin, voidaan hintaa pitää edullisena ja kilpailukykyisenä hinnannousun jälkeenkin. Kustannukset ovat kasvaneet esimerkiksi jäteveden ja sähkön hintojen nousun myötä.

– Vuodenvaihteessa biokaasun tuottajille tuli myös polttoainevero, mitä ei ollut aiemmin. Se on noin 14 senttiä kilo. Tätä emme huomioineet hinnassamme vielä vuodenvaihteessa, mutta nyt sekin on pakko ottaa huomioon, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.

Mustankorkean biokaasun edulliset hinnat ovat näkyneet myös kaasuautoilijoille, sillä jätekeskuksen tankkausasemalla on ollut ajoittain ruuhkaa. Edullinen hinta on houkutellut jätekeskuksen tankkausasemalle, vaikka jonotusaika on saattanut olla jopa 45 minuuttia.

Uusi kompressori käyttöön kesäkuussa

Viime viikonloppuna 20.–22. toukokuuta biokaasulaitoksella tehtiin valmistelutöitä uuden kompressorin käyttöönottoa varten. Uusi kompressori asennetaan juhannuksen tienoilla ja tätä varten Mustankorkealla tehtiin putkitöitä.

– Vanha kompressori toimii kyllä, mutta uusi tulee olemaan tehokkaampi ja nopeampi. Sen avulla voidaan paremmin varmistaa täyden tankin saaminen. Vanhan kompressorin rikkoutuminen saattaisi sulkea tankkausasemamme viikoiksi. Kun uusi kompressori otetaan käyttöön, jää vanha varalle, Martikainen kertoo.

Biokaasulaitoksella on tehty myös muita pienempiä huoltotöitä. Tällä hetkellä kaikki neljä reaktoria ovat käytössä. Syksyllä yksi reaktoreista huolletaan ennakkohuoltosuunnitelman mukaisesti.

Kaikki tuotettu kaasu myydään

Kaasuautoilijoita on harmittanut, kun Mustankorkean Seppälän tankkausasema on suurelta osin kiinni. Biokaasua tuotetaan jätekeskuksen korkeapainesäiliöihin. Kun ne ovat täynnä, täytetään siirtokontti, jolla kaasua viedään Seppälän tankkausasemalle.

– Tilanne on tällä hetkellä se, että saamme siirtokontteja täytettyä vain vähän kerrallaan. Lähes kaikki kaasu myydään jätekeskuksen asemalla, jonne se siirretään suoraan putkea pitkin. Tänä vuonna olemme myyneet tammi-huhtikuussa 260 tuhatta kiloa biokaasua ja tuottaneet 240 tuhatta kiloa, eli olemme myyneet kaiken tuottamamme ja vielä joulukuun varastonkin.

Kokonaisuudessaan kaasua on kuitenkin tuotettu viime vuotta enemmän. Verrattaessa tammi-huhtikuuta vuonna 2021 ja 2022 on kaasua jalostettu noin 14 prosenttia enemmän. Määrää on pystytty kasvattamaan hankkimalla lisää käsiteltäviä jätteitä.