Jätekuljetusten kirimistä on jatkettu pidennetyin työpäivin ja viikoin. Seka- ja biojäteastioiden osalta tilanne on jo vakiintunut ja palattu kutakuinkin normaaleihin tyhjennyspäiviin. Myös hyötyjätteiden osalta ollaan hyvässä vauhdissa.

16.3.2023:

Seka- ja biojäteastioden tyhjennyksissä on saavutettu normaali tilanne ja jäteastioita tyhjennetään pääsääntöisesti normaaleina tyhjennyspäivinä. Myös hyötyjätteiden (kartonki, muovi, lasi, metalli) osalta ollaan hyvässä vauhdissa ja ensi viikon perjantaihin 24.3. mennessä saavutetaan lopullisesti normaali tilanne kaikilla Mustankorkean alueilla.

3.3.2023:

Näillä näkymin sekä tämän että viime viikon seka- ja biojäteastioiden tyhjennykset saadaan tulevan viikonlopun aikana hyvälle mallille. Kartonki-, muovi-, lasi- ja metalliastioiden osalta töitä riittää vielä hetkeksi. Muistathan, ettet ylitäytä jäteastioita.

1.3.2023:

Jätekuljetusten kirimistä jatketaan

Eilen tiistaina 28.2. syntyi ratkaisu kuorma-autoalalle, säiliöauto- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. Linja-autoalan lakko taas alkoi viime yönä 1.3. klo 3.00.

”Mustankorkean toimialueella jäteastioiden tyhjennysten kirimistä jatketaan. Jäteastioita tyhjennetään pidennetyin työpäivin arkisin kello 5-23 ja viikonloppuisin kello 8-22, kunnes viivästykset on saatu kurottua kiinni”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Rästissä 3000 seka- ja biojäteastiaa sekä 4000 hyötyjäteastiaa

Pitkistä ajopäivistä huolimatta tiistaiaamuna 28.2. tyhjentämättä oli vielä vajaa 3 000 seka- ja biojäteastiaa sekä vajaa 4 000 hyötyjäteastiaa Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa.

”Viime viikolla ja tämän viikon alussa kuljetuksia priorisoitiin seka- ja biojäteastioihin sekä keskustojen alueille, joissa jätteitä tulee asukasmäärän vuoksi paljon. Hankalimmassa tilanteessa ovat olleet haja-asutusalueiden asukkaat. Joillakin edellisestä sekajäteastian tyhjennyksestä saattaa olla kohta kolme viikkoa. Tilanne on ollut todella ikävä, vaikka maaseudulla onkin keskustakoteja paremmin varastotilaa säilöä jätteitä”, Anhava harmittelee.

Pientä malttia vaaditaan ennen tilanteen normalisoitumista

Vaikka tilanne on ollut hankala, jäteastioiden tyhjennyksiä jatketaan, jotta kaikki astiat saadaan tyhjennettyä. Pientä malttia vielä vaaditaan ennen kuin tilanne normalisoituu. Toivomme, että asukkaat eivät ottaisi jäteastioiden tyhjennysten vuoksi yhteyttä asiakaspalveluumme. Toimialueellamme asuu 178 000 asukasta ja yhteydenotot kuormittavat asiakaspalveluamme.

”Emme valitettavasti osaa kertoa, milloin jäteastiat tyhjennetään. Kuljetuskumppanimme tekevät kaikkensa, että tyhjennykset saadaan hoidettua ja tilanne normalisoituu tyhjennysrytmien osalta,” Anhava kertoo.

23.2.2023:

Varmista jäteastialle esteetön pääsy

Jäteautot tyhjentävät tällä viikolla jäteastioita pidennetyin ajopäivin. Jäteastioita tyhjennetään arkisin klo 5-23 välisenä aikana ja viikonloppuna klo 8-22 välisenä aikana. Tavanomaisessa tilanteessa jäteastioita tyhjennetään arkisin klo 6-22 välisenä aikana. Jätehuoltomääräysten mukaan astioita ei yleensä tyhjennetä viikonloppuisin kuin poikkeusluvalla.

”Asukkaiden ja isännöitsijöiden on hyvä varmistaa, että jäteastia on myös poikkeavina aikoina tyhjennettävissä. Jäteastioiden tai -katosten edessä ei saa olla autoja tai muita esteitä. Jäteauton kuljettajan täytyy päästä esteettömästi jäteastialle, jotta myöhästymiset saadaan kurottua umpeen”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Myöskään asiakaspalveluumme ei kannata olla yhteydessä. Se ei edistä jäteastioiden tyhjennyksiä, mutta kuormittaa asiakaspalvelua. Mustankorkean toimialueella asuu 178 000 asukasta. Kuljetuskumppanimme tekevät parhaansa, että jäteastiat saadaan tyhjennettyä.

22.2.2023:

AKT:n lakko päättyi viime yönä 21.2.2023. Lakko alkoi 15.2. ja kesti viikon. Jäteautojen kuljettajat ovat aloittaneet jäteastioiden tyhjennykset tänään keskiviikkoaamuna. Jäteastioita tyhjennetään koko viikko keskiviikosta sunnuntaihin.

”Tällä viikolla pyritään tyhjentämään tämän viikon ja lakon aikana vuorossa olleet seka- ja biojäteastiat. Yleensä jäteastioita tyhjennetään arkisin kello 6–22 välisenä aikana, mutta tällä viikolla jätekuljettajat tekevät pidempää päivää ja tyhjentävät astioita kello 5–23 välisen ajan. Astioita tyhjennetään poikkeuksellisesti myös tänä viikonloppuna”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Seka- ja biojäteastiat etusijalla

Seka- ja biojäteastioiden lisäksi tällä viikolla pyritään tyhjentämään muovi- ja kartonkipakkausten jäteastiat.

”Lasipakkausten ja metallin jäteastiat tyhjennetään vasta myöhemmin. Ne eivät ole niin kriittisiä, eivätkä aiheuta hajuhaittoja. Tyhjennysten priorisointi on erittäin tärkeää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa”, jatkaa Anhava.

Tarkkoja tyhjennyspäiviä ei tiedetä

Jäteastioita tyhjennetään nyt siis urakalla. Tässä poikkeustilanteessa emme osaa kertoa kunkin jäteastian tarkkaa tyhjennyspäivää.

”Toivomme tässä ymmärrystä ja sitä, että asiakaspalveluamme ei kuormitettaisi asialla, johon emme valitettavasti osaa vastata”, Anhava toivoo.

AKT:n lakko vaikutti jäteastioiden tyhjennyksiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Karkeasti päivässä jäi tyhjentämättä noin 4000 jäteastiaa, kun yleensä päivässä tyhjennetään noin 6000 jäteastiaa.

17.2.2023:

Biojätteitä voi tuoda halutessaan pienkuormamaksulla Mustankorkean jätekeskukselle.

16.2.2023:

AKT:n lakko vaikuttaa Mustankorkean toiminta-alueella noin 4 000 jäteastian tyhjennykseen päivittäin.

Toimi näin:

  • Säilö jätteitä kotona hieman pidempään esimerkiksi viileässä varastossa tai parvekkeella.
  • Älä ylitäytä jäteastioita tai -katoksia irtojätteillä! Irtojätteet houkuttelevat haittaeläimiä ja lakon päätyttyä ylitäytetyt jätetilat hidastavat jäteastioiden tyhjentämistä.
  • Halutessasi voit tuoda pakkausjätteitä (kartonki-, muovi- ja lasipakkauksia sekä metallia) maksutta Mustankorkean jätekeskukselle.
  • Sekajätettä voit tuoda pienkuormamaksulla Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.
  • Pienennä ruokahävikkiä eli biojätteen määrää. Osta kaupasta ruokaa vain tarpeeseen ja huolehdi, etteivät elintarvikkeet jää käyttämättä jääkaappiin ja pilaannu.
  • Sinun ei tarvitse olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Kaikki jäteastiat kyllä tyhjennetään, mutta tyhjennyksissä voi olla viivettä.

Lakko kestää tämän hetken tiedon mukaan yhden viikon ja päättyisi 21.2. Lakon päätyttyä kestää jonkin aikaa ennen kuin väliin jääneet jätekuljetukset saadaan kurottua kiinni.

15.2.2023:

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n lakko eli työnseisaus koskee myös osaa Mustankorkean jäteautoista. Lakon aikana jäteastioiden tyhjennyksiin on odotettavissa viivästyksiä koko Mustankorkean toiminta-alueella Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa.

”Tilanne on haastava kaikille. Lakko tulee vaikuttamaan jäteastioiden tyhjennyksiin, vaikka olemmekin koettaneet varautua lakkoon ajamalla osaa reiteistä etupainotteisesti”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

”Litistä, vähennä ja tehosta kierrätystä”

Lakon aikana asukkaiden kannattaa huomioida entistä tarkempi kierrätys ja mahdollisuuksien mukaan jopa harventaa jäteastioilla käyntiä.

”Esimerkiksi lasi-, kartonki- ja muovipakkaukset sekä metalli säilyvät kodissa ilman haittaa hetken tavanomaista pidempään. Kartongit kannattaa litistää ja pakata huolellisesti sisäkkäin, jotta jätemäärä pysyy maltillisena”, Anhava neuvoo.

Myös biojätteen määrään voi vaikuttaa pienentämällä ruokahävikkiä sekä tekemällä fiksuja ruokaostoksia jo kaupassa. Kalleinta ruokaa on käyttämättä jäänyt ja pilalle mennyt ruoka.

”Tämän hetken tiedon mukaan lakko kestäisi yhden viikon, joten tästä varmasti selvitään yhdessä. Teemme kaiken voitavamme, jotta jätekuljetukset saadaan normalisoitua ja arki palautettua tuttuihin tyhjennysrytmeihin”, Anhava uskoo.

Päivitämme artikkelia tilanteiden muuttuessa, joten pysy kuulolla.