Syyskuussa on aika arvostaa ruokaa. Hävikkiviikko 12.-18.9. herättelee meitä tarkastelemaan omia ruokatottumuksiamme ja käyttämistämme sekä keittiössä että ruokakaupassa. Kokosimme sinulle meidän mustislaisten parhaat vinkit ruokahävikin ehkäisyyn.

Näin ehkäiset ruokahävikkiä kotona

1. Tee ruokalista etukäteen. Parasta hävikin ehkäisyä on ostaa vain se, minkä oikeasti syö. Kauppaan lähtiessä kannattaa käydä kotona jääkaappi ja pakastin läpi, ettei osta ruoka turhaan. Suuri pakkauskoko ei myöskään välttämättä ole säästöä, jos osa ruuasta jää syömättä ja menee pilalle.

2. Osta pitkään säilyviä tuotteita. Kuiva-ainehyllyssä on hyvä olla muutama säilykepurkki esimerkiksi kalaa, lihaa, herneitä tai papuja. Pakastimessa taas voi olla oman kotikeittiön takuuvarmat suosikit, vaikkapa kasvisjauhista, tofua, pakastewokki tai peruna-sipulisekoitus, joiden avulla hyödyntää muut jääkaapin ruokajämät.

3. Osta monikäyttöisiä tuotteita, joita voi jatkojalostaa ruuanlaitossa, kuten peruna. Voit keittää perunoita esimerkiksi reilumman satsin ja tehdä ruokajämistä seuraavana päivänä uuniperunoita. Tämä säästää aikaa ruuanlaitossa ja tuo keittiöön suunnitelmallisuutta.

4. Ketjuta ruuanlaittoa viimeisiin jämiin saakka. Kun vihanneksista on tehty ensin lempiruokaasi, voi jämistä tehdä seuraavana päivänä vaikka uunijuureksia. Eikä ketju lopu tähän! Jatka jalostusta tekemällä lopuista ruuista sosekeittoa ja sosekeitosta sämpylöitä ja rieskoja. Lisäksi R.I.P.-hedelmät ja vihannekset toimivat myös välipala/aamupalasmoothien joukossa.

5. Leikittele mielikuvituksella! Mustista banaaneista tulee loistavaa smoothieta tai banaanipannukakkuja. Wokkeihin, pyttipannuun tai pizzaan taas sopii melkein mikä tahansa jämäruoka.

6. Hyödynnä leipäjämät mikro- tai uunileipinä. Voit myös kokeilla ostaa leipää isomman määrän ja laittaa osan pakastimeen. Mustislaisten kokemusten mukaan tämä vähensi leipähävikin nollaan – pakasteleipä ei houkutellut avaamaan uutta pussia ennen kuin entinen oli syöty loppuun.

7. Varaa jääkaapista yksi hylly tai kori vanheneville ruuille. Tarkista kerran viikossa jääkaapin sisältö ja nosta tuolle hyllylle/koriin avatut pakkaukset ja päiväysten loppusuoralla olevat ruuat. Silloin ne löytyvät helpommin ja tulevat käytettyä. ”Hävikkihylly” on hyvä tarkistaa myös uutta ostoslistaa tehdessä. Tällöin on helpompi huomata, mitä kaupasta oikeasti tarvitsee ja miten hävikkihyllyn ruuat saa käytettyä. Käytäntöä voi jatkaa myös pakastimen suhteen, jonka voi tarkistaa muutaman kerran vuodessa.

8. Keitä kahvia vain sen verran kuin juot. Kahvia voi keittää aina lisää, jos se oikeasti loppuu. Jos kahvia kuitenkin jää yli, voi kahviakin hyödyntää ruuanlaitossa esimerkiksi salaattikastikkeina tai osana dippiä. Kahvista voi tehdä myös kahvijääpaloja!

9. Nuukaile pastan kanssa, sillä sitä tulee yleensä keitettyä aina liikaa. Spaghetin oikean määrän mittaamisen on myös oma työkalunsa. Jos pastaa kuitenkin tuli liikaa, voi sitä hyödyntää seuraavana päivänä esimerkiksi kylmissä salaateissa tai erilaisissa lasagneissa.

10. Kokeile ostaa ruokaa nettikaupasta! Se voi auttaa ehkäisemään heräteostoksia sekä säästää usein myös lompakkoa (ehkä jopa vyötäröäkin). Netistä ostaminen on myös helppoa ja tuo monesti arkeen lisätunnin tehdä jotain muuta kuin puikkelehtia markettihyllyjen välissä ja jonottaa kaupan kassalle.

+ Pidä nollakulutuspäivä! Älä osta kaupasta mitään ruokaa, vaan syö pois pakastimen aarteita. Pakastinta kannattaa hyödyntää muutoinkin ja pakastaa pienetkin ylijäämäruuat, sekä yksittäiset pullat ja leivät. Tällöin voi joskus onnistaa ja kahvitauolle löytyy pakastimesta vaikkapa pakastettu munkki, joka herää uuteen loistoon mikron kautta käytettynä!

+Lähtikö kuplat kivennäisvedestä? Älä kaada viemäriin, vaan kasveille! Kasveja voi lannoittaa myös jäähtyneellä kahvilla.

Tiesitkö tämän ruokahävikistä?

  • Ruokahävikkiä syntyy kaikista eniten kotitalouksissa – ruokaa heitetään Suomessa roskiin kodeissa sata miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden se tarkoittaa 20-25 kiloa vuodessa.
  • Eniten ruokahävikkiä syntyy 1) vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), toiseksi eniten 2) hedelmistä ja marjoista (17 %) sekä kolmanneksi eniten 3) kahvista (14 %).
  • Ruokahävikin määrässä on isoja eroja kotitalouksien välillä. Arvioiden mukaan nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin useamman sadan euron edestä vuosittain.
  • Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain pois. Euroopassa luku on noin 20 %.

Lähde: havikkiviikko.fi

Tulosta kotiin tai työpaikallesi vinkkilistat