Mustankorkea otti vuoden alussa käyttöön kahden euron laskutuslisän paperilaskuissa. Laskutuslisän voi välttää ottamalla käyttöönsä ympäristöystävällisen ja turvallisen e-laskun tai sähköpostilaskun.

E-lasku

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saa paperisen laskun sijaan omaan verkkopankkiin.

”E-laskut ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia. E-lasku maksetaan nykyaikaisesti ja sujuvasti tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. E-laskut myös löytävät perille. Ne eivät jää lojumaan postilaatikkoon, olipa sitten arki tai vaikka lomareissu”, kerrotaan Mustankorkean taloustiimistä.

E-laskun voit ottaa helposti käyttöön omassa verkkopankissasi aiemman laskun tiedoilla (kts. ohjeet alla). Jos taas olet Mustankorkean uusi asiakas, voit halutessasi saada ensimmäisen jäteastioiden tyhjennyslaskun esimerkiksi sähköpostiisi. Tällöin laskutuslisää ei tule ja voit tilata e-laskun helposti sähköpostilaskun tiedoilla. Muussa tapauksessa ensimmäinen lasku tulee paperisena, jolloin siinä on käytössä kahden euron laskutuslisä.

Näin tilaat e-laskun

  1. Tee e-laskusopimus omassa verkkopankissasi. Tarvitset e-laskun tilaamiseen viimeisimmän laskusi viitenumeron ja laskun numeron. Viitenumero kannattaa kirjoittaa ilman välilyöntejä.
  2. Kun olemme vastaanottaneet pankiltasi tekemäsi e-laskun vastaanottoilmoituksen, lähetämme jatkossa laskut suoraan verkkopankkiisi.

E-lasku pienentää hiilijalanjälkeä

E-lasku pienentää myös hiilijalanjälkeä. Se on yksinkertainen ja helppo tapa vähentää esimerkiksi paperin käyttöä. E-lasku myös arkistoituu verkkopankkiisi, mutta ei vie tilaa kotoasi laskumappien muodossa.

On laskettu, että e-lasku on neljä kertaa ympäristöystävällisempi kuin paperilasku – joidenkin laskelmien mukaan jopa enemmän. E-laskun ympäristöhyödyt tulevat paperilaskun materiaalin valmistuksesta, tulostuksesta, kirjekuorista, kuljetuksista sekä käsittelystä.

Alkuvuonna 2022 asukkaiden jätelaskuista noin 64 prosenttia oli paperilaskuja, kun vuonna 2021 osuus oli vielä 70 prosenttia. Suunta on siis hyvä, kiitos teille.

Kiitos, kun säästät ympäristöä kanssamme!

Sähköpostilasku

Sähköpostilasku on myös hyvä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto, josta ei veloiteta laskutuslisää. Saat sen käyttöösi laittamalla sähköpostia meille osoitteeseen laskutus@mustankorkea.fi.

Jätemaksuista päättää jätelautakunta

Jätemaksuista ja uudesta paperilaskujen laskutuslisästä päättää Jyväskylän seudun jätelautakunta. Jätetaksaluonnoksen käsittely aloitettiin jätelautakunnassa lokakuussa 6.10.2022 pidetyssä kokouksessa. Lopulliset jätemaksut Jyväskylän seudun jätelautakunta hyväksyi 1.12.2022 pitämässään kokouksessa. Kokousasiakirjat ovat nähtävillä täällä. Jätelautakunta on tiedottanut kokouksessa käsiteltävistä asioista ja päätöksistä omissa kanavissaan. Mustankorkea on viestinyt jätelautakunnan päätöksistä omissa kanavissaan, mm. nettisivuilla, uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa.

”Paperilaskujen laskutuslisä on arkipäivää jo monessa paikassa. Paperilaskuja on työläämpää käsitellä, niistä koituu kuluja ja aikaakin ne vievät enemmän. E-laskut ja sähköpostilaskut ovat myös ympäristön kannalta ekologisia”, taloustiimistä kerrotaan.