Huomiovaatteinen mies raivaa jättipalsamia, takana näkyy tie ja muuta kasvallisuutta, etualalla korkea kasvi, jossa vaaleanpunaiset kukat.

Huolehdimme omalta osaltamme vieraslajien torjunnasta poistamalla haittakasveja alueeltamme. Vieraslajien leviämisen ehkäisyssä tärkeä rooli on myös sillä, että lajittelupihallemme tuotavat vieraslajijätteet toimitetaan meille säkitettynä, jotta ne eivät leviä jätteen mukana uuteen ympäristöön.

Jani Kantola vetää raivaussahan käyntiin ja ryhtyy hommiin. Kantola on tullut yhdessä Jere Husun kanssa Mustankorkealle kausityöntekijäksi hävittämään alueella kasvavia haittakasveja. Haittakasveja karsitaan niin raivaussahalla kuin käsin juurineen nyppimälläkin. Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen tuomia, luontoon levinneitä lajeja, joista on haittaa alueen muille kasveille.

Olemme torjuneet Mustankorkean alueella useita eri vieraslajeja: lupiinia, jättiukonputkea, kurtturuusua, jättipalsamia, elämänlankaa ja japanintataria.

­– Kausityöntekijämme tekevät alueellamme vuosittain laajoja torjuntatoimia. Ykkösprioriteettinamme on kitkeä vieraslajit paikoista, joissa asiakkaat kulkevat ja joista ne voivat helposti levitä eteenpäin, Mustankorkean laatu-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö  Mari Rautio kertoo.

Mies kitkee haittakasveja huomiovaatetuksessa.
Jani Kantola käynnistää raivaussahan ja ryhtyy hommiin. Kannamme kortemme kekoon haittakasvien torjunnassa, jotta luonto pysyisi mahdollisimman monimuotoisena.

Laki huolehtii luonnon monimuotoisuudesta

Laki velvoittaa kiinteistön omistajaa huolehtimaan kiinteistöllä esiintyvän haitallisen vieraslajin hävittämisestä tai leviämisen rajoittamisesta. Lisäksi meille myönnetty ympäristölupa velvoittaa meitä raportoimaan alueemme vieraslajit ja niiden hävittämiseksi tehdyt torjuntatoimet säännöllisesti. Mustankorkean toiminta perustuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston myöntämiin ympäristölupiin.

­– Lain ja ympäristöluvan vaatimusten taustalla on pyrkimys pitää luonto mahdollisimman monimuotoisena. Vieraslajit leviävät helposti ja syrjäyttävät kotoperäistä kasvistoa. Vieraslajien torjunta on pitkäjänteistä työtä, ja sitä joudutaankin usein tekemään monena vuonna peräkkäin, Rautio selittää.

Nuori mies laittaa vieraslajeja jätesäkkiin, taustalla näkyy metsäisiä puita.
Jere Husu torjuu haittakasveja Mustankorkealla kausityöntekijänä. Osa haittakasveista kitketään käsin. Kasvit on tärkeää saada irti juurineen.
Kasvin juuria etualalla, takana näkyy kasvin lehtiä ja musta jätesäkki.
Vaikka jättipalsami on iso kasvi, sen juuripaakku on melko pieni ja pinnassa. Siksi kasvi on helppo nypätä maasta irti.

Toimita vieraslajit säkitettynä

Vieraslajien leviämisen ehkäisyssä tärkeä rooli on myös sillä, että Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalle tuotavat vieraslajijätteet toimitetaan säkitettynä.

­– Muistathan myös, että puutarhajätteet ja vieraslajit ovat kaksi eri asiaa, ja ne tulee lajitella erikseen, Rautio muistuttaa.

Säkityksen avulla estämme yhdessä vieraslajien leviämistä jätteen mukana ympäristöön ja uusille kasvupaikoille. Säkitys koskee paitsi kasvien maan yläpuolisia osia, myös maan alapuolisia osia, eli juurakoita. Toimitamme haittakasvit ja vieraslajit säkitettyinä eteenpäin Tammervoiman hyötyjätelaitokselle, jossa niistä saadaan lämpöä ja sähköä.

Vihreässä kyltissä lukee "Vieraslajit, non-native species" ja kyltin päällä numero 23. Taustalla näkyy lajittelupihaa, sää oon melko pilvinen.
Vieraslajit ja puutarhajätteet on tärkeä lajitella erilleen. Vieraslajit toimitetaan Mustankorkealle säkitettynä.

Vinkkejä kotikitkijälle

  • Kotipihassa vieraslajien torjuntaan kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin ennen kasvin siementämistä. Parhaiten työ sujuu alkukesästä. Loppukesästäkin kuitenkin ehtii vielä! Jos poistat vieraslajeja loppukesästä, huolehdi, etteivät kasvin siemenet pääse leviämään.
  • Suojaa tarvittaessa ihosi ja silmäsi vieraslajeja poistaessasi. Esimerkiksi jättiukonputkessa on ihoa polttavaa nestettä, joka voi auringonvalon kanssa reagoidessaan tehdä iholle vakavia, palovamman kaltaisia iho-oireita. Tunnistat jättiukonputken kolmiomaisista, karheista lehdistä ja karvaisesta rungosta.