Joulukuusien maksuton keräys alkaa maanantaina 9. tammikuuta 2023. Jos siis haluat toimittaa kuusesi keräykseen, tulisi se tehdä sunnuntaihin 8.1. mennessä.

Keräyspisteet Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa

  • Rivi- ja kerrostalot: Yli viiden asunnon taloyhtiöissä joulukuusen voi viedä taloyhtiön jätekatoksen luokse.
  • Omakoti- ja paritalot sekä pienet taloyhtiöt: Alle viiden asunnon taloyhtiöissä, omakotitaloissa ja paritaloissa kuuset tulisi viedä lähimmälle Mustankorkean hyötykeräyspisteelle. Löydät hyötykeräyspisteet osoitteesta kierratys.info. Kirjoita osoitekenttään osoitteesi ja kotipaikkakuntasi, niin löydät lähimmät pisteet. Kun klikkaat pisteen tummansinistä osoitetäppää, näet onko piste Mustankorkean ylläpitämä.

Vie kuusesi sunnuntaihin 8.1. mennessä

Mustankorkea vastaanottaa joulukuuset Jyväskylästä, Laukaasta, Muuramesta ja Toivakasta maksutta, mikäli ne on viety keräyspisteisiin sunnuntaihin 8.1.2023 mennessä. Kerääminen aloitetaan maanantaina 9.1.

”Jokaisessa kohteessa käydään vain kerran eli kuusi kannattaa tuoda sunnuntaihin 8.1. mennessä. Kaikki keräyspisteet käydään läpi 1-2 viikon kuluessa, joten ei kannata huolestua, jos oma joulukuusi ei ole haettu ensimmäisen viikon aikana”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Kuusi kannattaa jättää sopivaan kohtaan pystyyn nojalleen esimerkiksi jätekatosta vasten. Jos kuuset jättää maahan makaamaan, voivat ne peittyä nopeasti lumen alle ja jäävät keräämättä tai ne kerätään vasta keväällä, kun lumet sulavat.

”Tammikuun alussa maksutta kerätyt joulukuuset haketetaan ja käytetään kompostin tukiaineena, samalla tavoin kuin jätekeskuksen ja Laukaan pienjäteaseman risut ja oksat”, Anhava kertoo.

Vuonna 2022 joulukuusia kerättiin Mustankorkean alueella 4 340 kappaletta. Vuonna 2021 määrä oli 4 050 kpl.

Myöhemmin veloitus reilu 7 euroa kuuselta

Jos joulukuustaan ei tuo keräykseen ajoissa, voidaan se kerätä myöhemmin maksullisena sekajätteenä. Tällöin joulukuusesta veloitetaan vuoden 2023 hinnaston mukaisesti 7,57 euroa kappaleelta.

”Sekajätteenä kerätty joulukuusi menee muun maksullisen sekajätteen tavoin polttoon Tampereelle”, Anhava kertoo.

Tekokuuset ja valokuuset

Rikkinäisille tekokuusille oikea osoite on sekajätteesssä. Koska kuuset ovat usein melko suuria, kannattaa ne tuoda Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle pienkuormamaksulla.

Jos tekokuusessa on mukana ns. kiinteät jouluvalot, jotka toimivat sähköllä tai paristoilla, lajitellaan kuusi sähkölaitteisiin (SER). Sähkölaitteita vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla sekä kauppojen vihreissä SER-konteissa. Mahdolliset paristot on hyvä irrottaa ja kierrättää paristojen keräyksessä.