Mustankorkean biokaasun kysyntä on suurempaa kuin koskaan ennen. Tämän vuoden tammi-toukokuun myynti on ollut noin 15 % viime vuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Suuresta kysynnästä johtuen Seppälän tankkausasemalle ei ole riittänyt kaasua ja se on ollut viime aikoina useimmiten tilapäisesti suljettu.

Tänä vuonna Mustankorkean biokaasua on myyty keskimäärin 65 500 kiloa per kuukausi. Viime vuonna määrä oli keskimäärin 60 000 kiloa kuukaudessa eli noin 5 500 kiloa vähemmän.

– Olemme optimoineet laitoksen käyttöä. Nyt biojätettä syötetään biokaasulaitokselle tasaisesti arkena ja viikonloppuna, eivätkä esimerkiksi viikonloput aiheuta notkahdusta kaasuntuotantoon. Suunnittelemme ja teemme myös muut huoltotoimenpiteet kaasuntuotannon ehdoilla, kertoo laitospäällikkö Timo Kautto.

Seuraava huoltotoimenpide on uuden kompressorin käyttöönotto, jota on valmisteltu jo toukokuussa muun muassa putkitöillä. Uusi kompressori otetaan käyttöön juhannuksen jälkeen 28.–30. kesäkuuta.

– Tuolloin odotettavissa on lyhyitä tuntien käyttökatkoja. Uusi kompressori lisää biokaasun tuotannon toimintavarmuutta, Kautto kertoo.

Seppälän tankkausasema useimmiten kiinni

Seppälän tankkausasema on ollut kevään ja alkukesän enemmän suljettuna kuin avoinna. Käytännössä biokaasua ei ole riittänyt myyntiin Seppälän tankkausasemalle, sillä kaikki kaasu on myyty jätekeskuksella.

– Biokaasu siirtyy suoraan putkia pitkin jätekeskuksen tankkausasemalle, kun taas Seppälään se viedään siirtokonteilla. Koska kysyntä on suurta jätekeskuksella, ei biokaasua yksinkertaisesti ole juuri jäänyt Seppälään vietäväksi, Kautto kertoo.

Seppälän tankkausasema avattiin tänään keskiviikkona 15.6. aamulla. Edellisen kerran asema oli avoinna 13.–14. toukokuuta, jolloin kaasua riitti myyntiin vajaa pari päivää. Odotettavissa on, että tälläkin kertaa Seppälän tankkausaseman aukiolo jää lyhyeksi.

– Kaasuautoilijoille tilanne on harmillinen. Kokonaisuudessaan kaasua on kuitenkin tuotettu viime vuotta enemmän. Verrattaessa tammi-toukokuuta vuonna 2021 ja 2022 on kaasua jalostettu noin 15 prosenttia enemmän. Biokaasun kysyntä on nyt todella kovaa, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.

Maksuton tekstaripalvelu kertoo käyttökatkoista

Myös tankkausasemiin liittyvää viestintää kehitetään. Mustankorkea otti käyttöön uuden tekstiviestipalvelun, mikä helpottaa tiedottamista.

– Uusi tekstaripalvelu toimii aiempaa paremmin mobiilisti, eli viestien lähetys on helpompaa kännykällä. Myös tekstaripalveluun liittyminen ja palvelun lopettaminen ovat kaasuautoilijoille vaivattomampia ja nykyaikaisempia, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Biokaasun tekstaripalvelu kertoo kaasuautoilijoille käyttökatkoista. Palvelu on maksuton ja sen voi tilata lähettämällä viestin ”biokaasu” numeroon 18232. Vastaavasti palvelun voi lopettaa lähettämällä samaan numeroon viestin ”biokaasu lopeta”. Jos olet tilannut tekstaripalvelun jo aiemmin, jatkuu palvelun käyttö sinulla normaalisti.

– Kesäkuussa saamme viimeisimmän tekstiviestin näkyviin myös biokaasun nettisivuillemme, minkä lisäksi päivitämme säntillisemmin aukioloaikojamme Googleen. Näin kaasuautoilijat löytävät ajantasaisempaa tietoa etenkin Seppälän aukioloajoista kesällä, kun lomaliikenne vilkastuu, Peltola jatkaa.