Muovipakkausten lajitteluohje muuttui 1.6.2022. Nykyään myös PVC:stä tehdyt pakkaukset saa lajitella muovipakkauksiin. Aiemmin PVC-muovin laittaminen muovinkeräykseen oli kiellettyä.

Muutoksen myötä muovipakkausten lajittelu helpottuu entisestään. Jatkossa muovipakkauksiin käyvät siis kaikki tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, eikä asukkaan tarvitse tarkastella pakkauksen muovimerkintöjä. PVC:n on tunnistanut materiaalimerkinnästä 03.

PVC on materiaali, mitä käytetään enemmän yrityspuolella ja teollisuudessa. Kotoa sitä löytyy melko vähän. Muun muassa lääkkeiden painopakkaukset sekä joidenkin elektroniikkatuotteiden pakkaukset on voitu valmistaa PVC:stä. PVC:n eli polyvinyylikloridin voi tunnistaa kirkkaasta pakkauksesta sitä taittamalla. Jos kirkas muovi muuttuu taitettaessa valkoiseksi, se on todennäköisesti PVC:tä.

– Tekemiemme lajittelututkimusten perusteella PVC:stä valmistettujen pakkausten määrä oli muovipakkausten kokonaismäärästä vain muutamia prosentin kymmenyksiä. Määrä on niin pieni ja lajittelulaitokset niin kehittyneitä, että PVC-muovista valmistetut pakkaukset eivät hankaloita muiden muovipakkausten kierrätystä. Ne voidaan käsitellä muiden muovipakkausten mukana, kertoo Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka.

Kierrätystavoite 50 prosenttia

Vuoden 2025 alusta tavoitteena on kierrättää käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia. Lajittelu on pieni teko arjessa, mutta kun tarpeeksi moni lajittelee oikein, ympäristövaikutus kertautuu ja kierrätykseen saadaan riittävä määrä käytettyjä muovipakkauksia.

Muovipakkausten kierrätysketjussa keräyksen laatu on keskeinen asia, joka korostuu määrien kasvaessa. Mitä enemmän ja paremmin kotitaloudet lajittelevat muovipakkaukset keräykseen, sen tarkemmin kierrätyslaitokset voivat erotella eri muovit korkealaatuisten uusiotuotteiden valmistukseen.

– Muovipakkauksen lajittelu oikein on tärkeää paitsi ympäristön sekä lajittelun onnistumisen ja hyvälaatuisen uusiomuovin raaka-aineen saamisen kannalta, myös kustannusten takia. Tällä hetkellä muovipakkausten keräykseen tulee yli 20 prosenttia muuta kuin muovipakkauksia. Niiden käsittely tuo tuottajille usean miljoonan euron lisäkustannukset, joista olisi helppo säästää pienillä arjen ympäristöteoilla, selittää Surakka.

Näin lajittelet muovipakkaukset

  • Lajittele muovinkeräysastiaan vain pakkaukset, jotka ovat muovia. Muut muoviset esineet, kuten lelut tai tuotteet kuuluvat sekajätteeseen.
  • Tarvittaessa huuhtele muovipakkaus kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla puhtaaksi.
  • Joskus pakkaus on sekoitus muovia ja muita materiaaleja. Jos suurin osa pakkauksen painosta on muovia, se kuuluu muovinkeräykseen.
  • Jos pakkaus koostuu monesta erilaisesta osasta, kuten korkista, kannesta tai pumpusta, irrota osat ja laita ne erikseen keräykseen.
  • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin keräysastiaan. Kun pakkaukset ovat irtonaisina, kierrätyslaitoksen tekniikka tunnistaa eri muovilaadut paremmin.

Jätekatosten lajittelutarrat uusitaan myöhemmin

Koska PVC-muovipakkauksia löytyy kotitalouksista melko vähän, uusitaan jäteastioiden muovitarrat vasta myöhemmin. Voit kuitenkin huoletta lajitella PVC-muovipakkaukset muovinkeräykseen. Muovin kierrättämisen suhteen tärkein muistisääntö on: ”Jos se on pakkaus, sinne vaan.

Lisää muovipakkausten kierrättämisestä alueellamme: Muovin­keräys

Lisätietoja ja lähteet:

Suomen Uusiomuovi Oy:
PVC-muovipakkaukset saa lajitella muovipakkausten keräykseen kesästä alkaen | Suomen Uusiomuovi Oy

RINKI:
PVC-muovipakkaukset saa nyt lajitella muovipakkauskeräykseen – Rinkiin