Suomen Kiertovoima ry KIVO, Kuntaliitto sekä Mustankorkea ja muut kuntien jätelaitokset käynnistävät 21.3. neljän viikon mittaisen asukkaille suunnatun treeniohjelman jätteiden lajitteluaktiivisuuden parantamiseksi.

Mustankorkean kiertue-aikataulu

Vierailemme kampanja-aikana Jyvässeudun oppilaitoksissa kertomassa jätteiden lajittelusta. Tule moikkaamaan kierrätyskoutsiamme ja kysymään lajittelusta. Samalla voit osallistua arvontaan. Arvomme oppilaitoskiertueen päätteeksi lahjakortin Kotipizzaan.

  • JYU kirjasto, ala-aula: keskiviikko 30.3. klo 13-16
  • JAMK Rajakatu, aula: torstai 7.4. klo 10.30-13.30
  • Laukaan kirjasto: maanantaina 11.4. klo 14-15.30
  • Alkio/Humak Korpilahti: tiistai 12.4. klo 11-13

Jos teidän oppilaitoksellenne haluaa ottaa vastaan kierrätyskoutsimme ständiä pitämään, laita kiireen vilkkaa sähköpostia: kierratysvalmennus@mustankorkea.fi

Jyvässeudulla biojätettä lajitellaan muuta Suomea ahkerammin

Mihin biojätteet kuuluu laittaa ja mistä löytyvät lähimmät lajitteluastiat? Uusi treeniohjelma haastaa ja opastaa lajittelun saloihin ympäri Suomea.

Treeniohjelman tavoitteena on opastaa ja kannustaa asukkaita roskien lajitteluun, tehdä lajittelusta helppoa ja muistuttaa sen merkityksestä. Erityistä huomiota kaipaa biojätteiden, eli esimerkiksi ruoanlaittojätteiden lajittelu.

– Meillä Jyvässeudulla sekajätteessä on biojätettä reilu viidennes eli reipas parikymmentä prosenttia. Olemme kuitenkin tarkempia lajittelijoita kuin keskimääräisesti muualla Suomessa. Koko Suomessa tavallisen roskapussin sisällöstä biojätettä on noin kolmannes, kertoo Mustankorkean viestinnän suunnittelija Päivi Peltola.

Lajittelu on nyt helppoa

Kampanjassa asukkaiden apuna ovat jätelaitosten kierrätyskoutsit, jotka antavat maksutonta neuvontaa treeniohjelman aikana ja sen jälkeen. Mustankorkean kierrätysvalmennusta suunnataan kampanja-aikana Jyvässeudulla erityisesti nuoriin ja opiskelijoihin, joita tavoitetaan esimerkiksi oppilaitoksissa pidettävillä infopisteillä.

– Mustankorkean kierrätysvalmennus tavoitti viime vuonna 4 360 asukasta koronasta huolimatta. Kierrätys opitaan usein jo lapsena. Meidänkin kierrätysvalmennuksemme tavoitti reilu tuhat eskaria sekä lähes pari tuhatta lasta ja nuorta Yrityskylässä, Peltola toteaa.

Apua ja vinkkejä saa myös kampanjan kasvoina toimivilta tubettajilta Mikael Sundbergilta (Mikirotta) ja Max Blomfeltilta (Boheemi), jotka osallistuvat treeniohjelmaan ja luovat siihen liittyviä sisältöjä omiin kanaviinsa. Ohjelmaan osallistutaan täyttämällä osallistumislomake viikoittain.

Treeniohjelma kestää neljä viikkoa, minkä päätteeksi lajittelu on parhaimmillaan tullut osaksi arjen rutiineja. Ohjelma ja viikkohaasteet löytyvät osoitteesta biojate.info. Kampanja on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjaa.

Mustankorkean kierrätysvalmennus tavoitti viime vuonna reilu tuhat eskarilaista Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella.

 

Kierrättäminen edellyttää roskien lajittelua

Kampanja on suunnattu erityisesti nuorille, mutta siihen voi osallistua kuka vain. KIVO ja Mustankorkea muistuttavatkin, että jokaisen osallistumisella lajitteluun on väliä. Jätteiden lajittelu alkaa kotoa ja sen avulla voidaan vähentää päästöjä ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Oikein lajiteltuna iso osa roskista ja jätteestä päätyy hyötykäyttöön, esimerkiksi uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.

Vinkit lajitteluun:

  • Katse kotipihalle tai ekopisteelle: Tutustu kodin lähellä oleviin lajitteluastioihin.
  • Katse omaan kotiin: Jäteastioiden koolla ja sijoittelulla voi säästää tilaa ja helpottaa erilaisten jätteiden lajittelua.
  • Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy sivulta www.saasyoda.fi.
  • Keväällä kampanjoidaan myös pakkausjätteiden lajittelun lisäämiseksi. Lajittelukoulu-kampanjan järjestää Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.

Rakasta joka murua -kampanja

Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima ry KIVO, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Biojätetietoa ja lajitteluohjeita tarjoillaan valtakunnallisella verkkosivustolla www.biojäte.info.