Kevät on mitä parhainta aikaa monenlaiseen siivoukseen ja pesuun. Myös jäteastiat pestään automaattisesti yli viiden huoneiston taloyhtiöissä. Tätä pienemmissä kiinteistöissä sekä omakotitaloissa jäteastiat tulisi myös pestä vuosittain sekä biojäteastiat pari kertaa vuodessa.

Ensimmäiset jäteastioiden pesut alkoivat huhtikuussa ja ne jatkuvat toukokuulle saakka. Jäteastioiden pesut ovat pakollisia meille kaikille – biojäteastia tulisi pestä kaksi kertaa vuodessa ja muut jäteastiat kerran vuodessa. Vähintään viiden huoneiston taloyhtiöllä pesut tehdään Mustankorkean kuljetuskumppanien toimesta automaattisesti. Sekajäte-, muovi-, kartonki-, lasi- ja metalliastiat pestään kerran vuodessa, biojäteastiat taas pari kertaa vuodessa. Jäteastioiden pesut ovat jätehuoltomääräyksiin perustuva velvollisuus.

Yli viiden huoneiston taloyhtiöissä jäteastiat pestään automaattisesti astioiden tyhjennysten yhteydessä. Pesussa käytetään desinfioivaa pesuainetta ja hajunpoistajaa, jotka poistavat tehokkaasti sekä lian että hajun. Tämä auttaa myös jäteastioiden käyttöiän pidentämisessä. Jätepisteellä on mukavampaa myös asioida, kun astiat pestään säännöllisesti.

Jäteastioiden pesu omakotitaloissa

Omakotitalot ja alle viiden huoneiston kiinteistöt hoitavat lähtökohtaisesti jäteastioiden pesut itse, mutta halutessaan he voivat myös tilata pesun, mikäli se sopii urakoitsijan reitille. Tilaus kannattaa tehdä ajoissa. Omakotitaloihin jäteastianpesu tilataan Mustankorkean asiakaspalvelusta, jonka yhteystiedot löydät täältä. Hinnastoon pääset tutustumaan täällä valitsemalla ensin asuinpaikkakuntasi. Pesuhinnat löytyvät hinnastojen loppupuolelta.

Jos astiat pestään itse, kannattaa pesuainetta valitessa huomioida ympäristöystävällisyys. Esimerkiksi mäntysuopa on melko ympäristöystävällinen pesuaine, sillä sen ainesosat hajoavat maaperässä nopeasti. Mäntysuovan sisältämät hartsihapot ovat kuitenkin haitallisia kaloille, joten mäntysuopaa ei saisi päästää suoraan vesistöihin. Tästä syystä mäntysuopaa sisältävä pesuvesi tulisikin ohjata asianmukaisesti viemäriin.

Samalla, kun jäteastioita pesee omakotitaloissa ja pienissä alle viiden huoneiston taloyhtiöissä, kannattaa tarkistaa jäteastian kunto.

”Tyhjennämme vuodessa noin 1,5 miljoonaa jäteastiaa. Ne ovat suurelta osin kunnossa, jäteastioiden rikkoutumisia tulee vastaan harvoin, ehkä 1-2 päivässä. Se on alle prosentin tyhjennysten määrästä eli todella vähän. Jäteastiasta kannattaa tarkistaa säännöllisesti, että kansi on kiinnitetty jäteastiaan ja renkaat pyörivät”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.