Joulukuusien maksuton keräys alkaa maanantaina 8. tammikuuta 2024. Jos siis haluat toimittaa kuusesi ilmaiseen keräykseen, tulisi se tehdä sunnuntaihin 7.1. mennessä. Taloyhtiöissä joulukuuset voi jättää taloyhtiön jätekatoksen luokse ja omakotitaloissa Mustankorkean hyötykeräyspisteille.

Huom! Sairaustapausten vuoksi joulukuusia on yhä keräämättä. Kuusia kerätään omalla jäteautolla ja keräystä jatketaan heti, kun sairauspoissaolotilanne helpottaa. Malttia siis vielä hetki, koetamme tehdä parhaamme.

Keräyspisteet Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa

  • Rivi- ja kerrostalot: Yli viiden asunnon taloyhtiöissä joulukuusen voi viedä taloyhtiön jätekatoksen luokse.
  • Omakoti- ja paritalot sekä pienet taloyhtiöt: Alle viiden asunnon taloyhtiöissä, omakotitaloissa ja paritaloissa kuuset tulee viedä lähimmälle Mustankorkean hyötykeräyspisteelle. Löydät hyötykeräyspisteet osoitteesta kierratys.info. Kirjoita osoitekenttään osoitteesi ja kotipaikkakuntasi, niin löydät lähimmät pisteet. Hyötykeräyspisteitä on toimialueellamme 110 kappaletta.

Vie kuusesi sunnuntaihin 7.1. mennessä

Mustankorkea vastaanottaa joulukuuset Jyväskylästä, Laukaasta, Muuramesta ja Toivakasta maksutta, mikäli ne on viety keräyspisteisiin sunnuntaihin 7.1.2024 mennessä. Kerääminen aloitetaan maanantaina 8.1.

“Jokaisessa kohteessa käydään vain kerran eli kuusi kannattaa tuoda ajoissa. Kaikki keräyspisteet käydään läpi 1–2 viikon kuluessa, joten ei kannata huolestua, jos oma joulukuusi ei ole haettu vielä ensimmäisen viikon aikana.”

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö

Kuusi kannattaa jättää sopivaan kohtaan pystyyn nojalleen esimerkiksi jätekatosta vasten. Jos kuuset jättää maahan makaamaan, voivat ne peittyä nopeasti lumen alle ja jäävät keräämättä tai ne kerätään vasta keväällä, kun lumet sulavat.

”Tammikuun alussa kerätyt kuuset haketetaan ja hyödynnetään Mustankorkealla kompostoinnin tukiaineena, samalla tavoin kuin jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle tuodut asukkaiden risut ja oksat. Näin joulukuuset päätyvät kiertoon ja osaksi mullan valmistusta“, Anhava kertoo.

Viime vuoden tammikuussa 2023 Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella kerättiin maksutta reilu 4 340 joulukuusta. Myöhemmin maksullisena sekajätteenä kerättiin vielä 70 joulukuusta.

Vuonna 2022 määrä oli 4 340 joulukuusta ja vuonna 2021 noin 4 050 kuusta.

Myöhemmin veloitus vajaa 8 euroa kuuselta

Jos joulukuustaan ei tuo keräykseen ajoissa, voidaan se kerätä myöhemmin maksullisena sekajätteenä. Tällöin joulukuusesta veloitetaan vuoden 2024 hinnaston mukaisesti 7,76 euroa kappaleelta.

”Sekajätteenä kerätty joulukuusi menee muun maksullisen sekajätteen tavoin polttoon Tampereelle”, Anhava kertoo.

Muut kuin aidot joulukuuset