Mustankorkean vaarallisen jätteen kierrätysauto vierailee

Aiemmin vaarallisia jätteitä on voinut tuoda Muuramessa paloaseman pihassa olevaan Mustankorkean keräyskonttiin. Kontti poistuu käytöstä 2.5.2022.

– Vaarallinen jäte voi aiheuttaa haittaa omalle terveydelle tai ympäristölle, jos se joutuu väärään paikkaan tai vääriin käsiin. Valvomattoman kontin poistaminen ja vaarallisten jätteiden kerääminen kierrätysautoon lisää turvallisuutta, kun aineita ovat vastaanottamassa asiaan perehtyneet Mustankorkean työntekijät, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Jatkossa vaarallista jätettä kerätään muuramelaisilta muutamana päivänä keväisin ja syksyisin. Mustankorkean vaarallisen jätteen keräykset ovat olleet esimerkiksi Jyväskylässä pidettyjä, sillä niiden tarkoitus on tuoda keräyspaikka mahdollisimman lähelle asukasta.

– Viime syksynä vaarallisen jätteen keräyksemme kävi pelkästään Muuramen Isolahdessa, mutta jatkossa kierrätysauto vierailee Muuramessa useammalla pysähtymispaikalla. Julkaisemme syksyllä kierrätysauton aikataulun, Anhava kertoo.

Maalipurkkien jämät kuuluvat vaaralliseen jätteeseen. Jos mahdollista, niin palauta vaaralliset jätteet aina alkuperäisissä pakkauksissaan.
Sirpa Dufva toi vaarallisen jätteen kierrätysautoon viime syksynä vanhoja maaleja mökiltään. Vaikka maalauspuuhia ja pientä remppaa riittää aina, tulee vaarallista jätettä arjessa melko vähän.

Vaaralliset jätteet on helppo tunnistaa punaisista varoitusmerkeistä pakkauksissa. Turvallisuus- ja ympäristösyistä on tärkeää, että vaaralliset jätteet käsitellään asianmukaisesti, eikä niitä säilytetä kodeissa pitkiä aikoja.

– Mustankorkea pakkaa jätelajit erilleen kuljettamista varten ja toimittaa ne Fortumille. Riihimäellä jäte käsitellään vaarattomaksi ja hyödynnetään energiana tai loppusijoitetaan vaarallisille jätteille tarkoitetulle alueelle, Anhava kertoo.

Kotien yleisimpiä vaarallisia jätteitä ovat maalit, lakat, liuottimet, öljyt, auton akut, voimakkaat pesuaineet, energiansäästölamput sekä muut kemikaalit. Täysin kuivuneet ja tyhjät vaarallisen jätteen pakkaukset lajitellaan materiaalinsa mukaan kierrätykseen, esimerkiksi tyhjät maalipurkit metalleihin.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että myös partavaahdot, kynsi- ja hiuslakat sekä retkikeittimien kaasupullot ovat vaarallista jätettä, jos pakkaukset eivät ole täysin tyhjiä. Vaarallista jätettä vastaanotetaan maksutta maksimissaan 50 kiloa/litraa per asukas.

Kierrätysauton lisäksi vaarallisia jätteitä voi tuoda maksutta Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalle. Käyttämättömät lääkkeet ja elohopeaa sisältävät kuumemittarit voi palauttaa maksutta apteekkeihin. Paristot ja pienakut taas palautetaan navat teipattuina kauppojen keräyslaatikoihin.