Mies katsoo pyöräkoneen ikkunasta kameraan

Kuntaomisteinen jäteyhtiö. Mitä se tekee ja ketä siellä on töissä? #töissämustiksella -sarjassamme esittelemme mustankorkealaisia ja kerromme, mitä meillä Mustankorkealla oikein tehdään.

TÖISSÄ. Lasse Vilenius on laitosmies Mustankorkean kompostointilaitoksella. Kun kotipuutarhuri hakee peräkärryynsä multaa Omapihalta, on Lasse ollut mukana valmistamassa sitä biojätteestä. Mustankorkealla biojäte menee ensin biokaasulaitokselle, jossa siitä valmistetaan biokaasua. Prosessista jäävä musta mädäte tulee putkea pitkin kaasulaitokselta kompostointilaitokselle, jossa se tunnelikompostoidaan. Lopuksi se matkaa ulos aumakentälle. Yhteensä koko prosessissa menee puolisen vuotta. Työ vaatii hieman luonnetta, sillä kompostointilaitoksessa on oma ominaishajunsa, minkä lisäksi siellä on lämmintä, kosteaa ja höyryn vuoksi huono näkyvyys. Kompostointilaitoksessa käytetään moottoroituja hengityssuojaimia, joiden ansiosta epäpuhtauksia ei tarvitse hengittää. Lisäksi Lasse huolehtii alueen lumien aurauksesta ja hiekoituksesta sekä lajittelupihan lavojen vaihdosta.

MUSTIKSELLE. Lasse on koulutukseltaan lähihoitaja, joka on toiminut sairaankuljettajana ambulanssissa. Kipinän konehommiin hän on saanut jo pienenä isältään ja koneen ratissa Lasse oli ensimmäisen kerran alle 10-vuotiaana. Mustankorkealle hän tuli 2007 vuokrafirman kautta, ja oli muutaman vuoden. Sitten hän vaihtoi metsäkonealan töihin kotipaikkakunnalleen Hankasalmelle Asta-myrskyn jälkeen. Lasse ehti tehdä töitä myös Äänekosken tehtaalla, mutta yö- ja viikonlopputyöt veivät aikaa perheeltä. Kun Mustankorkealle haettiin jälleen laitosmiestä, ei Lassen tarvinnut kahta kertaa miettiä.

KIERRÄTYS. Lassen perhe elää mahdollisimman nuukasti ja hankinnat tehdään harkiten. Ruuan osalta kaikki pyritään käyttämään hyödyksi. Ruokaa kokataan aina kerralla suuri määrä, jotta samasta ruuasta syö koko perhe pari kertaa. Kun perheessä on kolme poikaa, ei ruokahävikkiä yleensä synny.

VAPAALLA. Lasse asuu ja on myös syntyisin Hankasalmelta. Perheeseen kuuluvat vaimo sekä 1-, 6- ja 9-luokalla olevat pojat, joiden kanssa ulkoillaan ja liikutaan monipuolisesti. Se onkin välttämätöntä vastapainoa koneessa istumiselle. Lasse käy myös keskimmäisen poikansa kanssa metsällä, minkä ansiosta ruokapöydässä nautitaan hirvenlihaa ja pienriistaa. Lisäksi kaloja narrataan niin pilkillä, virvelillä kuin verkoilla. Mieleen painunein kalareissu on Norjasta jäämereltä, jossa kalastettiin turskaa ja seitiä.