Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueilla lopetettiin 1.1.2023 isojen biojätesäkkien käyttö. Kielto koskee ulkona olevien biojäteastioiden biohajoavia säkkejä. Keittiön biojäteastiassa voi edelleenkin käyttää pieniä, ns. tavallisia biohajoavia pusseja.

Mustankorkean toimialueella kokeillaan vuonna 2023 biojätesäkkien käyttökieltoa. Tällä tarkoitetaan ulkona olevien isojen biojäteastioiden biohajoavia jätesäkkejä. Sisällä keittiössä biopusseja voi edelleenkin käyttää biojätteen keräämiseen.

”Isot biosäkit aiheuttavat ongelmia Mustankorkean biokaasulaitoksessa, jonne kotitalouksien biojäte tuodaan jatkokäsittelyyn. Ne eivät repeä, eivätkä hajoa, vaan venyvät purkkamaisiksi liaaneiksi aiheuttaen ongelmia ja kustannuksia prosessin eri vaiheissa”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Mustankorkealla on laskettu, että biojätesäkkien vuoksi biokaasulaitoksen reaktoreita joudutaan puhdistamaan kaksinkertaisesti verrattuna siihen, että isojen biosäkkien käytöstä luovutaan. Esimerkiksi reaktorin puhdistus maksaa keskimäärin 30 000 euroa kerralta.

”Biosäkit aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia vuosittain ja summissa puhutaan enemmän sadoista kuin kymmenistä tuhansista euroista. Ylimääräisten kustannusten pois jääminen hillitsee myös jäteastioiden tyhjennyshintojen korotuspaineita,” Anhava jatkaa.

Kiinteistöille säästöjä

Biosäkkien kielto tuo kotitalouksille myös suoria säästöjä. Yli viiden huoneiston kiinteistöissä biojäteastiat on säkitetty automaattisesti ja pienemmät kiinteistöt ovat voineet halutessaan tilata biojäteastian säkityspalvelun Mustankorkealta. Jos omakotitalon biojäteastia tyhjennetään keskimäärin noin 20 kertaa vuodessa, on pelkän säkin vuosikustannus noin 29-45 euroa vuodelta. Kerrostaloissa säästö on keskimäärin noin 300 euroa vuodessa.

”Biojätteet kerätään keittiöissä yleensä pieniin biohajoaviin pusseihin, joten niitä ei tarvitse enää uudestaan kerätä suurempaan säkkiin ulkoroskiksessa. Olen itse testannut kotona reilun vuoden kierrättää biojätteet ilman ulkoastian säkittämistä ja se on onnistunut hienosti”, Anhava toteaa.

Usein kysytyt kysymykset

Voinko ostaa Mustankorkealta biojäteastian säkityspalvelun?

Et ikävä kyllä voi 1.1.2023 lähtien. Biojäteastian säkityspalvelu loppuu vuoden vaihteessa, mutta vuoden 2022 loppuun saakka palvelu on saatavilla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sinun ei tarvitse erikseen lopettaa palvelua vuonna 2023, vaan se loppuu automaattisesti, eikä vaadi sinulta toimenpiteitä.

Vieläkö saan laittaa suojasäkin biojäteastiaan?

Ulkona olevan biojäteastian suojasäkkejä voi käyttää vielä vuoden 2022 loppuun asti. Tämän jälkeen niiden käyttö kielletään Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa kokeilujaksolla 1.1.-31.12.2023.

Miten kielto vaikuttaa astioiden likaantumiseen?

Jätehuoltomääräyksissä kerrotaan jo tällä hetkelläkin, että biojäteastiat tulee pestä kaksi kertaa vuodessa. Käytännössä pesu kannattaa tehdä keväisin ja syksyisin.

Yli viiden asunnon kiinteistöissä pesut tehdään automaattisesti. Pesut tehdään keväisin touko-kesäkuussa ja syksyisin syys-lokakuussa tarkoitukseen soveltuvalla jäteautolla sekä jäteastian sisä- että ulkopuolelta.

Omakotitaloissa ja alle viiden huoneiston rivitaloissa biojäteastiat tulisi pestä itse tai tilata pesu Mustankorkealta. Jos biojäteastian haluaa pestä itse, kannattaa pesu ottaa osaksi pihan kevät- ja syystöitä. Kun astiat pesee säännöllisesti, pysyvät ne hyvässä kunnossa ja jäteastioilla on mukavampaa käydä. Etenkin kesän jälkeen pesu on paikallaan, sillä kesäisin biojätteen sekaan saattaa eksyä toukkia.

Miksi kielto on voimassa 1.1.-31.12.2023 välisen ajan?

Biosäkkien kiellon kokeiluaikana kerätään kokemuksia ja tehdään aikanaan päätökset siitä, voisiko ratkaisu olla pysyvämpi.

Miksi isot säkit kielletään, nehän ovat biohajoavia?

Vaikka isot biosäkit ovat periaatteessa biohajoavia, niiden hajoaminen prosessissa kestää erittäin pitkään. Vertailun vuoksi esimerkiksi muovipullon hajoaminen kestää tuhat vuotta ja maitopurkin 1-5 vuotta.

Mustankorkealla biojätteistä jalostetaan ensin biokaasua ja sitten multaa. Mullan valmistukseen menee aikaa 6-12 kuukautta, minkä jälkeen kompostissa voi yhä olla jäänteitä isoista biohajoavista säkeistä. Aiemmin ne on poistettu kompostista seulontavaiheessa, mutta kiellon ansiosta myös mullan valmistusoprosessi helpottuu ja tehostuu. Isojen säkkien kieltäminen vaikuttaa siis myönteisesti koko biologiseen prosessiin.

Nykyisin biojätteen käsittelyn eri vaiheissa poistetut säkit kuljetetaan poltettavaksi Tampereelle muun sekajätteen tavoin. Säkkien kieltäminen vähentää kuljetus- ja käsittelykustannuksia merkittävästi.

Saanko käyttää keittiössäni biohajoavia pusseja?

Kyllä saat. Niiden käyttö on sallitua myös vuonna 2023. Biohajoavien pussien vaihtoehtona on käyttää myös esimerkiksi jauhopusseja tai sanomalehdestä taiteltuja pusseja. Pussit kannattaa sulkea hyvin, jotta biojäteastia pysyy mahdollisimman puhtaana.

Mitä minun pitää tehdä ensi vuonna?

Muutos ei vaadi toimenpiteitä asukkailta tai isännöitsijöiltä. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, asuitpa sitten omakotitalossa, paritalossa, rivitalossa tai kerrostalossa. Biosäkkien kiellon myötä säkkien asennuspalvelu loppuu automaattisesti, eikä sinun tarvitse itsekään asentaa ulkona olevaan biojäteastiaan biosäkkiä. Sama koskee myös vapaa-ajan asuntoja sekä isännöitsijöiden hoitamia taloyhtiöitä.

Entä jos biojäteastia jäätyy?

Jo sisällä keittiössä kannattaa huomioida, ettei biojäteastiaan laita nesteitä. Esimerkiksi rasva kannattaa imeyttää ensin ja laittaa vasta sitten biojäteastiaan. Keittiön biojäteastian pohjalla voi käyttää imeytykseen myös vaikkapa kanamunakennosta tehtyä silppua.

Miten biosäkkien kielto vaikuttaa jätelaskuuni?

Jos asut yli viiden huoneiston rivi- tai kerrostalossa, tippuvat kustannukset keskimäärin noin 300 euroa vuodessa per taloyhtiö. Jos asut pienkiinteistössä ja olet tilannut Mustankorkealta biojäteastian säkityspalvelun, tippuvat vuosikustannukset keskimäärin noin 29-45 euroa vuosi. Jos olet aiemmin ostanut säkit itse, ei sinun tarvitse enää jatkossa ostaa säkkejä eli säästöä syntyy.

Uuteen jätetaksaan on kuitenkin odotettavissa korotuspaineita jätekuljetusten ja käsittelymaksujen vuoksi, jolloin biosäkeistä luopuminen kompensoi melko hyvin korotuspaineita.